Μια από τις πλέον δύσκολες και αμφίρροπες διαπραγματεύσεις στα εργασιακά δρώμενα του τόπου αναμένεται να ξεκινήσει την Παρασκευή. Η μεταβατική συμφωνία για την ΑΤΑ, η οποία τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιουνίου 2023, ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου 2025 και μέχρι τότε θα πρέπει να υπάρξει νέα συμφωνία, αλλιώς θα συνεχίσει να ισχύει η υφιστάμενη μέχρι να εξευρεθεί κοινή συνισταμένη.
Ωστόσο, ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν αφήνει ικανοποιημένη καμιά από τις δυο πλευρές. Το ζήτημα επομένως είναι κατά πόσο ο υπουργός Εργασίας θα μπορέσει να συγκεράσει τις δύο θέσεις, συντεχνιών και εργοδοτών, για να υπάρξει μια νέα συμφωνία, ή θα οδηγηθούμε σε ολική ρήξη με απρόβλεπτες συνέπειες.
Η ιδιομορφία της συζήτησης αυτής, είναι ότι η απόφαση επαφίεται στους κοινωνικούς εταίρους. Δεν ακολουθείται δηλαδή η ίδια πρακτική όπως με τον κατώτατο μισθό, όπου οι κοινωνικοί εταίροι καταθέτουν τις απόψεις τους και το Υπουργείο Εργασίας εκδίδει διάταγμα με την απόφαση του. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, την απόφαση θα την λάβουν οι ίδιοι οι κοινωνικοί εταίροι, με τη σημείωση βέβαια ότι βαρύνουσας σημασίας θα είναι η θέση που θα εκφράσει η κυβέρνηση διά του υπουργού Εργασίας. Από τον οποίο, όπως πληροφορούμαστε, τόσο οι συντεχνίες, όσο και οι εργοδότες αναμένουν να ξεκαθαρίσει τι σημαίνει η πρόθεση που έχει εκφραστεί κατά κόρον, για εκσυγχρονισμό του θεσμού.
Στο διά ταύτα λοιπόν και γιατί θεωρείται μια από τις πλέον δύσκολες διαπραγματεύσεις. Ενδεχομένως για πρώτη φορά, εργοδότες και συντεχνίες πηγαίνουν στο τραπέζι του διαλόγου με 100% εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις, σε ένα τόσο κομβικής σημασίας ζήτημα.
Συγκεκριμένα, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις θα προσέλθουν στη διαπραγμάτευση με τη θέση για απόδοση της ΑΤΑ στο 100% σε σχέση με το 66,7% της ετήσιας αύξησης του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (πληθωρισμός) που ισχύει σήμερα. Όπως υποστηρίζουν, η ΑΤΑ πρέπει να αποδοθεί στη βάση της φιλοσοφίας της, κάτι που εκ των πραγμάτων αποκλείει οποιαδήποτε διασύνδεση της με την παραγωγικότητα, σημειώνουν.
Από την άλλη τώρα, οι εργοδοτικές οργανώσεις OEB και ΚΕΒΕ θα κατέλθουν στην διαπραγμάτευση με πρόταση για κατάργηση της ΑΤΑ όπως αποδίδεται σήμερα. Τι σημαίνει αυτό; Όπως υποστηρίζουν ο σημερινός τρόπος απόδοσης της ΑΤΑ έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του και πρέπει να εξευρεθεί νέα φόρμουλα η οποία να λαμβάνει υπόψη (α) την παραγωγικότητα, (β) την ανάπτυξη της οικονομίας και (γ) την ανεργία. Ο σημερινός, οριζόντιος και ισοπεδωτικός, όπως τονίζουν τρόπος απόδοσης της ΑΤΑ ουσιαστικά εκτρέφει τον πληθωρισμό και διαβρώνει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.
Ως εκ τούτου, πηγαίνοντας στον διάλογο οι συντεχνίες με τη θέση για απόδοση της ΑΤΑ στο 100% και οι εργοδότες για κατάργηση του θεσμού, όπως ισχύει σήμερα, γίνεται αντιληπτό ότι η επίτευξη συμφωνίας φαντάζει πολύ δύσκολη. Μάλιστα, οι συντεχνίες έχουν προχωρήσει ακόμα ένα βήμα, ενημερώνοντας και όχι απειλώντας όπως ανέφεραν, ότι η λήψη μέτρων βρίσκεται στο τραπέζι σε περίπτωση που η διαπραγμάτευση ξεφύγει από τη λογική παραχώρησης της ΑΤΑ.