Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υποβάθμισε τις εκτιμήσεις του για τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας της Κύπρου, εκτιμώντας για το 2025 ότι αυτός θα περιοριστεί στο 2,5% του ΑΕΠ, σε αντίθεση με προηγούμενες εκτιμήσεις, που ήθελαν τον ρυθμό ανάπτυξης στο 3,1%. Επιπλέον, για το 2026 το ΔΝΤ εκτιμά ρυθμό ανάπτυξης στο 2,7%.

Το Υπουργείο Οικονομικών στον προϋπολογισμό 2025 εκτιμά την ανάπτυξη για το έτος στο 3,1% και για το 2026 στο 3,2%.

Στο World Economic Outlook Απριλίου, το ΔΝΤ εκτιμά ότι η απότομη αύξηση στους δασμούς και συνεπακόλουθα στην αβεβαιότητα, «θα οδηγήσει σε σημαντική επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης στο άμεσο μέλλον».

Ως εκ τούτου, οι εκτιμήσεις Απριλίου, που δημοσιεύτηκαν την Τρίτη, δείχνουν επιβράδυνση της ανάπτυξης στις περισσότερες αναπτυγμένες, αλλά και αναδυόμενες οικονομίες, σε σχέση με τις εκτιμήσεις Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις του ΔΝΤ, ο πληθωρισμός στην Κύπρο αναμένεται να παραμείνει στο 2,3% για το 2025, όπως και το 2024, αυξημένος, ωστόσο από την εκτίμηση για 2% στις προβλέψεις Οκτωβρίου, για να σημειώσει πτώση στο 2% το 2026.

Όσον αφορά το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, το ΔΝΤ παρουσιάζεται πιο αισιόδοξο στις εκτιμήσεις του για την Κύπρο, μειώνοντας την εκτίμησή του για το έλλειμμα στο 7,3% για το 2025, από 8,3% στις εκτιμήσεις Οκτωβρίου.

Καλύτερο σενάριο παρουσιάζεται και στις εκτιμήσεις αναφορικά με την ανεργία. Στις νέες προβλέψεις του ΔΝΤ εκτιμάται ότι το 2025 η ανεργία θα μειωθεί περαιτέρω στο 4,8% από το 5,1% που προβλεπόταν τον Οκτώβριο για το 2025, ενώ για το 2026 εκτιμάται ότι η ανεργία θα αυξηθεί ελαφρά στο 5%.

Οι επιπτώσεις των δασμών

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, οι δασμοί αποτελούν ένα αρνητικό σοκ προσφοράς για την οικονομία που τους επιβάλλει, καθώς οι πόροι ανακατανέμονται προς την παραγωγή μη ανταγωνιστικών αγαθών, με αποτέλεσμα τη μείωση της συνολικής παραγωγικότητας, χαμηλότερη οικονομική δραστηριότητα και υψηλότερο κόστος παραγωγής και τιμές.

Επιπλέον, μεσοπρόθεσμα, με τη μείωση του ανταγωνισμού, οι δασμοί αυξάνουν τη μονοπωλιακή δύναμη των εγχώριων παραγωγών και μειώνουν τα κίνητρα για καινοτομία.

Για τους εμπορικούς εταίρους της χώρας που επιβάλλει τους δασμούς, αυτοί αποτελούν κυρίως ένα αρνητικό εξωτερικό σοκ ζήτησης, απομακρύνοντας ξένους πελάτες από τα προϊόντα τους, παρόλο που κάποιες χώρες μπορεί να επωφεληθούν από την ανακατεύθυνση των εμπορικών ροών.

Εξαιτίας των παραπάνω, το ΔΝΤ αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψη για την παγκόσμια ανάπτυξη του εμπορίου κατά 1,5% για το 2025, αναμένοντας μια μικρή ανάκαμψη για το 2026.

Επιπλέον, αναφέρει ότι η αβεβαιότητα γύρω από την εμπορική πολιτική αποτελεί επίσης έναν σημαντικό παράγοντα που επιβαρύνει τις προβλέψεις του ΔΝΤ. «Αντιμέτωπες με αυξημένη αβεβαιότητα σχετικά με την πρόσβαση σε αγορές—τόσο τις δικές τους όσο και των προμηθευτών και πελατών τους—πολλές επιχειρήσεις αρχικά αντιδρούν παγώνοντας τις αποφάσεις τους, μειώνοντας τις επενδύσεις και περιορίζοντας τις αγορές τους. Ομοίως, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα επανεκτιμήσουν τη χορήγηση πιστώσεων προς τις επιχειρήσεις, μέχρι να μπορέσουν να αξιολογήσουν την έκθεσή τους στο νέο περιβάλλον», αναφέρεται.

Ο συνδυασμός αυξημένης αβεβαιότητας και της επακόλουθης αυστηροποίησης των χρηματοδοτικών συνθηκών συνιστά ένα παγκόσμιο σοκ αρνητικής ζήτησης και θα επιβαρύνει τη δραστηριότητα. Αυτό ενδέχεται να κυριαρχήσει βραχυπρόθεσμα—όπως αποτυπώνεται στη σημαντική πτώση των τιμών του πετρελαίου.

Παγκόσμια επιβράδυνση ανάπτυξης

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, ο ρυθμός ανάπτυξης θα επιβραδυνθεί σε όλες τις αναπτυγμένες και αναδυόμενες οικονομίες, σε σχέση με τις προβλέψεις Οκτωβρίου. Αναλυτικότερα, ο ρυθμός ανάπτυξης στις ΗΠΑ αναμένεται να πέσει στο 1,8% από 2,2%, της Ευρωζώνης στο 0,8% από 1,2%, με τη μεγαλύτερη οικονομία της Γερμανίας να αποφεύγει την ύφεση, με μηδενική ωστόσο ανάπτυξη για το 2025, από 0,8% στις εκτιμήσεις Οκτωβρίου. Στο Ηνωμένο Βασίλειο ο ρυθμός ανάπτυξης το 2025 αναμένεται να επιβραδυνθεί στο 1,1% από 1,5%, της Κίνας στο 4% από 4,5% και της Ινδίας στο 6,2% από 6,5%.

Σε ύφεση, σύμφωνα με το ΔΝΤ, θα μπει η Αυστρία και το Μεξικό (-0,3% αντίστοιχα) από 1,1% και 1,3% ανάπτυξη στις προβλέψεις Οκτωβρίου. Τη μεγαλύτερη διαφορά σε σχέση με τις προβλέψεις Οκτωβρίου έχουν η Βενεζουέλα, το Ιράκ και το Σουδάν, που από ανάπτυξη 3%, 4,1% και 8,3% αντίστοιχα, τώρα εκτιμάται ότι θα μπουν σε ύφεση σε ποσοστό -4% και -1,5% αντίστοιχα για Βενεζουέλα και Ιράκ, ενώ το Σουδάν θα αποφύγει οριακά την ύφεση με ανάπτυξη 0,4%.

ΚΥΠΕ