Στο στεγαστικό ζήτημα και στα νέα κίνητρα για επιστροφή Κυπρίων που εργάζονται στο εξωτερικό επικεντρώθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, στην εναρκτήρια τοποθέτησή του κατά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου.
Όπως ανέφερε, το στεγαστικό αποτελεί σταθερό θέμα στην ατζέντα του Υπουργικού, υπογραμμίζοντας πως έχουν ήδη ανακοινωθεί επτά στεγαστικά σχέδια μέσα σε διάστημα δύο ετών. Τα σχέδια, σύμφωνα με τον Πρόεδρο, τυγχάνουν μεγάλης ανταπόκρισης, ιδιαίτερα από νέους πολίτες, γεγονός που –όπως είπε– ικανοποιεί την κυβέρνηση.
Τόνισε ότι η πολιτική για τη στέγαση παραμένει δυναμική, καθώς τα σχέδια αξιολογούνται συνεχώς και υπόκεινται σε βελτιώσεις. Την περασμένη εβδομάδα, το Υπουργικό αποφάσισε αλλαγές σε δύο από τα σχέδια, ενώ κατά τη σημερινή συνεδρίαση προχώρησε σε αναθεώρηση των εισοδηματικών κριτηρίων για τα σχέδια που διαχειρίζεται ο ΚΟΑΓ. Η απόφαση, όπως ανέφερε, διευρύνει την πρόσβαση σε αυτά τα σχέδια και ενισχύει τη δυνατότητα αγοράς ή ενοικίασης οικιστικών μονάδων μέσω του Οργανισμού.
Αναφερόμενος σε δεύτερο βασικό άξονα της πολιτικής της κυβέρνησης, ο Πρόεδρος έκανε λόγο για τη μετάβαση από «brain drain» σε «brain gain», παρουσιάζοντας τις νέες πρωτοβουλίες για την προσέλκυση Κυπρίων που εργάζονται στο εξωτερικό. Επισήμανε ότι στις 21 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο η πρώτη συνάντηση στο πλαίσιο της νέας αυτής στρατηγικής, με τη συμμετοχή Κυπρίων και ξένων επιχειρηματιών, αλλά και πολιτών που επέλεξαν να επιστρέψουν στην Κύπρο.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, όπως αποκάλυψε ο Πρόεδρος, θα παρουσιαστούν κίνητρα για την επιστροφή Κυπρίων, όπως η φορολογική απαλλαγή 25% επί της αμοιβής στην πρώτη εργοδότηση και η αύξηση του ανώτατου ορίου απαλλαγής από 8.550 ευρώ σε 25.000 ευρώ ετησίως. Τα κίνητρα θα απευθύνονται σε πρόσωπα που εργάζονται στο εξωτερικό τουλάχιστον επτά χρόνια μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο, θα παρουσιαστούν επίσης μη νομοθετικά κίνητρα που αφορούν την εκπαίδευση και τη στέγαση, στο πλαίσιο ενός συνολικού πακέτου προσέλκυσης.
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι η πρωτοβουλία θα έχει θετικά αποτελέσματα, με βάση το ενδιαφέρον που έχει ήδη εκδηλωθεί.
Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την επιστροφή ταλέντου από το εξωτερικό
Τη δέσμευση της Κυβέρνησης για την προώθηση του Σχεδίου Επαναπατρισμού Ταλέντου επιβεβαίωσε η σημερινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού.
Όπως ανέφερε, η απόφαση επισημοποιεί την πολιτική βούληση της Κυβέρνησης για την υλοποίηση του σχεδίου, το οποίο είχε παρουσιάσει πρόσφατα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Στο πλαίσιο αυτό, προχωρά η κατάθεση τροποποιητικού νομοσχεδίου που αφορά στο νέο φορολογικό πλαίσιο για την προσέλκυση Κυπρίων επιστημόνων και επαγγελματιών που εργάζονται στο εξωτερικό.
Ο κ. Λετυμπιώτης επισήμανε πως το εν λόγω νομοσχέδιο συνιστά ακόμη ένα καθοριστικό βήμα προς την επίτευξη ενός στρατηγικού στόχου εθνικής σημασίας: την αναχαίτιση της φυγής επιστημονικού και επαγγελματικού δυναμικού και τη σταδιακή μετάβαση σε μια εποχή «brain gain» για την Κύπρο.
Η ενίσχυση των φορολογικών κινήτρων, πρόσθεσε, δεν αποτελεί απλώς ένα μέσο για την επιστροφή ταλέντων αλλά και μια πράξη πολιτικής ουσίας, με την οποία η Κυπριακή Δημοκρατία επενδύει στο ανθρώπινο κεφάλαιό της και στο εξειδικευμένο δυναμικό του εξωτερικού. Η πρόθεση, όπως σημείωσε, είναι η προσφορά κινήτρων σε Κύπριους που διαθέτουν πολύτιμη εμπειρία, γνώση και τεχνογνωσία, με στόχο τη συμβολή τους στην ανάπτυξη της χώρας.
Υπογράμμισε ακόμη ότι, σε ένα περιβάλλον σταθερής οικονομικής πορείας και ενισχυμένων μακροοικονομικών δεικτών, η Κύπρος δημιουργεί ελκυστικές και ανταγωνιστικές συνθήκες για την επιστροφή όσων αναζήτησαν επαγγελματικές ευκαιρίες στο εξωτερικό.
Το νομοσχέδιο που κατατίθεται προβλέπει εισοδηματική φοροαπαλλαγή 25% με ανώτατο όριο τις 25.000 ευρώ ετησίως για πρόσωπα που εργάστηκαν στο εξωτερικό επί επτά τουλάχιστον έτη μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους. Παράλληλα, εισάγονται πιο ευέλικτα κριτήρια επιλεξιμότητας, με στόχο τη διευκόλυνση της επιστροφής επαγγελματιών που μπορούν να ενισχύσουν την καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα της κυπριακής οικονομίας.
Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, η πρωτοβουλία αυτή δεν επιφέρει άμεσο δημοσιονομικό κόστος, καθώς αφορά νέους φορολογούμενους και εκτιμάται ότι θα ενισχύσει τη φορολογική βάση μεσοπρόθεσμα. Το πλαίσιο θα αξιολογείται κάθε πέντε χρόνια ώστε να προσαρμόζεται στις κοινωνικές και οικονομικές εξελίξεις, διατηρώντας την αποτελεσματικότητά του.
Το Υπουργικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε τον Υπουργό Οικονομικών για την άμεση κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή προς ψήφιση. Όπως έγινε γνωστό, η σημερινή απόφαση εντάσσεται σε ένα ευρύτερο Σχέδιο Δράσης για τον Επαναπατρισμό Ταλέντου, το οποίο θα παρουσιαστεί επισήμως στις 21 Μαΐου 2025, σε ειδική εκδήλωση στο Λονδίνο υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Ολοκληρώνοντας, ο κ. Λετυμπιώτης ανέφερε ότι με πρωτοβουλίες όπως η σημερινή, η Κυβέρνηση αποδεικνύει πως δεν αποδέχεται τη διαρροή ταλέντου ως τετελεσμένο γεγονός, αλλά προχωρά με σχέδιο και όραμα για να δώσει στον τόπο το μέλλον που αξίζει.