Μέχρι και τη δωδεκάτη… Ιανουαρίου εκτιμάται ότι θα συνεχιστούν οι συναντήσεις, παρασκηνιακές και μη, για την ΑΤΑ, πριν ξεκαθαρίσει το ζήτημα στην κοινή συνάντηση που θα έχει ο Υπουργός Εργασίας Κυριάκος Κούσιος με τους κοινωνικούς εταίρους στις 12 του μήνα, μεθαύριο Πέμπτη δηλαδή.

Η χθεσινή συνάντηση που είχε ο κ. Κούσιος με τις εργοδοτικές οργανώσεις ΚΕΒΕ και ΟΕΒ δεν φαίνεται να πρόσθεσε κάτι καινούργιο στις διαπραγματεύσεις, που παραμένουν δύσκολες, όπως δημοσίως παραδέχθηκε μετά το πέρας της και ο ίδιος. Ο υπουργός, όμως, παρά την απαισιοδοξία που εξέφρασε ανέφερε πως θα έχει κι άλλες επαφές με το συνδικαλιστικό κίνημα, έως την κοινή συνάντηση της Πέμπτης, από τις οποίες θα διαφανεί κατά πόσο θα προβεί στην κατάθεση μεσολαβητικής πρότασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», ο Υπουργός ενημέρωσε και τους εργοδότες χθες να βρίσκονται στη διάθεσή του για νέες συναντήσεις έως την Πέμπτη, καθώς, όπως προκύπτει, δεν αποκλείεται να υπάρξουν κι άλλες βολιδοσκοπήσεις για το θέμα, από τις οποίες θα διαφανεί εάν την Πέμπτη στην κοινή κρίσιμη συνάντηση θα υπάρξει η κατάθεση πρότασης για ανανέωση της μεταβατικής συμφωνίας του 2017 για την ΑΤΑ ή η κήρυξη αδιεξόδου, που ίσως οδηγήσει σε απεργιακές κινητοποιήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δεν βλέπει φως στο τούνελ της ΑΤΑ ο Κούσιος

Η σταδιακή επαναφορά στο 100%

Η κήρυξη αδιεξόδου εξακολουθεί να παραμένει το επικρατέστερο σενάριο, καθώς οι ίδιες πληροφορίες του «Φ» θέλουν τις εργοδοτικές οργανώσεις να επανέλαβαν χθες τη θέση τους για κατάργηση της ΑΤΑ, την οποία θεωρούν αναχρονιστικό θεσμό αλλά και μηχανισμό ανατροφοδότησης του πληθωρισμού. Παρά τις θέσεις αυτές, ο υπουργός Εργασίας φέρεται να βολιδοσκόπησε τους εργοδότες για το ενδεχόμενο σταδιακής αποκατάστασης της ΑΤΑ, θέση που φαίνεται το συνδικαλιστικό κίνημα όχι μόνο να αποδέχεται αλλά και να προτείνει, για άρση του αδιέξοδου και για αποφυγή μέτρων. Εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων δεν προέβησαν σε δηλώσεις μετά τη χθεσινή συνάντηση, ενώ και ο υπουργός αν και μίλησε επεσήμανε πως δεν είναι σκόπιμο να γίνονται δηλώσεις, μεσούσης μιας διαμεσολαβητικής προσπάθειας. Παρόλα αυτά επανέλαβε ότι δεν είναι αισιόδοξος για την κατάληξη της προσπάθειας.  Νωρίτερα χθες μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο ο Υπουργός άφησε να εννοηθεί πως το ενδεχόμενο κατάθεσης από τον ίδιο μεσολαβητικής πρότασης θα εξαρτηθεί από το περιθώριο που θα του άφηναν χθες οι εργοδοτικές οργανώσεις  αλλά και από τα όσα θα μεσολαβήσουν έως τις 12 Ιανουαρίου. Ημέρα κατά την οποία οι συντεχνίες του ιδιωτικού τομέα αλλά και του δημόσιου εξήγγειλαν ότι θα συνεδριάσουν για ανασκόπηση της κατάστασης και για πιθανές αποφάσεις για κινητοποιήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πάνε για παναπεργία οι συντεχνίες αν δεν τα βρουν για ΑΤΑ

Ο υπουργός επανέλαβε επίσης χθες πως, σε αντίθεση με το θέμα του εθνικού κατώτατου μισθού, η κυβέρνηση δεν μπορεί να επιβάλει μια συγκεκριμένη θέση, καθώς η μεσολάβηση αφορά συμφωνία των κοινωνικών εταίρων. Επανέλαβε, όμως, τη θέση της Κυβέρνησης πως δεν ευνοεί κατάργηση της ΑΤΑ, θέμα που, όπως είπε, δεν αφορά τις διαβουλεύσεις, στις οποίες αυτό που συζητείται είναι η ανανέωση της συμφωνίας του 2017.

Αίσθηση, πάντως, προκάλεσαν οι αναφορές του πως το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων αυτών θα κρίνει και την απόφαση της Κυβέρνησης ως εργοδότη για την απόδοση της ΑΤΑ, αφήνοντας να εννοηθεί πως εφόσον υπάρξει ευνοϊκότερη ρύθμιση από την καταβολή του 50% της ΑΤΑ, όπως προβλέπεται σήμερα ακόμα και με αδιέξοδο –καθώς η μεταβατική συμφωνία προβλέπει συνέχιση της συμφωνίας μέχρι την επίτευξη νέας– αυτή θα εφαρμοστεί και στο δημόσιο. Ήδη, πάντως, το ΥΠΟΙΚ, με εγκύκλιο του, γνωστοποίησε πως το τιμαριθμικό επίδομα από 1η Ιανουαρίου 2023 και για περίοδο δώδεκα μηνών αυξάνεται κατά 4,36%, όσο θα είναι οι μισθολογικές αυξήσεις και στον ιδιωτικό τομέα, εκεί και όπου εφαρμόζεται ο θεσμός της ΑΤΑ. Σε περίπτωση που δινόταν η ΑΤΑ στο 100%, η αύξηση θα ανερχόταν στο 8,71%.

ΑΠΟΨΗ

Το ύψος της λυπητερής

Από την Πέμπτη που γνωστοποιήθηκε ο πληθωρισμός για το 2022 έγινε γνωστό και το ύψος της ΑΤΑ που θα καταβληθεί τον Γενάρη σε όσους επωφελούνται του θεσμού. Σε περίπτωση που η ΑΤΑ παραμείνει ως έχει, δηλαδή θα καταβληθεί στο 50% της αύξησης του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, το τιμαριθμικό επίδομα, ήτοι οι μισθολογικές αυξήσεις, θα ανέλθουν στο 4,36%. Ποσοστό καθόλου ευκαταφρόνητο, το οποίο δικαιολογεί κάπως τις αντιδράσεις των εργοδοτών, που ζητούν την κατάργησή της και το οποίο χαρακτηρίστηκε από τον γ.δ. της ΟΕΒ Μιχάλη Αντωνίου ως λυπητερή. Με τον κ. Αντωνίου, όμως, να παραβλέπει στην ανάρτησή  του στο twitter τη λυπητερή που εδώ και μήνες πληρώνουν οι εργαζόμενοι, οι οποίοι, σε αντίθεση με τις επιχειρήσεις, δεν μπορούν αυτοβούλως να επιβάλουν τις δικές τους αυξήσεις.