Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Μεγάλων Αναπτύξεων, Ανδρέας Δημητριάδης, σε συνέντευξη του υπογραμμίζει τη σημασία της στενής και αποτελεσματικής συνεργασίας κράτους και ιδιωτικού τομέα για τη διαρκή προσέλκυση ξένων επενδύσεων, σημειώνοντας πως, παρά τη θετική ανταπόκριση από τις Αρχές, υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης.

Ο κ. Δημητριάδης τονίζει την ανάγκη αναπτύξεων σε υγεία, παιδεία, ενέργεια και τεχνολογία, επισημαίνοντας πως το αδειοδοτικό πλαίσιο παραμένει τροχοπέδη. Παράλληλα, αναδεικνύει το πρόβλημα της στέγασης, προτείνοντας κίνητρα για headquartering και προσιτή κατοικία.

Τέλος, ασκεί κριτική στις καθυστερήσεις μεγάλων έργων υποδομής, ζητώντας διαφάνεια, τεχνοκρατικό σχεδιασμό και συνεχή παρακολούθηση για να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της χώρας ως επενδυτικού προορισμού.

  • Σε ποιο βαθμό είστε ικανοποιημένοι ως σύνδεσμος για το επίπεδο συνεργασίας με το κράτος και τις αρμόδιες Αρχές για τον στόχο της συνεχούς προσέλκυσης ξένων επενδύσεων στην χώρα;

Ο Σύνδεσμος Μεγάλος Αναπτύξεων, ως ένας παραγωγικός και αναπτυξιακός φορέας του τόπου, επιδιώκει διαχρονικά να έχει αγαστή συνεργασία με το κράτος και τις αρμόδιες Αρχές. Σε αυτό το πλαίσιο, υποβάλλουμε σε τακτική βάση τις θέσεις, τις προτάσεις και τις εισηγήσεις μας, ακριβώς για την επίτευξη αυτού του σκοπού.

Παράλληλα, πραγματοποιούμε συναντήσεις με τους αρμόδιους υπουργούς και τους κρατικούς φορείς. Ομολογουμένως υπάρχει ανταπόκριση, αλλά σίγουρα πάντα υπάρχουν μεγαλύτερα περιθώρια βελτίωσης.

Πρόσφατα, πραγματοποιήσαμε συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών, στον οποίο εκφράσαμε εκ νέου την προθυμία μας να συμμετέχουμε ενεργά στη στρατηγική οικονομικής διπλωματίας που προωθεί το Υπουργείο Εξωτερικών. Έχουμε εξηγήσει πώς μπορεί να αξιοποιηθεί το διπλωματικό δίκτυο που έχουν αναπτύξει τα μέλη μας κατά την τελευταία δεκαετία, προωθώντας την Κύπρο και τις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει στο εξωτερικό. Πεποίθησή μας είναι πως η σύμπλευση και η στενή συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, καθώς και της κοινωνίας των πολιτών, είναι απαραίτητες και ζωτικής σημασίας προς όφελος της εγχώριας οικονομίας και της κυπριακής κοινωνίας.

Παροχή υπηρεσιών υγείας

  • Ποιες μεγάλες αναπτύξεις μπορεί να προσελκύσει από δω και πέρα η Κύπρος; Μιλάτε για αναπτύξεις στον τομέα του τουρισμού και της αναψυχής ή υπάρχουν περιθώρια και για επενδύσεις σε άλλους τομείς, όπως η υγεία, η παιδεία, η ενέργεια, η τεχνολογία;

Όπως επανειλημμένα έχουμε επισημάνει, η Κύπρος πέραν του ότι πληροί τα κριτήρια για να εδραιωθεί ως ένα περιφερειακό επιχειρηματικό κέντρο, διαθέτει τα απαραίτητα εχέγγυα για να καταστεί περιφερειακό κέντρο παροχής υψηλών ιατροφαρμακευτικών υπηρεσιών υγείας, εξ ου και πρέπει να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ΓεΣΥ.

Το ίδιο ισχύει για τον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς επίσης της έρευνας, των νέων τεχνολογιών, της πληροφορικής, των ψηφιακών και των πράσινων δεξιοτήτων. Με τις ανακαλύψεις σημαντικών αποθεμάτων υδρογονανθράκων, θα πρέπει να αξιολογηθούν και να αξιοποιηθούν οι ευκαιρίες που υπάρχουν στους κρίσιμους τομείς της ενέργειας και των ενεργειακών δικτύων.

Για να μπορέσουν όμως να υλοποιηθούν ανεμπόδιστα οι επερχόμενες αναπτύξεις, στα προσδοκόμενα χρονικά πλαίσια, χρειάζεται το κράτος να δημιουργήσει το σχετικό πλαίσιο και να παρέχει τα αναγκαία κίνητρα στήριξης του ιδιωτικού τομέα. Ζητούμενο, να δημιουργήσουμε συλλογικά ένα ανταγωνιστικό και ανθεκτικό σύγχρονο μοντέλο ανάπτυξης.

  • Ποιο ρόλο διαδραματίζει ο δικός σας σύνδεσμος για τη διαχείριση του μεγάλου θέματος της μειωμένης προσφοράς οικιστικών μονάδων, για αγορά ή ενοικίαση και του υψηλού κόστους ιδιοκατοίκησης; Είναι τομέας που ενδιαφέρει τα μέλη σας ή επικεντρώνονται αποκλειστικά σε πιο μεγάλες αναπτύξεις;

Το συγκεκριμένο θέμα μάς απασχολεί ιδιαίτερα. Η προσιτή στέγαση και η έλλειψη οικιστικών μονάδων εξελίσσεται σε φλέγον ζήτημα που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης, όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και διεθνώς.

Επειδή ακριβώς έχει πολλαπλές προεκτάσεις, απαιτεί έναν ολοκληρωμένο στρατηγικό σχεδιασμό. Η μια πτυχή αφορά το headquartering. Αν θέλουμε να συνεχίσουμε ως χώρα να αποτελούμε έναν ελκυστικό προορισμό, χρειάζεται το κράτος, μέσω της στεγαστικής πολιτικής του, να δώσει έμφαση και στη στέγαση των εργαζομένων των μεγάλων εταιρειών, καθώς πλέον άρχισε να αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για τη μεταφορά των κεντρικών ή περιφερειακών γραφείων τους στην Κύπρο.

Τα οφέλη του headquartering για την οικονομία και τον τόπο γενικότερα, είναι αδιαμφισβήτητα. Εξ ου και πρέπει το κράτος, μέσα από συγκεκριμένα και καθορισμένα κίνητρα, να ενθαρρύνει τη δημιουργία οικοδομών εκ μέρους των ξένων εταιρειών για τη στέγαση του ανθρώπινου δυναμικού και των μελών των οικογενειών τους.

Ένα εξ αυτών είναι η αύξηση του συντελεστή δόμησης σε συγκεκριμένες περιοχές, η οποία θα οδηγήσει στην παραγωγή νέου οικιστικού αποθέματος. Παράλληλα, χρειάζεται να αντιμετωπιστούν αποφασιστικά και αποτελεσματικά οι παθογένειες που χαρακτηρίζουν το σύστημα αδειοδότησης αναπτύξεων.

Παρά τις κατά καιρούς προσπάθειες για επίσπευση των διαδικασιών, το σύστημα αποδεικνύεται προβληματικό, ενώ, με τη μεταφορά τους στους νεοσυσταθέντες ΕΟΑ, οι καθυστερήσεις διαιωνίζονται. Αυτό έχει ως επακόλουθο την επιδείνωση του στεγαστικού προβλήματος στη χώρα μας και την αύξηση των τιμών, που αποτελούν τροχοπέδη και για την προσέλκυση νέων επενδυτών. Η αξιοποίηση της τεχνολογίας θα συντελέσει στη δημιουργία ενός φιλικότερου επιχειρηματικού περιβάλλοντος γενικότερα, καθώς οι καθυστερήσεις αποδεδειγμένα πλήττουν την ανταγωνιστικότητα της Κύπρου. Χάνονται άδικα επενδυτικές ευκαιρίες, οι οποίες μπορούν να ωφελήσουν ουσιαστικά και έμπρακτα την οικονομία του τόπου, αλλά και την κυπριακή κοινωνία εν γένει.

  • Ποιες είναι οι κυριότερες μεγάλες αναπτύξεις που είναι σε φάση κατασκευής ή σε φάση προπαρασκευαστική;

Τέτοια έργα αφορούν τεχνολογικά πάρκα, ιατρικά κέντρα, γηριατρικά κέντρα, πανεπιστήμια, σχολές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, γήπεδα γκολφ, μαρίνες, εμπορικά κέντρα, θεαματικά πάρκα και άλλα.

Ο νέος νόμος

  • Πόσο ικανοποιήθηκε ο σύνδεσμός σας από τις αλλαγές που έγιναν στο νομικό πλαίσιο για ταχύρρυθμη και απλοποιημένη έγκριση αδειών για μεγάλες αναπτύξεις; Εφαρμόζεται ο νέος νόμος ή εκκρεμούν ακόμα κανονισμοί και άλλες διαδικασίες υλοποίησης;

Τόσο ο ίδιος ο Νόμος για τη Διευκόλυνση των Έργων Στρατηγικής Ανάπτυξης, όσο και Κανονισμοί που διέπουν την εφαρμογή των προνοιών του Νόμου, τώρα αρχίζουν να χρησιμοποιούνται από τις επιχειρήσεις.

Αναμένουμε λοιπόν να δούμε την αποτελεσματικότητά τους σε ό,τι αφορά (α) τον χρόνο που απαιτείται για την έκδοση των σχετικών αδειών, (β) την πολυπλοκότητα της διαδικασίας, καθώς και (γ) το κόστος χρήσης των εν λόγω υπηρεσιών. Μόλις έχουμε απτά αποτελέσματα της διαδικασίας, θα μπορούμε να σχολιάσουμε την αποτελεσματικότητά της.

  • Πώς αντιμετωπίζει και πώς σχολιάζει ο σύνδεσμος τα πολλά προβλήματα που παρουσιάζονται σε μεγάλα έργα υποδομής που προωθεί το κράτος και τις ακυρώσεις, αναστολές, καθυστερήσεις;

Προφανώς η καθυστέρηση στην υλοποίηση έργων υποδομής επηρεάζει και την προσπάθεια σας για προσέλκυση ή εξυπηρέτηση μεγάλων επενδύσεων στον τόπο.

Σαφώς και την επηρεάζει. Για τα μεγάλα έργα υποδομής του βεληνεκούς που προωθούνται από το κράτος, έχουμε τονίσει πως χρειάζεται να γίνεται σωστός σχεδιασμός από τους κατάλληλους εμπειρογνώμονες.

Απαιτείται διαφάνεια στις διαδικασίες, καθώς επίσης να δίνεται έμφαση στα ποιοτικά/τεχνικά κριτήρια και την προηγούμενη εμπειρία/τεχνογνωσία του προσφέροντος επί του αντικειμένου του διαγωνισμού. Διότι, αν πράγματι θέλουμε να προσελκύουμε αξιόπιστους επενδυτές, είτε από την Κύπρο είτε από το εξωτερικό, πρέπει να μπορούμε να τους εμπνέουμε εμπιστοσύνη. Και δυστυχώς στην προκειμένη, τείνουμε να χάνουμε την αξιοπιστία μας.

Γι’ αυτό, είναι πολύ σημαντικό όλοι οι όροι να συμφωνούνται από την αρχή, κατά τρόπο που να μην δημιουργούνται ασάφειες και αμφισβητήσεις στην πορεία. Επιπρόσθετα, πρέπει κάθε έργο να τυγχάνει διαρκούς ελέγχου και παρακολούθησης, έτσι ώστε έγκαιρα να γίνονται παρεμβάσεις προκειμένου να τηρούνται τα χρονοδιαγράμματα και να υπάρχει γρήγορη έξοδος και απεμπλοκή σε περίπτωση τερματισμού της σύμβασης για τον οποιοδήποτε λόγο.