Ένα πάγιο αίτημα των συντεχνιών, για άμεση καταβολή του ανεργιακού επιδόματος, ήτοι με την κατάθεση της σχετικής αίτησης, φαίνεται πως οδεύει προς ρύθμιση, καθώς υπάρχει πρόθεση από το Υπουργείο Εργασίας να καταθέσει πολύ σύντομα σχετική πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο προς αυτήν την κατεύθυνση.

Την είδηση αυτή, μαζί με άλλες, έβγαλε η χθεσινή παρουσία του υπουργού Εργασίας Κυριάκου Κούσιου στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, για την παρουσίαση του προϋπολογισμού του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΥΕΚΑ).

Ο κ. Κούσιος έκανε λόγο για άμεση καταβολή του επιδόματος μητρότητας αλλά και ανεργίας, αναφέροντας πως έχει αποφασιστεί σε πρώτη φάση η υποβολή πρότασης στο Υπουργικό Συμβούλιο για άμεση καταβολή του 70% των δύο επιδομάτων, μέχρι να ολοκληρωθεί η εξέταση των σχετικών αιτήσεων. Σήμερα, όσον αφορά το επίδομα ανεργίας, εξετάζονται οι αιτήσεις όσων μισθωτών τερματίστηκε η απασχόληση τους και η περίοδος ανεργίας τους άρχισε στις 12/09/2022, ενώ για το επίδομα μητρότητας για πρώτη πληρωμή εξετάζονται οι παραληφθείσες αιτήσεις του Σεπτεμβρίου 2022.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Άμεση καταβολή 70% των επιδομάτων ανεργίας και μητρότητας

Και για δύο αυτά επιδόματα είναι προφανές πως μέχρι την καταβολή τους οι δικαιούχοι δεν έχουν στην ουσία άλλα εισοδήματα, με σοβαρές επιπτώσεις στο βιοτικό τους επίπεδο, γι’ αυτό και εδώ και καιρό το συνδικαλιστικό κίνημα πρότεινε μια πρώτη καταβολή χρημάτων μέχρι την εξέταση των αιτήσεων. Αυτό φαίνεται να επιχειρείται με την πρόταση που θα τεθεί ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, με τον κ. Κούσιο να εκφράζει την ελπίδα η απόφαση να υλοποιηθεί πριν το τέλος του χρόνου, καθώς, όπως είπε, έχουν δρομολογηθεί οι αλλαγές στο λογισμικό, για να γίνονται αυτές οι πληρωμές. Δηλαδή, για καταβολή αμέσως του 70% των συγκεκριμένων επιδομάτων μέχρι την εξέταση των σχετικών αιτήσεων.

Ηλεκτρονικά και οι συντάξεις

Ο υπουργός Εργασίας στάθηκε και στην ψηφιοποίηση σειράς αιτήσεων για διάφορα επιδόματα των Κοινωνικών Ασφαλίσεων, που βοηθά και στην πιο σύντομη εξέτασή τους, σημειώνοντας πως σειρά για ηλεκτρονική υποβολή παίρνει και η αίτηση για τη θεσμοθετημένη σύνταξη που υπολογίζεται, όπως είπε, να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του έτους. Ανέφερε πως ηλεκτρονικά στο μέλλον θα υποβάλλεται και η αίτηση για τη γονική άδεια, η οποία εκτιμάται πως σύντομα θα συνοδεύεται και με επίδομα, καθώς το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί την 1η Δεκεμβρίου από τη Βουλή. Παρέθεσε και στοιχεία σύμφωνα με τα οποία μέχρι και τον Δεκέμβριο 2022 εκτιμάται ότι θα παραληφθούν συνολικά 250.000 αιτήσεις. Άρα, υπολογίζονται στις 1.250 αιτήσεις τη μέρα, ανέφερε. Για αντιμετώπιση της κατάστασης, ο υπουργός αναφέρθηκε και στο Τηλεφωνικό Κέντρο Επικοινωνίας Πολιτών, το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει κατά το δεύτερο δεκαπενθημέρο Δεκεμβρίου 2022.

Η παρακαταθήκη της Ζέτας

Ο κ. Κούσιος, όπως ο ίδιος ανέφερε μετά τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών, είχε την ευκαιρία να αποδώσει την πρέπουσα τιμή προς την προκάτοχο του, τη μακαριστή Ζέτα Αιμιλιανίδου, η οποία, σημείωσε, μετέτρεψε σε πραγματικότητα το όραμα της Κυβέρνησης Αναστασιάδη για ένα κράτος πρόνοιας. Έγινε αναφορά σε παρακαταθήκη της πρώην υπουργού, με καταγραφή μεταξύ άλλων της εισαγωγής του ΕΕΕ, της ίδρυσης του υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας, της σύνταξης χηρείας για άντρες κ.ά. Ο κ. Κούσιος αναφέρθηκε και σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις κατά το τρέχον έτος: «Ενδεικτικά και μόνο αναφέρω, πρώτα και πάνω από όλα, τη θεσμοθέτηση του Εθνικού Κατώτατου Μισθού, τον ψηφιακό μετασχηματισμό τμημάτων και υπηρεσιών του υπουργείου Εργασίας, το τριετές Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Αναπηρία, το εναρμονιστικό νομοσχέδιο για τη γονική άδεια κ.ά.».

Πού θα πάνε τα λεφτά για το ‘23

Όσον αφορά τον προϋπολογισμό του ΥΕΚΑ για το ’23, ο κ. Κούσιος επεσήμανε στα μέλη της Επιτροπής την αύξηση της τάξεως του 6,5% που παρατηρείται σε σχέση με το ‘22. Σε πραγματικούς αριθμούς, πρόκειται για μια αύξηση 38 εκατομμυρίων ευρώ, από 583 σε 621 εκατομμύρια, χωρίς να περιλαμβάνονται τα συγχρηματοδοτούμενα έργα. Με τη συμπερίληψη των συγχρηματοδοτούμενων, ο προϋπολογισμός για το 2023 θα ανέλθει στα 657 εκατομμύρια ευρώ, ανέφερε, συμπληρώνοντας πως από το σύνολο των 657 εκατομμυρίων, το 28% αφορά κοινωνικές παροχές, χορηγίες, σχέδια και έργα, το 4% αφορά μισθούς, το 66% αφορά τη δαπάνη για τη Γενική Κυβερνητική Εισφορά και το 2% αφορά καθαρά λειτουργικές δαπάνες