Μετά τις εκλογές θα πρέπει να αναμένεται τυχόν κλιμάκωση των μέτρων του συνδικαλιστικού κινήματος για την ΑΤΑ. Το θέμα συζητήθηκε χθες σε σύσκεψη που είχαν οι ηγεσίες των συντεχνιών ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΔΕΟΚ και της ΠΑΣΥΔΥ, στη διάρκεια της οποίας υπήρξε ανασκόπηση της τρίωρης στάσης εργασίας της περασμένης εβδομάδας και αποφασίστηκε όπως πραγματοποιηθεί νέα πανσυνδικαλιστική σύσκεψη για εξέταση των επόμενων κινήσεων.

Ο χρόνος διεξαγωγής της νέας πανσυνδικαλιστικής, όπως πληροφορείται ο «Φ», δεν έχει ακόμα αποφασιστεί, παρά την καταρχήν συνεννόηση αυτή να γίνει μετά τον πρώτο γύρο των προεδρικών. Στόχος των συντεχνιών είναι να διατηρήσουν ζεστό το θέμα, αν και αποδέχονται πλέον πως αυτό θα συζητηθεί με τη νέα Κυβέρνηση. Μάλιστα, όπως πληροφορούμαστε, το συνδικαλιστικό κίνημα προτίθεται να δώσει και πίστωση χρόνου στους νέους κυβερνώντες αλλά μελετά μέτρα προκειμένου η ΑΤΑ να μην ξεχαστεί.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Έτσι θα διαχειριστούν ακρίβεια-επιτόκια-ΑΤΑ οι 3 υποψήφιοι

Μέτρα που θα συζητηθούν και στην πανσυνδικαλιστική σύσκεψη που θα γίνει προσεχώς, με τη συμμετοχή όλων των οργανώσεων που συμμετείχαν στην κινητοποίηση της περασμένης Πέμπτης και ενδεχομένως και με άλλες οργανώσεις.

 Εξάλλου, το συνδικαλιστικό κίνημα θεωρεί δεδομένο πως, παρά το ναυάγιο στην προσπάθεια του υπουργού Εργασίας για νέα συμφωνία απόδοσης της ΑΤΑ, αυτή θα καταβληθεί τον Ιανουάριο στο 50% της αύξησης του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, όπως προβλέπει η μεταβατική συμφωνία αλλά και η εγκύκλιος που εξέδωσε το Υπουργείο Οικονομικών.

Η απασχόληση από τρίτες χώρες

Στη χθεσινή σύσκεψη συζητήθηκε μεταξύ των επικεφαλής των ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ εκτενώς και η πρόταση που αποστάληκε στους κοινωνικούς εταίρους για νέα στρατηγική απασχόληση ξένου εργατικού δυναμικού, με τους εκπροσώπους των συντεχνιών να επιβεβαιώνουν την αντίθεση τους σε «κλείσιμο» του ζητήματος από την παρούσα Κυβέρνηση. Το ενδεχόμενο, πάντως, να αποσταλεί κοινή επιστολή των τριών συντεχνιών προς τον υπουργό Εργασίας για το θέμα δεν ξεκαθάρισε. Εντούτοις, όπως μας ανέφεραν συνδικαλιστικές πηγές, ακόμα και στην περίπτωση που οι συντεχνίες απαντήσουν στον Κυριάκο Κούσιο ξεχωριστά, το πνεύμα των επιστολών θα είναι το ίδιο: Πως δεν υπήρξε διαβούλευση και διάλογος για το θέμα και πως θα πρέπει το θέμα να αφεθεί να συζητηθεί με τη νέα Κυβέρνηση. Αλλά και πως τα όσα προτείνονται φαίνονται καταρχήν να υιοθετούν τις θέσεις της εργοδοτικής πλευράς και χωρίς διασφάλιση των συλλογικών συμβάσεων.

Υπενθυμίζουμε πως ο υπουργός Εργασίας ζήτησε τις απόψεις όλων των κοινωνικών εταίρων για το θέμα επί των προτάσεων που τους παρουσίασε, το αργότερο έως σήμερα. Καθώς η κυβέρνηση χαρακτηρίζει το θέμα ως επείγον για λήψη σχετικών αποφάσεων, οι οποίες αναμένονται από το Υπουργικό Συμβούλιο εντός Φεβρουαρίου. Όπως γράψαμε, με την πρόταση που προωθήθηκε προτείνεται η φιλελευθεροποίηση για την εργοδότηση ξένου εργατικού δυναμικού στους τομείς της γεωργοκτηνοτροφίας, περισυλλογής σκυβάλων, ανακύκλωσης και συναφών οικονομικών δραστηριοτήτων, με τη διευκρίνιση ότι ο επιτρεπόμενος αριθμός αλλοδαπών εργαζομένων στους πιο πάνω τομείς θα καθορίζεται από τις εκτάσεις και το είδος καλλιέργειας, τον αριθμό των εκτρεφόμενων ζώων κ.λπ. Όσον αφορά τους άλλους τομείς οικονομικής δραστηριότητας, εφόσον αποδεικνύεται η έλλειψη Κυπρίων ή Ευρωπαίων, προτείνεται να καθοριστεί ποσοστό 30% του μέσου όρου του συνολικού αριθμού απασχολουμένων ως εργάτες από τρίτες χώρες. Το ποσοστό του 30% θα αυξάνεται σε 50% εφόσον ο εργοδότης εφαρμόζει συμφωνημένη κλαδική ή επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση.

Στο τραπέζι του Κούσιου και το συνταξιοδοτικό

Μετά και την προώθηση προς τους κοινωνικούς εταίρους των προτάσεων του Υπουργείου Εργασίας για νέα στρατηγική απασχόλησης αλλοδαπών, η Κυβέρνηση βάζει στο τραπέζι και το συνταξιοδοτικό. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εργασίας κάλεσε σε συνάντηση τους κοινωνικούς εταίρους την ερχόμενη Τρίτη, για το θέμα, με προφανή στόχο να τους ενημερώσει για τα πρώτα ευρήματα του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO).

Ως εκ τούτου, θεωρείται σίγουρο πως η σύσκεψη δεν θα λάβει αποφάσεις για άμεσες αλλαγές γύρω από το ζήτημα αλλά θα ασχοληθεί με τα επόμενα βήματα, όσον αφορά την επιδιωκόμενη μεταρρύθμιση. Τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας φέρεται να είναι ήδη έτοιμα και για αυτά θα ενημερωθούν οι κοινωνικοί εταίροι με στόχο, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας, να δοθούν προς το ILO συγκεκριμένες καθοδηγητικές οδηγίες για την ολοκλήρωση της όλης μελέτης ανασχεδιασμού του συνταξιοδοτικού συστήματος.