Πριν ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κηρύξει τον εμπορικό πόλεμο και αναστατώσει την υφήλιο με τους δασμούς και αντιδασμούς, το Υπουργείο Οικονομικών είχε ήδη καλέσει υπουργεία, υφυπουργεία και ανεξάρτητες αρχές να επιδείξουν αυστηρή προσήλωση στις οροφές των δαπανών.
Μετά τα νέα δεδομένα που προέκυψαν, η ανάγκη είναι μεγαλύτερη για διατήρηση των δαπανών του 2026 στα ίδια επίπεδα με φέτος στους προϋπολογισμούς κάθε υπουργείου και υφυπουργείου.
Αξίζει να σημειωθεί πως το πλαίσιο συμφιλίωσης αποτελεί τη βάση για τον καθορισμό των οροφών των δαπανών του προϋπολογισμού για την επόμενη χρονιά και του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού πλαισίου 2026-2028, που θα περιληφθούν στο Στρατηγικό Πλαίσιο Δημοσιονομικής Πολιτικής.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, λόγω των σημαντικών προκλήσεων που συνεχίζει να αντιμετωπίσει η κυπριακή οικονομία ένεκα των γεωπολιτικών εξελίξεων και των υποχρεώσεων της Δημοκρατίας, με βάση το νέο πλαίσιο οικονομικής διακυβέρνησης, οι νέες οροφές δαπανών θα πρέπει να διατηρηθούν κατά το μέγιστο δυνατό βαθμό στα ίδια επίπεδα με τις φετινές οροφές δαπανών.
Με εγκύκλιο που υπογράφει ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών Ανδρέας Ζαχαριάδης, το υπουργείο καλεί τους γενικούς διευθυντές των υπουργείων, υφυπουργείων κλπ, να διατηρήσουν τις οροφές δαπάνες για το 2026 στα ίδια επίπεδα με φέτος, προσθέτοντας πως για το 2028 η οροφή των δαπανών θα πρέπει να κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με τις δαπάνες του 2027.
«Η ορθή ετοιμασία του πλαισίου συμφιλίωσης είναι πολύ σημαντική εφόσον αυτή θα βοηθήσει τον Υπουργό Οικονομικών να διαμορφώσει τις τελικές του εισηγήσεις για τις οροφές δαπανών που θα υποβάλει προς έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο, λαμβάνοντας υπόψη τις δημοσιονομικές δυνατότητες του κράτους» προστίθεται στην εγκύκλιο.
Συνεπώς, καλούνται τα υπουργεία και υφυπουργεία να ιεραρχήσουν τις προτεραιότητες τους λαμβάνοντας υπόψη , τους περιορισμούς ή τις δυνατότητες που υπάρχουν στην υλοποίηση του νέου προϋπολογισμού.
Εξαιρέσεις
Όπως επισημαίνεται στην εγκύκλιο, εξαιρέσεις για διαφοροποίηση των δαπανών μπορεί να γίνουν για το κόστος του μισθολογίου, όπου για τον υπολογισμό του θα πρέπει να ληφθούν υπόψη μόνο οι αλλαγές που επηρεάζουν σημαντικά τις οροφές των δαπανών των υπουργείων, υφυπουργείων κλπ.
Αυτό μπορεί να οφείλεται σε αριθμό θέσεων που εγκρίθηκαν από το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού και δεν περιλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο 2025-2027.
Οι αλλαγές μπορούν να γίνουν εξαιτίας των πολιτικών που εγκρίθηκαν από τον Υπουργικό Συμβούλιο μετά το πράσινο φως από τη Βουλή του κρατικού προϋπολογισμού του 2025 θα πρέπει να καλυφθούν μέσω εξοικονομήσεων.
Επιπρόσθετα η διαφοροποίηση των δαπανών είναι εφικτό να γίνει εξαιτίας των έργων που έχουν κατακυρωθεί και έχει αναθεωρηθεί η χρηματική τους ροή αλλά και σε αλλαγές των έργων τα οποία είχαν προγραμματιστεί να υλοποιηθούν το 2026, αλλά λόγω αλλαγής πλάνων δεν θα προωθηθούν.
Τι να μείνει εκτός
Την ίδια ώρα τα υπουργεία και υφυπουργεία δεν θα πρέπει να περιλάβουν στο πλαίσιο συμφιλίωσης συγχρηματοδοτούμενα έργα και τα ταμεία εσωτερικών υποθέσεων καθώς έχουν περιληφθεί συγκεντρωτική πρόνοια στον κρατικό προϋπολογισμό.
Από την άλλη στο πλαίσιο θα πρέπει να περιληφθούν τα ανταγωνιστικά προγράμματα που έχουν εγκριθεί και τα σχέδια προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης.
Επιπρόσθετα, θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην υλοποίηση έργων και μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στο Ταμείο Ανάκαμψης.
Τέλος, τονίζεται πως σε σχέση με τις πιστώσεις για την Προεδρία της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2026, θα πρέπει να παρέχεται ανάλυση και επεξήγηση καθώς κάποιες από αυτές περιλήφθηκαν στον προϋπολογισμό της γραμματείας της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ.