Με αυξητική τάση στα ταξίδια εξωτερικού και προβλέψεις για νέο ρεκόρ το 2025, ανοίγει την Παρασκευή τις πύλες της η 26η Διεθνής Έκθεση Τουρισμού στη Λευκωσία, συγκεντρώνοντας συμμετοχές από επτά χώρες και πλήθος επαγγελματιών του κλάδου.
Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στον χώρο της Κρατικής Έκθεσης στη Λευκωσία από την Παρασκευή έως και την Κυριακή.
Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, σε ξενοδοχείο της Λευκωσίας, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Πρακτόρων (ACTTA), Χάρης Παπαχαραλάμπους, ανέφερε ότι πέρα από τους οργανωτές ταξιδιών, συμμετέχουν στην έκθεση αεροπορικές εταιρείες, ξενοδοχεία, το Υφυπουργείο Τουρισμού, πολλές υπηρεσίες και άλλοι φορείς που σχετίζονται με τον τουρισμό και τα ταξίδια.
Η έκθεση θα λειτουργεί την Παρασκευή και το Σάββατο από τις 16:00 έως τις 22:00 και την Κυριακή από τις 15:00 έως τις 21:00. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για ταξιδιωτικά πακέτα σε προορισμούς όπως η Ελλάδα, η Σκανδιναβία (με τη Σουηδία και τη Φινλανδία να έχουν φέτος δική τους αντιπροσωπεία), η Ιταλία, η Γαλλία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ελβετία, η Γερμανία, η Σλοβακία, αλλά και χώρες της Ασίας, όπως η Ταϊλάνδη και η Ιαπωνία, καθώς και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Παρούσες θα είναι επίσης η Ινδία και η Πολωνία με δικές τους εθνικές αντιπροσωπείες.
«Η έκθεση είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον καταναλωτή-ταξιδιώτη να ενημερωθεί όχι μόνο για τους προορισμούς αλλά και τα πακέτα και να αδράξει την ευκαιρία των προσφορών οι οποίες πάντα υπάρχουν κατά τη διάρκεια της έκθεσης», σημείωσε ο κ. Παπαχαραλάμπους.
Τόνισε επίσης τη σημασία της στήριξης των αδειοδοτημένων οργανωτών ταξιδιών, καθώς, όπως ανέφερε, «υπάρχουν περιπτώσεις που μη επαγγελματίες και μη αδειούχοι δημιουργούν πακέτα εκδρομών στο εξωτερικό και είναι ένα θέμα που κοιτάζουμε πώς μπορούμε να σταματήσουμε, γιατί έχει σχέση και με την προστασία του καταναλωτή».
Επιπλέον, κάλεσε το κοινό να κάνει εγκαίρως τις κρατήσεις του, καθώς αν αργήσουν, μπορεί συγκεκριμένες υπηρεσίες να μην υπάρχουν ή να πληρώσουν περισσότερο, αφού έτσι δουλεύει η αγορά.
Από την πλευρά της, η Διευθύντρια Τουρισμού στο Υφυπουργείο Τουρισμού, Αννίτα Δημητριάδου, χαρακτήρισε την έκθεση ως «θεσμό για την ενημέρωση των καταναλωτών», σημειώνοντας ότι η φετινή χρονιά είναι ιδιαίτερα θετική για τον κυπριακό τουρισμό, με αφίξεις άνω των 4 εκατομμυρίων και έσοδα πέραν των €3 δισ., αυξημένα κατά 7,3% σε σχέση με το 2023.
«Αυτό που κρίνεται σημαντικό είναι ότι έχουμε πετύχει αύξηση στις αφίξεις και εκτός περιόδου αιχμής αλλά και στην ανάπτυξη των ειδικών προϊόντων μέσα από την προσφορά αυθεντικών εμπειριών», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η κ. Δημητριάδου πρόσθεσε ότι στην έκθεση συμμετέχουν και πρεσβείες, αεροπορικές εταιρείες, τοπικές αρχές από την Ελλάδα και εταιρείες τουριστικής ανάπτυξης. Τόνισε, επίσης, ότι η έκθεση είναι και μια μοναδική ευκαιρία για τους καταναλωτές να ενημερωθούν υπεύθυνα για προορισμούς, υπηρεσίες και νέες τάσεις στον τομέα του ταξιδιού.
Αναφέρθηκε και στη συμμετοχή του Υφυπουργείου Τουρισμού και της Κυπριακής Εταιρείας Αγροτουρισμού με δικά τους περίπτερα, προσφέροντας στο κοινό την ευκαιρία να γνωρίσει τις επιλογές για εσωτερικό τουρισμό, τόσο στις παραλιακές περιοχές όσο και στην ενδοχώρα, «που αποτελεί κοιτίδα πολιτισμού και έναν παράδεισο για την προσφορά αυθεντικών εμπειριών».
Ερωτηθείς για πιθανές επιπτώσεις της γεωπολιτικής αστάθειας στον τουρισμό, ο κ. Παπαχαραλάμπους απάντησε ότι «τουλάχιστον τον εισερχόμενο τουρισμό δεν τον επηρεάζει, εκτός αν είναι κάτι πολύ άμεσο», προσθέτοντας ότι «ο κόσμος έχει αποκτήσει αντισώματα».
Ερωτηθείς κατά πόσο έχουν αυξηθεί οι τιμές για ταξίδια στο εξωτερικό, σημείωσε ότι η ζήτηση αποτελεί τον καλύτερο δείκτη ελκυστικότητας. «Το 2023 οι Κύπριοι πραγματοποίησαν 1,7 εκατ. ταξίδια, ενώ το 2024 φτάσαμε τα 1,85 εκατ. ταξίδια. Οι πρώτες ενδείξεις για το 2025 δείχνουν ότι θα πλησιάσουμε τα 2 εκατ. ταξίδια», επεσήμανε, καταλήγοντας ότι «η διαφοροποίηση στις τιμές δεν υπερβαίνει τη συνήθη πληθωριστική τάση».
Τέλος, για το θέμα της λειψυδρίας και πώς αυτό επηρεάζει τον τουρισμό, επεσήμανε την ανάγκη ενός μακροπρόθεσμου πλάνου, ώστε να μειωθεί η εξάρτηση από τις καιρικές συνθήκες.
ΚΥΠΕ