Ο ρυθμός αύξησης του πληθωρισμού στην Κύπρο τον Ιανουάριο μειώθηκε στο 6,8%, από 7,6% τον Δεκέμβριο, αλλά η αίσθηση στην αγορά είναι ότι η ακρίβεια δεν υποχωρεί και η αγοραστική δύναμη των εισοδημάτων εξακολουθεί να είναι αισθητά διαβρωμένη.

Χθες, η Eurostat ανακοίνωσε ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη έχει διαμορφωθεί στο 8,5% τον Ιανουάριο (σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2022), κατεβάζοντας ταχύτητα από το 9,2% του Δεκεμβρίου. Πρόκειται για τον τρίτο διαδοχικό μήνα που κινείται καθοδικά στις χώρες του ευρώ και υπάρχει μικρή ανακούφιση, καθώς ο δομικός δείκτης αυξήθηκε ελαφρώς. Πέρυσι τον Ιανουάριο, ο πληθωρισμός στην Κύπρο αυξανόταν με ρυθμό 5% και σταδιακά άρχισε να ανεβαίνει, με το ψηλότερο σημείο (10,6%) να σημειώνεται τον Ιούλιο του 2022. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί τις τιμές των τροφίμων και των καυσίμων, ο οποίος παρακολουθείται στενά από την ΕΚΤ για τις αποφάσεις της, επιταχύνθηκε στο 7% από 6,9%.

Μία ακόμη πιο δομική μέτρηση, που εξαιρεί την ενέργεια, τα μη επεξεργασμένα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό, η οποία βρίσκεται επίσης στο επίκεντρο της ΕΚΤ, διατηρήθηκε σταθερή στο 5,2% -σημείο που είναι ιστορικό υψηλό- υπερβαίνοντας τις προβλέψεις για επιβράδυνση στο 5,1%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κύπρος: Το 14,1% των εξόδων των νοικοκυριών ήταν στα τρόφιμα το ΄21

Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, η ενέργεια έχει τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Ιανουάριο (17,2%, έναντι 25,5% τον Δεκέμβριο), ακολουθούμενη από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (14,1%, έναντι 13,8% τον Δεκέμβριο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (6,9%, έναντι 6,4% τον Δεκέμβριο) και τις υπηρεσίες (4,2% έναντι 4,4% τον Δεκέμβριο).

Τον φετινό Ιανουάριο πολλές χώρες-μέλη της Ευρωζώνης είδαν τον πληθωρισμό τους να υποχωρεί, σε σχέση με τους ρυθμούς αύξησης τους προηγούμενους μήνες. Ωστόσο, σε αρκετές από αυτές παραμένει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, όπως στη Λετονία, που αυξήθηκε στο 21,6%, Εσθονία 18,8%, Λιθουανία 18,4%, Κροατία 12,5% και Αυστρία 11,5%. Για τη Γερμανία δεν υπάρχουν στοιχεία, καθώς η Στατιστική Αρχή της χώρας ανακοίνωσε ότι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Ιανουαρίου θα γίνουν γνωστά την ερχόμενη εβδομάδα.

Στην Ελλάδα ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο ήταν 7,2%, στο Βέλγιο 7,5%, στην Ιρλανδία 7,7%, στη Γαλλία 7%, στη Φινλανδία 8%. Χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη είχαν τον περασμένο μήνα η Ισπανία (5,8%), η Μάλτα (6,7%) και η Κύπρος (6,8%).

Η αύξηση των τιμών βρίσκεται σε επιβράδυνση από τότε που κορυφώθηκε στο 10,6%, τον Οκτώβριο, αλλά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ήδη υποσχεθεί περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων, φοβούμενη ότι, χωρίς υψηλότερο κόστος δανεισμού, ο πληθωρισμός θα μπορούσε να εδραιωθεί πάνω από τον στόχο του 2%. Για σήμερα θεωρείται περίπου βέβαιη η αύξηση των επιτοκίων από το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ.