Λίστες με τους εργαζόμενους στην κρατική μηχανή οι οποίοι δεν συμμετείχαν στη χθεσινή τρίωρη στάση εργασίας για την ΑΤΑ, ετοιμάζουν οι προϊστάμενοι όλων των κρατικών υπηρεσιών, έτσι ώστε να μην γίνει αποκοπή από το μισθό τους.

Η διευθύντρια του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού (ΤΔΔΠ) ‘Ελενα Οικονομίδου Αζίνα, με εγκύκλιο της ενημερώνει πως θα γίνει αποκοπή από τον μισθό όσων εργαζομένων απείχαν από την εργασία τους χωρίς να εξασφαλίσουν σχετική άδεια. «Σε περίπτωση πραγματοποίησης απεργιών, στάσεων εργασίας ή εκδηλώσεων, που συνεπάγονται με διακοπή της εργασίας κατά τη διάρκεια του κανονικού ωραρίου της δημόσιας υπηρεσίας, χωρίς την εκ των προτέρων εξασφάλιση έγκρισης, αποκόπτεται ανάλογο μέρος από τον μισθό των υπαλλήλων που συμμετείχαν σε αυτές» τονίζει η Διευθύντρια του ΤΔΔΔ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σχέδιο επιχορήγησης για γρήγορο διαδίκτυο

Την ίδια ώρα, καλεί τους προϊστάμενους να βεβαιωθούν πως θα ετοιμαστεί κατάσταση με τα στοιχεία των υπαλλήλων που είναι στα τμήματα τους και οι οποίοι δεν διέκοψαν την εργασία τους, έτσι ώστε να μην τους γίνει αποκοπή από τον μισθό. Η κ. Αζίνα, σημειώνει πως οι λίστες θα διαβιβαστούν στο Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας, όταν αυτές ζητηθούν από τους αρμοδίους.

Αρμόδια πηγή, μιλώντας στον «Φ», δήλωσε πως οι ώρες που οι εργαζόμενοι απείχαν από την εργασία τους θα καταγραφούν στο ειδικό σύστημα του λογιστηρίου. Μας λέχθηκε επίσης πως σε περίπτωση που υπάρξουν αποκοπές μισθών, οι άμεσα επηρεαζόμενοι θα ενημερωθούν.

Χθες, τα μέλη της συντεχνίας Ισότητα, που δεν συμμετείχαν στην στάση εργασίας, καταγράφηκαν για να ενημερωθεί το Γενικό Λογιστήριο να μην τους αποκόψει λεφτά.

Χθες, πέραν των προβλημάτων που σημειώθηκαν σε πολλές κρατικές υπηρεσίες από την στάση εργασίας, επηρεάστηκαν και ιδιωτικές επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι των οποίων βάσει των συλλογικών τους συμβάσεων λαμβάνουν ΑΤΑ. Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών οι εργοδοτικές οργανώσεις σε εγκυκλίους τους προς τους εργοδότες του ιδιωτικού τομέα είχαν τονίσει πως οι εργοδότες  δεν καταβάλλουν οποιαδήποτε αμοιβή στους εργοδοτούμενους για τις ώρες που απεργούν, σύμφωνα με το εργασιακό δίκαιο και τη σχετική νομολογία. Συνεπώς, στον ιδιωτικό τομέα εναπόκειται στον εργοδότη κάθε επιχείρησης εάν θα προχωρήσει σε αποκοπή αμοιβής για τις τρεις ώρες που οι εργαζόμενοι δεν εκτελούσαν τα καθήκοντα τους.