Διατηρούν και εντείνουν τις ενστάσεις τους οι συντεχνίες σχετικά με την πρόθεση του υπουργού Εργασίας Κυριάκου Κούσου να περάσει από το Υπουργικό Συμβούλιο πριν την λήξη της θητείας της παρούσας Κυβέρνησης νέα στρατηγικής απασχόλησης αλλοδαπών από τρίτες χώρες, όπως τουλάχιστον προκύπτει από χθεσινές δημόσιες παρεμβάσεις και ανακοινώσεις του συνδικαλιστικού κινήματος.

Μάλιστα, όπως πληροφορείται ο «Φ», ως μέτρο αντίδρασης στα όσα πρότεινε ο υπουργός Εργασίας αλλά και για το χρόνο ανακίνησης του ζητήματος υπήρξε προβληματισμός χθες και κατά πόσο οι ηγεσίες των συντεχνιών, οι οποίες απουσίασαν προχθές από την παρουσίαση των πεπραγμένων του Υπουργείου Εργασίας, θα παρευρεθούν και στη σύσκεψη που συγκάλεσε για την ερχόμενη Τρίτη ο υπουργός για το συνταξιοδοτικό. Σύσκεψη στην οποία οι κοινωνικοί εταίροι θα ενημερωθούν για τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της μελέτης του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO) για το συνταξιοδοτικό και θα συζητηθούν οι όροι εντολής που θα δοθούν στο ILO για ολοκλήρωση της μελέτης του όσον αφορά μια συνολική μεταρρύθμιση του συστήματος.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν, πάντως, πως η απόφαση που λήφθηκε τελικά είναι πως θα δώσουν το παρών τους την Τρίτη αλλά δεν αποκλείεται να μην εκπροσωπηθούν από τους επικεφαλής τους, τουλάχιστον όχι όλες οι συντεχνίες. Στόχος των ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ είναι,  παρά την πρόθεση του κ. Κούσιου να περάσει από το Υπουργικό νέα στρατηγική, να αποτρέψουν μια τέτοια εξέλιξη, επιμένοντας πως για το θέμα δεν υπήρξε κοινωνικός διάλογος αλλά και πως οι θέσεις που παρουσίασε το υπουργείο ταυτίζονται με αυτές των εργοδοτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δεν λησμονούν επίσης τη στάση της Κυβέρνηση στο θέμα της ΑΤΑ που παρέπεμψε το ζήτημα στην επόμενη κυβέρνηση προκειμένου να μην την δεσμεύσει καταγράφοντας την αντίφαση στην επιμονή της να προχωρήσει με αλλαγές όσον αφορά την αδειοδότηση ξένων εργαζομένων από τρίτες χώρες. Για το θέμα, ο υπουργός Εργασίας εξήγησε και προχθές πως τα δύο ζητήματα δεν πρέπει να συνδέονται, καταγράφοντας όχι μόνο το επείγον της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού και της ανάγκης επαρκούς στελέχωσης των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα των τουριστικών, αλλά και την ευχέρεια που θα έχει η νέα Κυβέρνηση εάν διαφωνεί να προχωρήσει σε αλλαγές, με νέα απόφαση του Υπουργικού. Κάτι που δεν ισχύει στην περίπτωση της ΑΤΑ, για την οποία η Κυβέρνηση επιχείρησε να συγκεράσει τις απόψεις των συντεχνιών και των εργοδοτών, χωρίς όμως επιτυχία και χωρίς την ίδια ώρα να μπορεί να αποφασίσει η ίδια για μια μεταξύ τους συμφωνία, παρά το γεγονός ότι το Υπουργείο Εργασίας έχει συνυπογράψει τη μεταβατική συμφωνία του 2017 για την ΑΤΑ που συνεχίζει να ισχύει.

Καθυστερεί την απάντηση ο υπουργός

Λόγω και της έντονης αντίδρασης των συντεχνιών, ο υπουργός Εργασίας δεν απάντησε ακόμα στις επιστολές που πήρε για το ζήτημα από όλους τους κοινωνικούς εταίρους, κάτι που προτίθεται να πράξει, όπως πληροφορούμαστε, την ερχόμενη εβδομάδα, προκειμένου να εκτονωθεί και το αρνητικό κλίμα. Την ίδια ώρα, όμως, φαίνεται αποφασισμένος να προχωρήσει σε αλλαγές για αντιμετώπιση του ζητήματος, με σχετική πρόταση που θα προωθήσει στο Υπουργικό Συμβούλιο, με πηγές από το υπουργείο να υποστηρίζουν πως τα όσα προωθούνται δεν διαβρώνουν τις συλλογικές συμβάσεις αλλά αντίθετα τις εισχύουν.