Η Κυπριακή Δημοκρατία αναμένει επίσημη ενημέρωση από την εταιρεία μέχρι τη Δευτέρα, αναφορικά με τα αποτελέσματα της γεώτρησης στον στόχο «Ηλέκτρα» στο τεμάχιο 5 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).

Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ για δημοσίευμα του “Φ” που αναφέρεται σε απογοητευτικά αποτελέσματα στο «Ηλέκτρα», ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου αρκέστηκε να αναφέρει ότι αναμένεται η επίσημη ενημέρωση από την εταιρεία μέχρι τη Δευτέρα.

Σε άρθρο που δημοσιοποίησε την Παρασκευή στην ιστοσελίδα του το εξειδικευμένη περιοδικό στον τομέα της ενέργειας MEΕS, αναφέρεται ότι η γεώτρηση από την κοινοπραξία ExxonMobil και QatarEnergy δεν οδήγησε σε εμπορεύσιμες ποσότητες φυσικού αερίου, παρά την ύπαρξη ενεργού πετρελαϊκού συστήματος. Επικαλείται πηγές που εμπλέκονται στην γεώτρηση. Όπως αναφέρεται, το αποτέλεσμα θεωρείται απογοητευτικό, δεδομένων των αρχικών προσδοκιών για ανακάλυψη έως και 30 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών (tcf) φυσικού αερίου.

Σημειώνεται επίσης ότι γεώτρηση στο «Ηλέκτρα», που ξεκίνησε τον Ιανουάριο με το γεωτρύπανο Valaris DS-9, αντιμετώπισε τεχνικά προβλήματα λόγω υψηλών πιέσεων, με αποτέλεσμα την καθυστέρηση των αποτελεσμάτων. Αναφέρεται ακόμα ότι το γεωτρύπανο θα μετακινηθεί τώρα στο γειτονικό τεμάχιο 10 για τη γεώτρηση του στόχου «Πήγασος», όπου η ExxonMobil και η QatarEnergy διατηρούν τα ίδια ποσοστά συμμετοχής (60%-40%).

Το τεμάχιο 10 φιλοξενεί και το κοίτασμα «Γλαύκος» (3,2 tcf), ενώ στο βόρειο τεμάχιο 6, η ιταλική ΕΝΙ και η TotalEnergies έχουν εντοπίσει τα κοιτάσματα «Κρόνος», «Ζεύς» και «Καλυψώ». Όπως αναφέρει το MESS η ανάπτυξη του «Κρόνου» προχωρά, με προοπτική διοχέτευσης φυσικού αερίου στις υποθαλάσσιες εγκαταστάσεις του «Ζορ» στην Αίγυπτο, με ορίζοντα πρώτης παραγωγής το 2027.

Αναφέρεται ακόμα ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στις ΗΠΑ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, συναντήθηκε με υψηλόβαθμα στελέχη τόσο της ExxonMobil όσο και της Chevron. Συζητήθηκαν συνέργειες για επιτάχυνση της ανάπτυξης των κυπριακών κοιτασμάτων, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και στο κοίτασμα «Αφροδίτη» (3,5 tcf), του οποίου το πλάνο ανάπτυξης εγκρίθηκε φέτος από τη Λευκωσία και αναμένεται να προχωρήσει με αγωγό προς την Αίγυπτο.