Έξι «έξυπνα έργα» που εγκαινιάσθηκαν πρίν από λίγες ημέρες από τον υφυπουργό Έρευνας Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, σηματοδοτούν και επισήμως πλέον την μετάβαση του Δήμου Πάφου στην ψηφιακή εποχή και στέλλουν το μήνυμα ότι το πρόσφατο χρίσμα που έλαβε η πόλη από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως «Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Έξυπνου Τουρισμού» για το 2023, δεν είναι μια διάκριση κενή περιεχομένου. Με τα έργα που έχουν ήδη εγκαινιασθεί και με άλλα που είναι στη διαδικασία της υλοποίησης η Πάφος μετατρέπεται στην πρώτη «έξυπνη πόλη» της Κύπρου με λειτουργίες ευρύτατα «έξυπνες» πλέον και όχι αποσπασματικά σε μερικές μόνο περιπτώσεις.
Τα έργα που εγκαινίασε ο Κυριάκος Κόκκινος αφορούν στην υλοποίηση και συντήρηση του Δικτύου LoRaWAN, το έξυπνο σύστημα διαχείρησης χώρων στάθμευσης (Smart Parking) και την ανάπτυξη και συντήρηση συστήματος γεωγραφικών πληροφοριών (GIS). Αφορούν επίσης στην εγκατάσταση και διαχείριση Έξυπνου Οδικού Φωτισμού (Smart Street Lighting), την εγκατάσταση και διαχείριση έξυπνων πασσάλων (Smart Poles) και τη δημιουργία Κέντρου Δεδομένων (Datacenter).
Ο υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής τόνισε ιδιαίτερα κατά τις εκδηλώσεις των εγκαινίων πως βρίσκεται σε έναν χώρο που η ιστορία, ο πολιτισμός, η τεχνολογία και οι αξίες συνυπάρχουν πάνω σε ένα καμβά ο οποίος εμπλουτίζεται συνεχώς με νέα έργα. «Η Πολιτεία στήριξε από την πρώτη στιγμή αυτή την προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής Πάφου», ανέφερε. «Υπάρχει όραμα και σχέδιο δράσης για την μετάβαση της Κύπρου στην ψηφιακή εποχή και τα τελευταία χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί άλματα. Σε αυτό το πλαίσιο, αποδίδουμε τα εύσημα στον Δήμο Πάφου για την πρόοδο στον τομέα αυτό. Μια έξυπνη πόλη είναι μια πόλη που δίνει τη δυνατότητα να υπάρχουν ευχαριστημένοι και χαρούμενοι πολίτες, κάτοικοι και επισκέπτες».
Τα έργα που εγκαινιάστηκαν τις τελευταίες μέρες και αυτά που δημιουργήθηκαν ή υλοποιούνται στον Δήμο Πάφου, συνέβαλαν στην ανακήρυξη της πόλης ως Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Έξυπνου Τουρισμού, ανέφερε από την πλευρά του ο Δήμαρχος Πάφου. Η πόλη της Πάφου δεν προχωρεί μόνο με έργα υποδομής, πλατείες, θέατρα, παιδότοπους, πάρκα ή πανεπιστήμια, αλλά και με έργα έξυπνης ψηφιακής πόλης, παρατήρησε ο Φαίδωνας Φαίδωνος, τονίζοντας ότι τα έργα της ψηφιακής πόλης είναι αυτά που θα κάνουν την ζωή των πολιτών πιο εύκολη: «Ο Δήμος Πάφου πρόκειται να εφαρμόσει σύντομα και άλλα παρόμοια συστήματα, όπως η εγκατάσταση έξυπνων μετρητών, και συστήματος διαχείρισης της υδατοπρομήθειας. Τελικός στόχος είναι η εγκατάσταση και λειτουργία τουλάχιστον 30 διαφορετικών έργων προκειμένου η Πάφος να καταστεί πλήρως ψηφιακή πόλη».
Της τελετής των εγκαινίων προηγήθηκε ημερίδα με θέμα «Pafos in the Era of Smart Cities» στον Πολυχώρο «Αττικόν», κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκαν τα έξι ολοκληρωμένα έργα «Έξυπνης Πόλης» αλλά και τα έργα που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη. Στην ημερίδα ανέλυσαν τα έργα που παρουσιάζει η Πάφος ο αρμόδιος υφυπουργός και ο Δήμαρχος Πάφου, ενώ παρέστησαν σε αυτήν και εκπρόσωποι από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το American University of Beirut, το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος και την εταιρεία Amazon, που αποτελούν τη ναυαρχίδα της μετάβασης της Πάφου στη νέα εποχή.
Ο Δήμαρχος Πάφου μίλησε και για τον πρωταρχικό στόχο του Δήμου Πάφου που είναι η δημιουργία ενός νέου πυλώνα στην τοπική οικονομία που θα βασίζεται στην τεχνολογία, την καινοτομία και την πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Τον στόχο αυτό ενισχύει άλλωστε η εγκατάσταση του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου και του American University of Beirut, οι εγκαταστάσεις των οποίων στην πόλη αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι την ερχόμενη ακαδημαϊκή χρονιά.
Στην τοποθέτησή του ο κ. Κόκκινος αναφέρθηκε στον ρόλο του υφυπουργείου για τον συντονισμό μιας εθνικής πολιτικής μέσω της οποίας σχεδιάζεται και σύντομα θα εφαρμοστεί μια ολιστική προσέγγιση για όλη τη χώρα και που θα ανταποκρίνονται, όπως είπε, στις εξατομικευμένες ανάγκες του κάθε Δήμου. Επεσήμανε τη σημασία της συλλογής και ανάλυσης των δεδομένων για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, οι οποίοι πάντα θα πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο μιας έξυπνης πόλης.
Τα έργα που παρουσιάστηκαν στην ημερίδα εγκαινιάσθηκαν το ίδιο βράδυ από τον Υφυπουργό Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε για τον εορτασμό της ανακήρυξης της Πάφου ως Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Έξυπνου Τουρισμού για το 2023. Ενός τίτλου, επεσήμανε ο δήμαρχος της πόλης, ο οποίος αποτελεί ένα σημαντικό διαβατήριο για να δημιουργήσει η Πάφος ένα ισχυρό branding στην Ευρώπη.
Πρωτοποριακό το Κέντρο Εξυπηρέτησης του Δημότη
Στο πλαίσιο της μετάβασης της Πάφου στη νέα ψηφιακή εποχή, η Δημοτική Αρχή ήδη λειτούργησε ένα καινοτόμο έργο που τους πρώτους αυτούς μήνες λειτουργίας του συναντά κιόλας την ευρεία αποδοχή των πολιτών. Πρόκειται για το, πρώτο στην Κύπρο, Κέντρο Εξυπηρέτησης του Δημότη, στα πρότυπα των ΚΕΠ, το οποίο εγκαινίασε επισήμως και αυτό ο υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, χαρακτηρίζοντας το ως πρωτοποριακό για τα κυπριακά δεδομένα έργο. Ο Φαίδωνας Φαίδωνος τόνισε πως το Κέντρο αποτελεί το επιστέγασμα της προσπάθειας του Δήμου Πάφου για την καλύτερη και ευκολότερη εξυπηρέτηση των δημοτών αφού λειτουργεί ως «one stop shop» όπου έχουν συγκεντρωθεί, με τη χρήση της τεχνολογίας, περισσότερες από 50 λειτουργίες και υπηρεσίες. «Μεταξύ αυτών», διευκρίνισε, «είναι η κατάθεση σχεδίων για πολεοδομικές άδειες και άδειες οικοδομής, οι πληρωμές τελών και λογαριασμών, οι συνδέσεις υδατοπρομήθειας, τα υγειονομικά πιστοποιητικά, οι αιτήσεις για άδειες ποτού και οι εργασίες σχετικά με το ΣΑΠΑ. Για να καταστεί εφικτή η λειτουργία του Κέντρου, υλοποιήθηκε η ψηφιοποίηση των αρχείων όλων των υπηρεσιών του δήμου σε μια ενιαία βάση δεδομένων, γεγονός που αποδεικνύει πως η Πάφος μεταβαίνει στη εποχή της έξυπνης και ψηφιακής πόλης αφού πλέον οι λειτουργίες και υπηρεσίες που προσφέρονται στο Κέντρο ψηφιοποιούνται με στόχο μέχρι το 2026 να γίνονται ηλεκτρονικά διευκολύνοντας ακόμη περισσότερο τους δημότες μας».
Στον χαιρετισμό του κατά τα εγκαίνια του Κέντρου, ο κ. Κόκκινος συνεχάρη τον Δήμο Πάφου για το πρωτοποριακό Κέντρο το οποίο, παρατήρησε, ενσαρκώνει την ιδεολογία του υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής να παρέχει σύγχρονες λειτουργικές και φιλικές προς τον πολίτη υπηρεσίες. Αναφέρθηκε επίσης στη σημασία της ψηφιοποίησης και της ενοποίησης των βάσεων δεδομένων για την καλύτερη λειτουργία όλων των δημόσιων υπηρεσιών, μια αρχιτεκτονική η οποία έχει ήδη ολοκληρωθεί σχεδιαστικά και έχει ξεκινήσει η υλοποίησή της.
Το Κέντρο Εξυπηρέτησης του Δημότη, το οποίο ανεγέρθηκε με δαπάνη του Δήμου Πάφου ύψους 439.000 ευρώ σε χώρο που διατέθηκε από τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού έξω από το στάδιο «Στέλιος Κυριακίδης», έχει δεχθεί από την έναρξη της λειτουργίας του τον Απρίλιο μέχρι σήμερα 24.000 επισκέψεις.