Σαφές μήνυμα προς όλες κατευθύνσεις ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία έστειλε χθες ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, κατά τον απολογισμό του έργου του υπουργείου του.
Κρατώντας το τιμόνι του υπουργείου, ο κ. Πετρίδης βρέθηκε αντιμέτωπος με δύο κρίσεις, την πανδημία του κορωνοϊού και την εισβολή στην Ουκρανία, που ανάτρεψαν τους οικονομικούς σχεδιασμούς. Γι’ αυτό, τόνισε πως δεν θα πρέπει να αγνοηθεί ο οικονομικός ορθολογισμός για χάρη άλλων σκοπιμοτήτων.
Ο υπουργός τόνισε πως το Υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να δρα ορθολογιστικά. Επικαλούμενος το απόφθεγμα του Αμερικανού οικονομολόγου Thomas Sowell, ο οποίος είχε πει πως «το πρώτο μάθημα στα οικονομικά είναι ότι οι πόροι πρεπει είναι περιορισμένοι και δεν είναι ποτέ αρκετοί για να ικανοποιήσουν τα πάντα που όλοι θέλουν. Και το πρώτο μάθημα στην πολιτική είναι να αγνοείς το πρώτο μάθημα των οικονομικών», ο κ. Πετρίδης έδωσε με νόημα τις δικές του συμβουλές. Σύμφωνα με τον ίδιο, το συγκεκριμένο απόφθεγμα αγνοείται από την πολιτική, προσθέτοντας ότι «εμείς προσπαθούμε να μην το αγνοούμε και δεν πρέπει ούτε στο μέλλον να αγνοηθεί». Όπως είπε, το συγκεκριμένο απόφθεγμα διαπιστώνεται με τις προεκλογικες προτάσεις που κυκλοφορούν το τελευταίο διάστημα, επισημαίνοντας πως κάποιες από αυτές δεν συνάδουν με την αρχή ότι οι οικονομικοί πόροι είναι περιορισμένοι.
Παράλληλα, ο κ. Πετρίδης, σημείωσε πως παραδίδουν μια υγιή και εύρωστη οικονομία, παραθέτοντας τους οικονομικούς δείκτες που ανέλαβε η Κυβέρνηση Αναστασιάδη το 2013 και αυτούς που θα παραδώσει στη νέα διακυβέρνηση.
Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, μετά την αποτελεσματική αντιμετώπιση τριών κρίσεων (οικονομική και ενεργειακή κρίση και πανδημία) υπήρξε επανεκκίνηση της οικονομίας με ρυθμούς απόδοσης στο 6.6% για το 2022. Παράλληλα, αναφέρθηκε σε χαμηλή ανεργία στο 6,7% και σε δημοσιονομική σταθερότητα και δημόσιο χρέος κάτω του 90%.
Τόνισε, επίσης, πως το 3ο τρίμηνο του 2022 η Κύπρος κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση ΑΕΠ σε όλη την Ευρωζώνη. Κατά την ανάλυση των δαπανών, ο κ. Πετρίδης είπε πως τα δημόσια οικονομικά είναι ισχυρά χωρίς την αύξηση φόρων ή μείωση των δαπανών, προσθέτοντας πως οι κοινωνικές παροχές αυξήθηκαν κατά 71% ή €1.8 δισ.
Τόνισε πως αυξήθηκε ο αριθμός των επενδύσεων, ανακτήθηκε η εμπιστοσύνη επενδυτών και αγορών, το αξιόχρεο της χώρας επανήλθε στην επενδυτική βαθμίδα και μειώθηκε το κόστος από 3,2% του ΑΕΠ το 2013 σε 1,3% του ΑΕΠ το 2023. Όπως είπε, οι συγκεκριμένοι παράγοντες συνέβαλαν στη βελτίωση της κοινωνικής συνοχής και ανάπτυξης. Καταλήγοντας σημείωσε πως παρά τα υψηλά επίπεδα της αβεβαιότητας και της πολιτική αστάθειας, είναι ισχυρή η δημοσιονομική θέση της χώρας για αντιμετώπιση των προκλήσεων που θα προκύψουν μεταξύ 2023 με 2024.
1.9 εκατ. από ΦΠΑ διαβατηρίων
Στο πλαίσιο της εκστρατείας για φορολογική συμμόρφωση των παρόχων υπηρεσιών πολιτογραφηθέντων, το Τμήμα Φορολογίας εντόπισε 81 περιπτώσεις που παραβίασαν τη νομοθεσία. Οι συγκεκριμένοι πάροχοι διαχειρίστηκαν 1.541 αιτήσεις πολιτογραφήσεων και η τελική βεβαίωση του ΦΠΑ έφτασε στο €1.9 εκατ.
Μέχρι την 31η Ιουλίου του 2023, το Τμήμα Φορολογίας θα προχωρήσει στην εκκαθάριση επιπρόσθετων 850 χιλ. δηλώσεων εισοδήματος για τα φορολογικά έτη 2019-2021. Σύμφωνα με τον απολογισμό του Υπουργείου Οικονομικών, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2022 είχαν εκκαθαρίσει άλλες 850 χιλ. δηλώσεις μέχρι το φορολογικό έτος 2018.
Επιπρόσθετα, από τις δηλώσεις εισοδήματος εταιρειών 2015-2018 έχουν εκκαθαριστεί πάνω από 300 χιλιάδες φορολογίες και αναμένεται να εκκαθαριστούν μέχρι τις 31/3/2023 ακόμα περίπου 160 χιλιάδες φορολογίες για τα έτη 2019-2020.