Μέσω πρότασης νόμου επιχειρεί ο ΔΗΣΥ να «επαναφέρει» το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης Χριστοδουλίδη που είχε απορριφθεί πέρσι τον Μάρτιο οριακά από την Ολομέλεια της Βουλής και το οποίο προέβλεπε ότι και οι αποσπάσεων υπαλλήλων από το Δημόσιο στο ευρύτερο Δημόσιο θα μπορούσαν να εφαρμόζονται στο διηνεκές.
Με το ισχύον καθεστώς σήμερα, οι αποσπάσεις μεταξύ οργανισμών Δημοσίου Δικαίου (ημικρατικοί) και Δημόσιας Υπηρεσίας μπορούν να διαρκούν μέχρι 3 συν 3 χρόνια, ενώ από ένα τμήμα του Δημοσίου σε άλλο οι αποσπάσεις είναι χωρίς χρονικό περιορισμό.
Με την πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ, επιδιώκεται να μην υπάρχει χρονικός περιορισμός ούτε στις αποσπάσεις από νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου στη Δημόσια Υπηρεσία.
Κατά τη χθεσινή συζήτηση στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, η βουλευτής του ΔΗΣΥ Σάβια Ορφανίδου ανέφερε πως με την πρόταση νόμου αίρονται οι στρεβλώσεις στις αποσπάσεις, τονίζοντας πως θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που δημιουργούνται στους μικρούς ημικρατικούς οργανισμούς.
Η ΠΑΣΥΔΥ θα το θέσει στη ΜΕΠ
Εκείνο που προκάλεσε εντύπωση χθες, ήταν η διαφοροποίηση της θέσης της ΠΑΣΥΔΥ, η οποία διαφωνεί με την πρόταση νόμου. Μάλιστα, προτίθεται να θέσει στη Μεικτή Επιτροπή Προσωπικού αίτημα για να επανέλθει και ο χρονικός περιορισμός στις αποσπάσεις από μια κυβερνητική υπηρεσία σε άλλη.
Η ΠΑΣΥΔΥ, σύμφωνα με εκπρόσωπό της, έστειλε επιστολή στον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών Ανδρέα Ζαχαριάδη, ζητώντας να συζητηθεί το θέμα στη ΜΕΠ. Ανέφερε δε, πως ζητείται να σταματήσει η μονιμότητα στις αποσπάσεις. Όπως είπε ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΥΔΥ, ο λόγος που η οργάνωση άλλαξε τη θέση της οφείλεται σε παράπονα που έλαβαν από εργαζόμενους.
Σύμφωνα με την ΠΑΣΥΔΥ, θα πρέπει οι αποσπάσεις να γίνονται για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, έτσι ώστε οι εργαζόμενοι να μεταφέρουν τις γνώσεις τους. Υπέδειξε, παράλληλα, πως ο νόμος εφαρμόστηκε το 2013 για σκοπούς ενίσχυσης της κινητικότητας στη δημόσια υπηρεσία, προσθέτοντας πως η εμπειρία κατέδειξε πως οι αποσπάσεις προκαλούν αντιπαραθέσεις.
Υπέδειξε πως δημόσιος υπάλληλος ο οποίος είναι αποσπασμένος σε μια άλλη υπηρεσία μπορεί να διεκδικήσει προαγωγή στην υπηρεσία στην οποία είχε προσληφθεί.
Είπε, ακόμα, πως στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του Δημοσίου δεν ξεκαθάρισε εάν η πείρα του εργαζόμενου, για σκοπούς προαγωγής, θα προσμετρά για τη θέση για την οποία προσελήφθη ή για αυτήν στην οποία έχει αποσπαστεί. Καταλήγοντας, υποστήριξε πως οι αποσπάσεις πρέπει να έχουν ημερομηνία λήξης.
Ρουσφετολογικά οι αποσπάσεις
Ο πρόεδρος της ΙΣΟΤΗΤΑΣ, Πρόδρομος Χριστοφή, υποστήριξε πως το 90% των αποσπάσεων γίνονται ρουσφετολογικά, καθώς, όπως είπε, «κάποιος που ξέρει κάποιον τον σπρώχνει». Τόνισε, επίσης, πως η απόσπαση ενός εργαζόμενου χωρίς αυτός να ερωτηθεί συνιστά παραβίαση του Συντάγματος.
Ο γενικός γραμματέας της ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ Νίκος Γρηγορίου, ανέφερε πως είναι λανθασμένη εργασιακά η πρόταση νόμου, τονίζοντας πως δεν πρέπει να ανοίξει η κάνουλα και να γίνονται περισσότερες αποσπάσεις.
Ο γενικός γραμματέας της ΟΗΟ-ΣΕΚ Ανδρέας Ηλία, ανέφερε πως η πρόταση νόμου είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, επισημαίνοντας πως εάν χρειάζεται πρέπει να βελτιωθεί η νομοθεσία.
ΠΑΣΥΚΙ και ΠΑΣΥΝΟ διαφωνούν με την πρόταση νόμου, επισημαίνοντας πως πρέπει να παραμείνει ο χρονικός περιορισμός στις αποσπάσεις μεταξύ ημικρατικών οργανισμών και υπηρεσιών του Δημοσίου.
Από την άλλη, εκπρόσωποι του Υπουργείου Οικονομικών, της ΕΔΥ και της Νομικής Υπηρεσίας συμφώνησαν με την πρόταση νόμου, καθώς ουσιαστικά αντικατοπτρίζει το κυβερνητικό νομοσχέδιο που είχε απορρίψει κατά πλειοψηφία η Βουλή. Με την πρόταση νόμου διαφώνησαν βουλευτές του ΑΚΕΛ, ενώ το ΔΗΚΟ ζήτησε να συζητηθεί εκ νέου.
Στις 4.193 οι αποσπάσεις
Στο μεταξύ, σύμφωνα με στοιχεία που κατατέθηκαν στην Επιτροπή Οικονομικών, μέχρι την 25η Απριλίου το σύνολο των αποσπάσεων μεταξύ Δημοσίου και Οργανισμών Δημοσίου Δικαίου ήταν 4.193, από τις οποίες οι 3.552 αφορούν στον ΟΚΥπΥ.
Από το σύνολο των αποσπάσεων, οι 2.606 αφορούν μόνιμους υπαλλήλους και οι 1.587 εργαδοτούμενους αορίστου χρόνου. Αναλυτικά, οι αποσπάσεις μονίμων υπαλλήλων στον ΟΚΥπΥ ήταν 2.022 και 92 στους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης και στον ΟΑΥ.
Παράλληλα, έγιναν 44 αποσπάσεις από οργανισμούς δημοσίου δικαίου στο Δημόσιο και 25 από ΟΑΥ και τον Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς.
Έγιναν άλλες 359 αποσπάσεις εντός Δημόσιας Υπηρεσίας και 64 αποσπάσεις εμπειρογνωμόνων.