Τράπεζα Κύπρου και Ελληνική Τράπεζα δεν ανταγωνίζονται μόνο για το μέγεθος του ισολογισμού τους και τα μερίδια τους στην τραπεζική αγορά αλλά και στο μέγεθος της συμμετοχής τους στις ασφαλιστικές εργασίες, ένας τομέας που μπορεί να προσφέρει επαναλαμβανόμενα έσοδα χωρίς να απαιτείται η δέσμευση πολλών κεφαλαίων.
Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι ενισχύουν σημαντικά την αύξηση των μη επιτοκιακών εσόδων, κάτι που θέλουν διακαώς οι διοικήσεις των δυο τραπεζών. Χθες επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες για εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής (Κύπρου) από την Τράπεζα Κύπρου, με τη δεύτερη να ανακοινώνει ότι υπέγραψε δεσμευτική συμφωνία με την Ανώνυμη Ελληνική Εταιρεία Γενικών Ασφαλειών για εξαγορά του 100% της Εθνικής Ασφαλιστικής (Κύπρου).
Το τίμημα για τη συναλλαγή ανέρχεται στα €29,5 εκατ. σε μετρητά, αλλά υπόκειται στη λήψη εποπτικών εγκρίσεων και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του δεύτερου εξάμηνου 2025.
Οι τράπεζες μέσω των δικτύων των καταστημάτων τους έχουν πρόσβαση σε πολύ μεγάλο αριθμό πελατών, στους οποίους μπορούν να διαθέσουν και ασφαλιστικά προϊόντα (bancassurance) και για τον λόγο αυτό θέλουν να αυξήσουν το ασφαλιστικό τους χαρτοφυλάκιο και να διευρυνθεί η πηγή των κερδών τους από τα μη επιτοκιακά έσοδα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η δυνατότητα ασφάλισης των ακινήτων και των οχημάτων που αποκτώνται μέσω δανείων, τα οποία χορηγούνται από την ίδια τράπεζα, ή η δυνατότητα πώλησης επενδυτικών-ασφαλιστικών προϊόντων (unit linked) στους πελάτες της τράπεζας.
Με την έναρξη της λειτουργίας του ΓΕΣΥ στην Κύπρο, πριν πέντε περίπου χρόνια, υπήρχε προβληματισμός για το μέλλον του ασφαλιστικού τομέα, αφού πολλοί έκριναν ότι δεν θα ήταν αναγκαία η ασφάλιση υγείας στις ιδιωτικές εταιρείες. Οι εξελίξεις, όμως, δείχνουν ότι ο κλάδος των ασφαλειών δεν επηρεάστηκε από το εθνικό σύστημα υγείας αλλά αντίθετα μεγαλώνει σε επίπεδο ασφαλίστρων σε κάποιους τομείς.
Με το deal που έκλεισε η Τράπεζα Κύπρου θα έχει μέσω των Γενικών Ασφαλειών Κύπρου και της Εθνικής Ασφαλιστικής Κύπρου 18% του μεριδίου στον γενικό κλάδο και στον κλάδο ζωής το 30,5% της αγοράς.
Θα είναι ακριβώς στα ίδια ποσοστά στον κλάδο ζωής με την Ελληνική, που έχει πλέον τη CNP Cyprus, την Παγκυπριακή και τη Hellenic Insurance, ενώ στον γενικό κλάδο η Ελληνική θα προηγείται με 23,2%.
Ουσιαστικά, άνω του 60% του μεριδίου της ασφαλιστικής αγοράς στον κλάδο ζωής θα ελέγχονται από τις δυο μεγάλες τράπεζες, οι οποίες ενισχύουν το χαρτοφυλάκιό τους και πρωταγωνιστούν στις ασφαλιστικές εργασίες.
Όπως σημειώνει η Τράπεζα Κύπρου, η εξαγορά είναι ευθυγραμμισμένη με τον στρατηγικό στόχο του συγκροτήματος για την επέκταση των ασφαλιστικών του δραστηριοτήτων και για την περαιτέρω ενίσχυση του διαφοροποιημένου επιχειρηματικού του μοντέλου.
Η Εθνική Ασφαλιστική Κύπρου κατέχει μια εδραιωμένη θέση στον κλάδο ζωής και στον γενικό ασφαλιστικό κλάδο στην Κύπρο, με μερίδια αγοράς ύψους 2% και 4% αντίστοιχα. Συγκεκριμένα, εκτιμάται πως τα έσοδα από μεικτά ασφάλιστρα και το καθαρό αποτέλεσμα από ασφαλιστικές εργασίες του συγκροτήματος θα αυξηθούν κατά 15% και 10% αντίστοιχα, αυξάνοντας έτσι τη συμβολή των μη επιτοκιακών εσόδων στην κερδοφορία του συγκροτήματος.