• Συνέντευξη στον Ευαγόρα Προκοπίου
  •  Παραμένει το πρόβλημα του γερασμένου στόλου οχημάτων στην Κύπρο

Η πανδημία προκάλεσε ασφυξία στην αγορά του καινούργιου αυτοκινήτου, ειδικά το 2020 και πριν προλάβει να συνέλθει ο τομέας «χτυπήθηκε» από τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Αν και το 2021 το ενδιαφέρον έδειχνε να επανέρχεται, ειδικά στην Κύπρο, με αυξημένες παραγγελίες, οι εγγραφές ήταν λιγότερες. Το σοκ από την έλλειψη πρώτων υλών που καθυστερεί την παραγωγή που ξεκίνησε το 2021 παρέμεινε και το 2022. Η εξομάλυνση, που από τους ειδικούς τοποθετείται στο 2024, στο παρόν στάδιο αποτελεί ένα σημαντικό στοίχημα για τους εισαγωγείς μηχανοκίνητων οχημάτων στην Κύπρο. Η κορυφαία πρόκληση  για τον κλάδο του αυτοκινήτου είναι η επιτυχής μετάβαση της αγοράς στην νέα εποχή της ηλεκτροκίνησης. Σημαντική παράμετρος που σπρώχνει προς αυτή την κατεύθυνση είναι η πολιτική της ΕΕ για την κλιματική αλλαγή, που έχει θέσει ως στόχο τη δραστική μείωση των εκπομπών καυσαερίων των αυτοκινήτων έως το 2030.

Για όλα αυτά τα σημαντικά θέματα απευθυνθήκαμε στον πρόεδρο του Συνδέσμου Εισαγωγέων Μηχανοκίνητων Οχημάτων, Αλέξη Άννινο, ο οποίος αναλύει στο Ιnsider την αγορά του αυτοκινήτου στο νησί καθώς και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος. Προκλήσεις όπως οι καθυστερήσεις στην παραλαβή νέων αυτοκινήτων, η απουσία χορηγιών από το κράτος για ανανέωση του στόλου που κυκλοφορεί στην Κύπρο αλλά και η χρηματοδότηση από τα πιστωτικά ιδρύματα. Σε όλα αυτά ήρθε να προστεθεί και ο πληθωρισμός, που οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες και βάζει συνεχείς εμπόδια στην αγορά. Όπως τονίζει, στον κλάδο έχουμε δει σταδιακή αύξηση των τιμών από τους κατασκευαστές, που αποτυπώνονται ήδη στους τιμοκαταλόγους των εισαγωγέων και αφορούν καινούργια αυτοκίνητα, εξαρτήματα και λιπαντικά.

Έπληξε τον τομέα της αυτοκίνησης στην Κύπρο ο πόλεμος στην Ουκρανία μετά και τα προβλήματα που προκάλεσε στην εφοδιαστική αλυσίδα λόγω πανδημίας; Υπάρχουν καθυστερήσεις;

Ακόμη πριν προλάβουμε να βγούμε από την πανδημία και πριν αρχίσουμε να βλέπουμε κάποια σημάδια βελτίωσης της κατάστασης που δημιούργησε η εισβολή στη Ουκρανία ήρθε να εξανεμίσει κάθε ελπίδα σύντομης ομαλοποίησης της κατάστασης που προκάλεσε ο κορωνοϊός, μάλιστα πρόσθεσε νέα προβλήματα και φρέσκες πολλαπλές προκλήσεις για άτομα, επιχειρήσεις και το κράτος.

Αυτό αναμφίβολα επηρεάζει όλο το φάσμα της οικονομίας και κατά συνέπεια τη αυτοκίνηση, μάλιστα σε μια περίοδο παγκόσμιας προσπάθειας ανανέωσης του στόλου σε κυκλοφορία στα πλαίσια της προσπάθειας περιορισμού των ρύπων από τις μεταφορές. Οι καθυστερήσεις στην παραγωγή που προέκυψαν λόγω κορωνοϊού έχουν τώρα αυξηθεί, αφού ο πόλεμος έχει επηρεάσει τη διαθεσιμότητα πρώτων υλών και παραγωγής κάθε λογής εξαρτημάτων. Έχουν επηρεαστεί όλες οι κατηγορίες αυτοκινήτων, επιβατικών και εμπορικών, όπως επίσης παρουσιάζονται καθυστερήσεις στην προμήθεια ανταλλακτικών για συντήρηση και επιδιόρθωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πολυτελή αυτοκίνητα στους δρόμους παρά την κρίση

Οι παγκόσμιες πληθωριστικές τάσεις βάζουν εμπόδιο στο να αγοράσει κάποιος αυτοκίνητο;

Οι πληθωριστικές τάσεις, που οφείλονται σε εξωγενείς παράγοντες, βάζουν εμπόδιο στην αγορά και είτε αναβάλουν ή περιορίζουν τη κατανάλωση γενικά. Στον κλάδο μας έχουμε δει σταδιακή αύξηση των τιμών από τους κατασκευαστές, που αποτυπώνονται ήδη στους τιμοκαταλόγους των εισαγωγέων και αφορούν καινούργια αυτοκίνητα, εξαρτήματα και λιπαντικά. Αυτή η τάση, όπως επίσης οι καθυστερήσεις στην παραγωγή, έχουν βοηθήσει τη συγκράτηση και σε κάποιες περιπτώσεις την αύξηση των τιμών των μεταχειρισμένων σε σύγκριση με τη προ κορωνοϊού εποχή.

Στην περίπτωση του αυτοκινήτου, είτε είναι επιβατικό, εμπορικό όχημα ή λεωφορείο, οι ανάγκες των πολιτών και επιχειρήσεων εξακολουθούν να υφίστανται, ώστε όσοι έχουν ανάγκη ανανέωσης ή προσθήκης αυτοκινήτου στο στόλο τους θα προβούν σε παραγγελία και αγορά, ενώ όσοι επιλέγουν μην ανανεώσουν τα υφιστάμενα οχήματά τους, επιλέγουν να επενδύσουν στη συντήρηση και επιδιόρθωσή τους. 

ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ

Τα στοιχεία δείχνουν μια στροφή στην αγορά υβριδικού και ηλεκτρικού αυτοκινήτου στην Κύπρο. Βλέπετε το φαινόμενο αυτό να εξελίσσεται ραγδαία τα επόμενα χρόνια;

Τα τελευταία χρόνια, έχουμε παρατηρήσει μια αισθητή αύξηση ενδιαφέροντος στο καινούργιο αυτοκίνητο και στην τελευταία τεχνολογία είτε αφορά κινητήρες, είτε βοηθήματα παθητικής ασφαλείας ή και άλλα ηλεκτρονικά συστήματα και εφαρμογές.

Η μεταστροφή που παρατηρείται στη αγορά υβριδικού αυτοκινήτου οφείλεται κυρίως στην εξέλιξη των επιλογών κίνησης που προσφέρουν σήμερα οι κατασκευαστές, δηλαδή επιλογών που  συνδυάζουν συμβατικό κινητήρα εσωτερικής καύσης τελευταίας αντιρρυπαντικής τεχνολογίας με κάποιο βαθμό ηλεκτροκίνησης. Αυτή η τεχνολογία ξεκίνησε να προσφέρεται στη βασική έκδοση όλο και περισσότερων μοντέλων σε όλες τις κατηγορίες. Επίσης, η υβριδική τεχνολογία στους κινητήρες έχει εξελιχθεί και προσφέρεται σε τρείς βαθμίδες, το Mild Hybrid, Hybrid και Plug-in-Hybrid.

Προβλέπεται ότι η μεταστροφή σε κάποιας βαθμίδας υβριδισμού, θα γίνει σύντομα ολική, με κάποιας μορφής ηλεκτρικής υποβοήθησης να γίνεται αναπόσπαστο μέρος των αυτοκινήτων με συμβατική μηχανή τελευταίας αντιρρυπαντικής τεχνολογίας.

Σχετικά με τα αμιγώς ηλεκτρικά, σαν Κύπρος για πρώτη φορά έχουμε φέτος υιοθετήσει σχέδια επιχορήγησης για αγορά καινούργιων, τόσο αμιγώς ηλεκτρικών, όσο και χαμηλών ρύπων οχημάτων, με μεγάλο ενδιαφέρον.  Σε κάποιο βαθμό αυτό το ενδιαφέρον έχει καταλήξει σε παραγγελίες, τόσο λόγω επιχορήγησης αλλά και χωρίς την επιχορήγηση, με τις εγγραφές επιβατικών οχημάτων φέτος να δείχνουν ότι αυτοί που αγόρασαν ηλεκτρικό χωρίς επιχορήγηση να είναι περισσότεροι από αυτούς που έχουν εξασφαλίσει την επιχορήγηση. Να μην ξεχνούμε ότι αυτή η ορμή ενδιαφέροντος για ηλεκτρικά, όπως επίσης και αυτοί που καταλήγουν σε αγορά, αποτελούν τους πρώτους οπαδούς της τελευταίας τεχνολογίας.

Ο ρυθμός υιοθέτησης αυτής της τεχνολογίας εξαρτάται από την εξέλιξη των επιλογών που θα προσφέρουν οι κατασκευαστές, οι οποίοι έχουν επιφορτιστεί με την εξεύρεση τεχνολογικών λύσεων στα αυτοκίνητα προς τη μετάβαση στους μηδενικούς ρύπους από τις μεταφορές. Παράλληλα, η μείωση της διαφοράς τιμής μεταξύ αμιγών ηλεκτρικών και μορφής υβριδισμού θα επιταχύνει αυτή τη μετάβαση. Η εξέλιξη του ρυθμού της μετάβασης εξαρτάται επίσης από τη αξιολόγηση της εμπειρίας καθημερινής χρήσης των πρώτων χρηστών και τη εξέλιξη της υποδομής και δυνατοτήτων φόρτισης τα επόμενα χρόνια.

ΤΟ ΑΓΚΑΘΙ ΤΟΥ ΓΕΡΑΣΜΕΝΟΥ ΣΤΟΛΟΥ

Γιατί πιστεύετε ότι ο στόλος των οχημάτων στην Κύπρο παραμένει γερασμένος παρά τις λύσεις που προσφέρει ο τομέας;

Αυτό είναι μεγάλο θέμα που έχει παρελθόν, παρόν και εάν δεν πάρουμε μέτρα, θα έχει και μέλλον. Ας ξεκινήσουμε από το προφανές, δηλαδή την εισαγωγή μεταχειρισμένων αυτοκινήτων στο βαθμό που γίνεται τα τελευταία 35 χρόνια. Αυτό μαθηματικά και αναπόφευκτα ενεργεί εις βάρος της προσπάθειας μείωσης του μέσου όρου ηλικίας του στόλου που βρίσκεται σε κυκλοφορία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στροφή στα υβριδικά λόγω της τιμής των καυσίμων

Ιστορικά και μέχρι το 2019 η για πολλά χρόνια επιβολή υψηλών δασμών στα καινούργια επιβατικά αυτοκίνητα και τα επίπεδα τιμών που προκύπταν, είχε ως αποτέλεσμα να περιορίζει τους αριθμούς καινούργιων που μπαίνουν σε κυκλοφορία, Αυτό στο παρελθόν δημιούργησε και μετέπειτα συντήρησε τη έλλειψη μονάδων σε μεταχειρισμένο και πρέπει να παραδεχτούμε ότι αποτελεί, ηθελημένα ή μη, τη μεγαλύτερη στρατηγική επιτυχία των εμπόρων εισαγόμενων μεταχειρισμένων στη Κύπρο.

Μεσολάβησε επίσης μια περίοδος οικονομικής ευμάρειας όπου το φαινόμενο πολλαπλών αυτοκινήτων σε κάθε νοικοκυριό είχε υιοθετηθεί με γοργούς ρυθμούς. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη μαζική εισαγωγή μεταχειρισμένων από το εξωτερικό, πολλά από τα οποία κυκλοφορούν ακόμη. Έτρεξε επίσης και το αφήγημα ότι η αγορά εισαγόμενου μεταχειρισμένου αντί καινούργιου είναι η έξυπνη απόφαση δηλαδή a non-brainer, κάτι που με τη συσσώρευση αβίαστης καταναλωτικής εμπειρίας δεκαετιών, έχει εξασθενήσει.  Επιπλέον, για αρκετές δεκαετίες υπήρξε και εξακολουθεί να υπάρχει κρατική κανονιστική  ανοχή στη εισαγωγή μεταχειρισμένων χωρίς ευρωπαϊκές προδιαγραφές, στην ευρωπαϊκή Κύπρο, σε αριθμούς και ποσοστά που ξαφνιάζουν. Σημειώνουμε ότι η εγγραφή καινούργιων χωρίς ευρωπαϊκές προδιαγραφές δεν επιτρέπεται, αλλά επιτρέπεται μόνον για μεταχειρισμένα, κάτι που από μόνο του είναι το πλέον παράδοξο. Με αυτό το τρόπο, η Κύπρος πρακτικά εξυπηρετεί την προσπάθεια ανανέωσης του στόλου ξένων χωρών με το να απορροφούμε τα δικά τους μεταχειρισμένα, δηλαδή τους δικούς τους ρύπους, φθορές και ευθύνη τέλους ζωής των οχημάτων. Ευελπιστούμε ότι αυτό σύντομα θα αλλάξει προς το καλύτερο, σύμφωνα με τις εξαγγελίες όλων των πολιτικών κομμάτων και υποψηφίων προέδρων προς την πράσινη μετάβαση, που συμπεριλαμβάνει τους ρύπους από τις μεταφορές.

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΟΔΟΤΗΣΗ

Υπάρχει ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας με τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας όσον αφορά στις διευκολύνσεις δανειοδοτήσεων για αγορά καινούριου αυτοκινήτου; 

H χρηματοδότηση αυτοκινήτων είναι ένα από τα προϊόντα που προσφέρουν τα πιστωτικά ιδρύματα και σε αυτό ανταγωνίζονται μεταξύ τους. Ως εκ τούτου η ευκαιρία δανειοδότησης υπάρχει, με επιλογές σχεδίων μεταξύ των παρόχων. Θεωρούμε ότι η εντύπωση ότι μπορεί να υπάρχει ελλιπής διάθεση χρηματοδότησης, οφείλεται κυρίως στις περιπτώσεις που το πιστωτικό ίδρυμα στα πλαίσια της αξιολόγησης του βαθμού κινδύνου της χρηματοδότησης κατά περίπτωση, για οποιοδήποτε λόγο, δεν έχει δώσει έγκριση.

Προσφέρουν και ίδιες οι εταιρείες σχέδια κάποιας μορφής χρηματοδότησης για υποβοήθηση του υποψήφιου αγοραστή;

Στο παρόν στάδιο δεν υπάρχει ανάγκη υιοθέτησης από τα Μέλη μας υπηρεσίας απευθείας χρηματοδότησης αφού αυτό προσφέρεται ήδη από τα πιστωτικά ιδρύματα που διαθέτουν επαρκή ρευστότητα για τέτοιο δανεισμό.

Τα κίνητρα που παραχωρεί κατά καιρούς το κράτος βοηθούν επί της ουσίας την αγορά να εξελιχθεί; Έχετε θέση κάποιες προτάσεις προς το κράτος για να υποβοηθηθεί περαιτέρω ο κλάδος σας; Αναμένετε νέες κρατικές εξαγγελίες;

Κάθε κίνητρο είναι καλοδεχούμενο και βοηθά, νοουμένου ότι είναι με τέτοιο τρόπο  σχεδιασμένο ούτως ώστε η μέθοδος αίτησης και εφαρμογής να απευθύνεται στους πραγματικά ενδιαφερόμενους και το περιεχόμενο να υποβοηθά ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του σχεδίου.  Σαν Σύνδεσμος μάς δίνεται η ευκαιρία και υποβάλουμε εισηγήσεις προς το κράτος για πολλά θέματα που αφορούν την αυτοκίνηση και είμαστε πάντα στη διάθεση των υπηρεσιών για να συμβάλουμε στις δικές τους προσπάθειες. Η πληροφόρηση και εμπειρίες που αντλούμε από τους κατασκευαστές σχετικά με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, τις τελευταίες πρακτικές και τάσεις όπως επίσης η ανάγκη να είμαστε ενημερωμένοι για θέματα που αφορούν το γενικό και ειδικό περιβάλλον της δραστηριότητας μας, μπορούν να είναι χρήσιμα προς οποιαδήποτε αρχή που αγγίζει θέματα σχετικά με τη αυτοκίνηση.

Πρέπει να πούμε ότι τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο έχουν γίνει επιτυχείς προσπάθειες και τρέχουν σημαντικές πρωτοβουλίες από τις κρατικές υπηρεσίες ώστε να ρυθμιστούν πολλά θέματα που αφορούν κανονισμούς, διαδικασίες, ελέγχων, θέματα μηχανογράφησης και ποιότητας υπηρεσιών σχετικά με τις μεταφορές. Η αυτοκίνηση όσο και η αγορά είναι δυναμικά και συνεχώς μεταβαλλόμενα στοιχεία.

Οι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες ανά το παγκόσμιο επενδύουν σε νέα τεχνολογία όσο αφορά την ηλεκτροκίνηση αλλά και τα υβριδικά αυτοκίνητα. Βλέποντας ειδικά τα στενά χρονικά όρια που βάζει επί τάπητος η ΕΕ για την πράσινη μετάβαση στην Κύπρο κατέχουμε την απαιτούμενη τεχνογνωσία για την πράσινη μετάβαση στην αυτοκίνηση;

Σαν γενικοί διανομείς ήδη επενδύουμε στην τεχνογνωσία και εργαλεία για να προσφέρουμε τις υπηρεσίες που απαιτεί αυτή η μετάβαση. Είναι μέρος των υποχρεώσεών μας προς τους καταναλωτές και κατασκευαστές που μας εμπιστεύονται. Όπως ισχύει σε άλλους τομείς στην Κύπρο, τόσο και στο δικό μας, παρατηρούμε ότι υπάρχει έλλειψη κατάλληλων ατόμων για να ικανοποιήσει τις εξελισσόμενες ανάγκες της ηλεκτροκίνησης.  Είναι ένα θέμα που μας προβληματίζει γι’ αυτό αξιολογούμε πρώτα το υφιστάμενο προσωπικό να δούμε ποιοι και πόσοι ενδιαφέρονται και έχουν τις βασικές γνώσεις και ενδιαφέρον να εκπαιδευτούν στη νέα τεχνολογία. Εννοείται ότι όσο η νέα τεχνολογία υιοθετείται περισσότερο, άτομα με ειδική κατάρτιση θα γίνουν περισσότερα αναγκαία.

Από το περιοδικό Ιnsider Δεκεμβρίου