Του Βάσου Βασιλείου

Συνολικά 18 ορόφους περισσότερους από όσους επιτρέπεται επιδιώκει να κτίσει εταιρεία στην Αγία Θέκλα Σωτήρας και προς τούτο υπέβαλε Μελέτη Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον (ΜΕΕΠ).

Όπως υπέδειξε στην εταιρεία ο διευθυντής Πολεοδομίας, στην περιοχή επιτρέπεται η ανέγερση κτηρίων μέχρι επτά ορόφους και όχι 25 όπως επιδιώκει ο αιτητής. Πέραν του ξενοδοχείου 25 ορόφων, η εταιρεία προτίθεται να ανεγείρει και νοσοκομείο τεσσάρων ορόφων. 

Το ξενοδοχείο θα είναι πέντε αστέρων, δυναμικότητας 261 δωματίων, με συνολική δυναμικότητα 522 κλινών.

Το νοσοκομείο θα είναι 4 ορόφων και θα έχει δυναμικότητα 86 κλινών, εκ των οποίων οι 6 θα αφορούν κλίνες εντατικής θεραπείας. Το έργο θα διαθέτει συνολικά 781 χώρους στάθμευσης, 57 εκ των οποίων για ΑμεΑ, ενώ 163 χώροι στάθμευσης θα είναι διαθέσιμοι για το κοινό. Το νοσοκομείο θα περιλαμβάνει υπόγειο χώρο στάθμευσης, ενώ για το ξενοδοχείο δεν προβλέπεται κατασκευή υπόγειου χώρου.

Το έργο περιλαμβάνει επίσης εστιατόρια, κολυμβητικές δεξαμενές, γυμναστήριο, spa, καταστήματα, εξωτερικά ιατρεία, τμήμα πρώτων βοηθειών, τμήματα διαφόρων ιατρικών ειδικοτήτων, χειρουργεία, δημόσιους χώρους πρασίνου και ανοικτές δημόσιες πλατείες.

Το νότιο τμήμα που συνορεύει με τη Ζώνη Προστασίας της Παραλίας και τη περιοχή Natura 2000, θα χρησιμοποιηθεί για τους ιδιωτικούς χώρους πρασίνου.

Σύμφωνα με την εταιρεία I.A.CO Environmental & Water Consultants Ltd η οποία εκπόνησε τη μελέτη εκ μέρους του κυρίου του ιδιοκτήτη, πρόκειται για μεικτή ανάπτυξη η οποία αποτυπώνεται στο Γενικό Χωροταξικό Σχεδιασμό (masterplan) που κατατέθηκε ενώπιον των αρμοδίων υπηρεσιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Όπως αναφέρεται στη μελέτη, η θέση του υπό εξέταση έργου εμπίπτει στα διοικητικά όρια του Δήμου Σωτήρας Αμμοχώστου και καταλαμβάνει πέντε τεμάχια (416, 417, 210, 209 και 287) συνολικής έκτασης 60.040 m2.  Μέρος της εν λόγω περιοχής στα νότια περιλαμβάνει τμήμα της περιοχής του Δικτύου Natura 2000 «ΖΕΠ περιοχή Αγίας Θέκλας – Λιοπέτρι».

Η τοποθεσία εκτέλεσης του έργου βρίσκεται επί της λεωφόρου Αγίας Θέκλας, περίπου 2km δυτικά από την υπό ανέγερση μαρίνα Αγίας Νάπας.

Λόγω της θέσης του έργου, πλησίον περιοχής του δικτύου Natura 2000, σκοπός του Φορέα Υλοποίησης του Έργου (της ιδιοκτήτριας εταιρείας) είναι, όπως αναφέρεται στη σχετική μελέτη, η κατασκευή και λειτουργία μιας «πράσινης» και «eco-friendly» ανάπτυξης. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: 

Σύμφωνα πάντα με τους μελετητές, το προτεινόμενο έργο στην παρούσα φάση βρίσκεται σε επίπεδο Χωροταξικού Σχεδιασμού (Master Plan).

Ο μελετητής επικαλείται τη σχετική νομοθεσία και αναφέρει ότι το έργο εμπίπτει εν μέρει γενικά στις «Αναπτύξεις» και εν μέρει στις «σύνθετες και ενοποιημένες αναπτύξεις». Στις τελευταίες εμπίπτουν «ψηλά κτήρια με αριθμό ορόφων πέραν των δύο από τον ανώτερο επιτρεπτό αριθμό που καθορίζει το Τοπικό Σχέδιο ή/και η Δήλωση Πολιτικής». Με βάση τη νομοθεσία, για τέτοιας φύσης έργα πρέπει να υποβάλλεται «Μελέτη Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον (ΜΕΕΠ)» για σκοπούς αξιολόγησης της αίτησης για έκδοση πολεοδομικής άδειας του έργου. 

Ωστόσο, όπως αναγνωρίζει ο μελετητής, λόγω του γεγονότος ότι μέρος του προτεινόμενου έργου εμπίπτει εντός περιοχής δικτύου Natura 2000 «περιοχή Αγίας Θέκλας – Λιοπέτρι» απαιτείται και η ετοιμασία «Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης».

Βλέπουν κυρίως αμελητέες επιπτώσεις

Ως προς τις πιθανές επιπτώσεις από την υλοποίηση του έργου, οι μελετητές κρίνουν ότι οι περισσότερες θα είναι αμελητέες αν και αναγνωρίζουν πως υπάρχουν και άλλες μέτριου ή υψηλού ρίσκου.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Στην Κύπρο ζούμε

Αν η πολιτεία δεν επιθυμεί να αφήνει ανοικτά παράθυρα για αύξηση των ορόφων διαφόρων κτηρίων, πρέπει να είναι ξεκάθαρη. Όποια αίτηση υποβάλλεται και δεν συμμορφώνεται με τις πρόνοιες των Τοπικών Σχεδίων ή των Σχεδίων Περιοχής ή και της Δήλωσης Πολιτικής, απλώς δεν παραλαμβάνεται. Από τη στιγμή, όμως, που παρέχεται στην Πολεοδομία η ευχέρεια να επιτρέψει επιπλέον ορόφους και αν διαφωνήσει μπορεί να το πράξει το Υπουργικό Συμβούλιο, τότε δεν εγκρίνονται νόμοι για να εφαρμοστούν αλλά για να παραβιαστούν. Αποτέλεσμα αυτού είναι να ασκούν πολεοδομική πολιτική διάφορα πολιτικά πρόσωπα που βρίσκονται στην εξουσία, κάτι το οποίο συμβαίνει και σε άλλες μπανανίες.

Διαχρονικά οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν αιτήσεις γνωρίζοντας πως ζούμε στην Κύπρο, όπου όλα επιτρέπονται.