Στο θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό, τις έρευνες υδρογονανθράκων και τη διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου αναφέρθηκε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Πρώτο Θέμα.

Σχετικά με την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Κρήτης και τον Great Sea Interconnector, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι είναι ευρωπαϊκό έργο, θα προχωρήσει και θα προχωρήσει στον χρόνο του. Χωρίς όμως να σχολιάσει το δεδομένο της καθυστέρησης που ήδη παρατηρείται στις έρευνες στον βυθό της θάλασσας, καθυστέρηση που ήδη κοστίζει περίπου 25-30 εκατομμύρια, ευρώ αυξάνοντας τις απαιτήσεις της γαλλικής Nexans (και του ΑΔΜΗΕ) από τους καταναλωτές ρεύματος σε Κύπρο και Ελλάδα.

Απαντώντας στην κριτική για υποχωρήσεις έναντι της Τουρκίας, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας τόνισε τα εξής: «Τότε γιατί προχωρήσαμε και δώσαμε τη δυνατότητα στη Chevron να εξερευνήσει την προοπτική κοιτασμάτων φυσικού αερίου νοτίως της Κρήτης εντός ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, τα οποία, θέλω να θυμίσω, απορρέουν από τη συμφωνία την οποία έχουμε κάνει με την Αίγυπτο; Αν αυτή δεν είναι έμπρακτη άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, τότε τι ακριβώς είναι;».

Σε άλλο σημείο, ο κ. Μητσοτάκης είπε στο Πρώτο Θέμα: «Αλλά να σας πω και κάτι ακόμα: εγώ δεν ψάχνω για καβγά με την Τουρκία ούτε θεωρώ ότι χρειάζομαι, για να ενισχύσω το εσωτερικό μου κύρος και να μιλήσω σε ένα συγκεκριμένο ακροατήριο, να μιλώ μια γλώσσα έντασης και ρητορικών εξάρσεων. Η Ελλάδα πορεύτηκε πάντα στην εξωτερική της πολιτική με υπευθυνότητα, μένοντας απαρέγκλιτα προσηλωμένη στις πάγιες αρχές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, ασκώντας, όμως, μια διπλωματία η οποία έχει καταφέρει και έχει κάνει την Ελλάδα πιο ισχυρή και, επιτρέψτε μου να το πω, και πιο μεγάλη».