Λίγα μόνο εικοσιτετράωρα μετά την άρση, από τη Βουλή, της απαγόρευσης στις προσλήψεις πρώτου διορισμού από τη Βουλή, οι αρμόδιες αρχές τρέχουν για την κάλυψη των κενών θέσεων στην κρατική μηχανή.
Η νέα νομοθεσία εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία την περασμένη Πέμπτη και αλλάζει τις διαδικασίες των προσλήψεων, ώστε να μην απαιτείται πλέον τα υπουργεία να καταθέτουν στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών αίτημα για αποπαγοποίηση των θέσεων που θέλουν να καλύψουν με προσλήψεις.
Η έγκριση των νέων θέσεων θα γίνεται από τοοικείο υπουργείο, το Υπουργείο Οικονομικών, το Υπουργικό Συμβούλιο και τη Βουλή, αλλά μόνο μέσω του κρατικού προϋπολογισμού.
Με το που εγκρίθηκε την περασμένη Πέμπτη ο νόμος, την επόμενη μόλις ημέρα δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας και τέθηκε σε ισχύ. Ακολούθως, οι αρμόδιες αρχές άρχισαν να καταγράφουν τις ανάγκες τους αλλά και τον αριθμό των κενών θέσεων ή των θέσεων που θα κενωθούν μέχρι το τέλος του χρόνου.
Από την κατάργηση της παγοποίησης προσλήψεων επηρεάζονται σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών 977 θέσεις στο Δημόσιο, κλίμακας Α2, Α5, Α8 και Α9, οι οποίες είναι πρώτου διορισμού και ήταν παγοποιημένες λόγω του νόμου που εφαρμοζόταν για δώδεκα χρόνια, μετά την εφαρμογή του μνημονίου από την τρόικα.
Βάσει της νομοθεσίας για τη Δημόσια Υπηρεσία, όλες οι θέσεις δημοσιεύονται αρχές του χρόνου. Σύμφωνα με εγκύκλιο της Διευθύντριας του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού Έλενας Οικονομίδου- Αζίνα, οι αρμόδιες αρχές θα πρέπει να υποβάλουν έγκαιρα τα αιτήματα τους στην Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας (ΕΔΥ).
Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο του ΤΔΔΠ, με τη νέα νομοθεσία αίρεται η απαγόρευση πλήρωσης κενών θέσεων πρώτου διορισμού στο Δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Τονίζεται πως πλέον οι αρμόδιες αρχές μπορούν να προχωρούν στην πλήρωση των συγκεκριμένων κενών θέσεων χωρίς να απαιτείται η εξασφάλιση της γραπτής συγκατάθεσης της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, ακολουθώντας τις πρόνοιες της οικείας νομοθεσίας.
Η δημοσίευση των θέσεων
Στη δημόσια υπηρεσία, βάσει του άρθρου 33 του νόμου περί Δημόσιας Υπηρεσίας, μέσα στο πρώτο τετράμηνο κάθε έτους δημοσιεύονται στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας από την Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας, με βάση τα στοιχεία που της παρέχει η αρμόδια αρχή, όλες οι θέσεις πρώτου διορισμού που είναι κενές ή που προβλέπεται να κενωθούν μέχρι το τέλος του έτους» προστίθεται στην εγκύκλιο.
Παράλληλα, υποδεικνύεται μέσω της εγκυκλίου πως οι αρμόδιες υπηρεσίες θα πρέπει να υποβάλουν έγκαιρα σχετική γραπτή πρόταση στην ΕΔΥ. Πέραν αυτού, την ίδια διαδικασία θα πρέπει να ακολουθήσουν και τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου.
Τι γινόταν πριν και τι τώρα
Το πάγωμα των προσλήψεων και των προαγωγών ήταν σε εφαρμογή από το 2013 και η απόφαση είχε ληφθεί στο πλαίσιο των μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης. Κάποιοι τομείς, όπως αυτοί της παιδείας, υγείας κλπ, εξαιρούνταν από την απαγόρευση.
Για το ξεπάγωμα θέσεων στο Δημόσιο απαιτείτο η συναίνεση των μελών της Επιτροπής Οικονομικών.
Το 2017 η σχετική νομοθεσία άλλαξε και οι αρμόδιες αρχές υπέβαλλαν πλέον τα αιτήματα για ξεπάγωμα θέσεων απευθείας στη Βουλή, αντί στο Υπουργείο Οικονομικών.
Το 2023 εγκρίθηκε πρόταση νόμου με την οποία αίρονταν οι απαγορεύσεις στις προαγωγές, ενώ με το νομοσχέδιο που εγκρίθηκε την περασμένη Πέμπτη καταργήθηκαν και οι περιορισμοί στις νέες προσλήψεις.
Με τη νέα νομοθεσία οι θέσεις δεν θα περνούν από τη Βουλή και για αυτές θα αποφασίζει μόνο το Υπουργείο Οικονομικών, νοουμένου ότι έχουν εγκριθεί από τη Βουλή μέσω της διαδικασίας έγκρισης του κρατικού προϋπολογισμού.