Μεγάλο μέρος του υπό κατασκευή κύριου βραχίονα της μαρίνας Παραλιμνίου, σε πλάτος τουλάχιστον 150 μέτρων από τα συνολικά 250 μέτρα, κατέρρευσε την περασμένη εβδομάδα, με επακόλουθο τη σοβαρή θαλάσσια ρύπανση, αλλά και τον εγκλωβισμό των ψαράδων στο παρακείμενο αλιευτικό καταφύγιο Αγίου Νικολάου. 

Μετά τη θαλασσοταραχή της 29ης Νοεμβρίου 2022, δημιουργήθηκε αναταραχή ανάμεσα στους ψαράδες, οι οποίοι ενημέρωσαν σχετικά λειτουργούς του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών (ΤΑΘΕ) που βρίσκονται στην περιοχή. Λειτουργοί επισκέφθηκαν το χώρο και διαπίστωσαν ότι ένα μεγάλο μέρος του κυματοθραύστη της υπό κατασκευή μαρίνας έχει καταρρεύσει. Το υλικό αυτό διασκορπίστηκε στην ευρύτερη περιοχή προκαλώντας μεταξύ άλλων ενδεχόμενων περιβαλλοντικών  θεμάτων, σοβαρά προβλήματα στους ψαράδες του αλιευτικού καταφυγίου οι οποίοι εγκλωβίστηκαν εντός της λιμενολεκάνης και ως επακόλουθο δεν μπορούσαν να ασκήσουν το επάγγελμά τους. Σύμφωνα με τους λειτουργούς, το υλικό αυτό έχει διασκορπιστεί στην ευρύτερη παράκτια και θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή, με τους τεχνητούς υφάλους Παραλιμνίου. Γίνεται λόγος μάλιστα για σημαντικές και ενδεχομένως μη αναστρέψιμες, επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον της περιοχής. 

Λειτουργοί του ΤΑΘΕ, διαπίστωσαν ακόμα πως η διασπορά του υλικού και πιθανή πρόσχωσή του τόσο εντός της λιμενολεκάνης του αλιευτικού καταφυγίου Παραλιμνίου, όσο και στην παρακείμενη περιοχή, πιθανώς να δημιουργήσει προβλήματα στους ψαράδες του αλιευτικού καταφυγίου με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν εντός της λιμενολεκάνης και να μην μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμα τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Ο «Φ» επικοινώνησε χθες με την Διευθύντρια ΤΑΘΕ, Μαρίνα Αργυρού, η οποία επιβεβαίωσε την κατάρρευση μέρους του μεγάλου κυματοθραύστη και παράλληλα μας ενημέρωσε για τις ενέργειες που προέβη το Τμήμα. Μεταξύ άλλων μας ανέφερε πως πρώτη φορά είδε να υποχωρούν τέτοια έργα με τόσο μεγάλη ευκολία.

Συγκεκριμένα, στις 30 Νοεμβρίου 2022, την επόμενη ημέρα που διαπιστώθηκε το πρόβλημα, η Διευθύντρια απέστειλε επιστολή στον Γενικό Διευθυντή του Υφυπουργείου Τουρισμού, αρμόδιου για παρακολούθηση των μαρίνων, με κοινοποίηση στον Γ.Δ. του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, το Τμήμα Περιβάλλοντος και τον Κλάδο Θαλασσίων Έργων. 

Περιγράφοντας την εικόνα με την οποία ήρθαν αντιμέτωποι οι λειτουργοί του Τμήματος της κατά τη διάρκεια της αυτοψίας η κ. Αργυρού, ανέφερε ότι λόγω των έντονων καιρικών συνθηκών ένα μεγάλο μέρος του κυματοθραύστη είχε καταρρεύσει, υπήρχε θολούρα στη θάλασσα, ενώ το υλικό διασκορπίστηκε στην ευρύτερη περιοχή. «Ενημερώσαμε τον Γ.Δ. του Υφυπουργείου Τουρισμού για το θέμα που έχει προκύψει και το ενδεχόμενο να μην μπορούν να βγουν τα σκάφη των ψαράδων που είναι ελλιμενισμένα στο αλιευτικό καταφύγιο Παραλιμνίου. Ζητήσαμε να ενημερώσει άμεσα την κατασκευάστρια εταιρεία και να λάβει όλα τα μέτρα για την ασφαλή διέλευση των σκαφών, τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας, όσο και κατά της νύχτας». Και αυτό γιατί σε περίπτωση πρόκλησης οποιοδήποτε ατυχήματος την αποκλειστική ευθύνη θα έφερε η κατασκευάστρια εταιρεία. 

Ακολούθως, σημείωσε η Διευθύντρια ΤΑΘΕ, την επόμενη ημέρα την 1/12/2022, ενημερώθηκε η κατασκευάστρια εταιρεία ότι λόγω των καιρικών συνθηκών μεγάλο μέρος του κυματοθραύστη είχε καταρρεύσει με αποτέλεσμα να διασκορπιστεί υλικό στην ευρύτερη περιοχή. Η κ. Αργυρού επισήμανε ότι ενδεχομένως να έχει επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον της περιοχής και πιθανόν η διασπορά του υλικού να δημιουργήσει πρόσχωση.

Στην επιστολή της διευθύντριας ΤΑΘΕ προς την PMV Maritime Holdings ζητήθηκε όπως ληφθούν άμεσα όλα τα μέτρα από την κατασκευάστρια εταιρεία για τη διασφάλιση ασφαλούς διέλευσης των σκαφών από και προς το αλιευτικό καταφύγιο, τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας, όσο και κατά της νύχτας. Σύμφωνα με την κ. Αργυρού η εταιρεία ανταποκρίθηκε άμεσα και καθόρισε σχετικό κανάλι το οποίο σηματοδοτήθηκε κατάλληλα, ώστε να υπάρχει ασφαλής διέλευση των σκαφών. Επιπλέον, ζητήθηκε από την εταιρεία ανάπτυξης της μαρίνας να υποβάλει άμεσα σχέδιο αποτύπωσης της επηρεαζόμενης περιοχής, περιλαμβανομένου του όγκου υλικού που διασκορπίστηκε στη θάλασσα. Στο σχέδιο να περιλαμβάνονται αναλύσεις με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του υλικού που διασκορπίστηκε και κάλυψε το θαλάσσιο βυθό, καθώς και αναλύσεις ιζημάτων από την περιοχή επηρεασμού. Τέλος από την εταιρεία ζητήθηκε να υποβάλει άμεσα σχέδιο δράσης για αποκατάσταση της υπό αναφορά περιοχής. 

Σύμφωνα με την κ. Αργυρού το ΤΑΘΕ θα προβεί και σε δική του επισκόπηση και αξιολόγηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών των βαρέων μετάλλων και άλλων ιζημάτων. 

ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΓΡΑΜΜΕΣ

Ασφάλεια καταφυγίου και θαλάσσια ρύπανση

Μία εβδομάδα μετά την κατάρρευση της Μαρίνας Παραλιμνίου ο «Φ» επικοινώνησε με τον υπουργό Γεωργίας ο οποίος δήλωσε πλήρη άγνοια. Το ΤΑΘΕ ωστόσο από τις 30/11/2022 είχε ενημερώσει τη διεύθυνση του υπουργείου Γεωργίας και την ίδια ημέρα το Τμήμα Περιβάλλοντος. Αυτό μας το επιβεβαίωσε στη χθεσινή συνομιλία η διευθύντρια ΤΑΘΕ. Από το Τμήμα Περιβάλλοντος μας αναφέρθηκε ότι μόλις στις 6 Δεκεμβρίου ενημερώθηκε ο διευθυντής που πήρε στα χέρια του την επιστολή του ΤΑΘΕ. Χθες το Τμήμα Περιβάλλοντος προγραμμάτιζε μαζί με το ΤΑΘΕ επιτόπιο έλεγχο για να διαπιστωθεί αν υπάρχει ρύπανση στη θάλασσα, ενώ έκανε λόγο για αστοχία των κατασκευαστικών εργασιών.