Αξιολογούν την κατάσταση αλλά για την ώρα δεν δείχνουν να ανησυχούν έντονα οι τράπεζες, μια μέρα μετά την ανακοίνωση του πρόεδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για την επιβολή επιπλέον δασμών 20% σε όλα τα άλλα αγαθά που εισάγονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, πέραν όσων έχουν επιβληθεί ήδη στην αυτοκινητοβιομηχανία, ύψους 25%.
Μιλώντας στον «Φ», τραπεζικές πηγές, ζυγίζοντας τις επιπτώσεις από τη δασμολογική πολιτική Τραμπ, εξέφρασαν την άποψη ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη να εξαχθούν συμπεράσματα για τον αντίκτυπο που μπορεί να δημιουργηθεί στον τραπεζικό τομέα. Περισσότερο εστίασαν στις έμμεσες επιπτώσεις για τη μικρή οικονομία της Κύπρου, όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν και σε ποιο βαθμό μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης θα υποστούν πλήγμα στις οικονομίες τους, είτε με τη μείωση της ανάπτυξης, είτε με την αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων, είτε με την αύξηση της ανεργίας σε επιχειρηματικούς κλάδους που επηρεάζονται από τη δασμολογική πολιτική Τραμπ.
Από τραπεζικής πλευράς εκφράζεται η άποψη ότι περιμένουν την επόμενη μέρα και τις αντιδράσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς οποιεσδήποτε αρνητικές εξελίξεις όσον αφορά την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας θα περιορίσουν το διαθέσιμο εισόδημα των Ευρωπαίων πολιτών και πιθανόν να αλλάξουν καταναλωτικές συνήθειες ή να περιοριστούν τα ταξίδια, κάτι που θα έχει επίπτωση και στην τουριστική αγορά της Κύπρου.
Αν και η γενική εντύπωση στην Κύπρο τις τελευταίες μέρες οδηγεί σε κάποιου είδους εφησυχασμό, λόγω των περιορισμένων εξαγωγών κυπριακών προϊόντων στις ΗΠΑ, υπάρχει σε κατώτερο στρώμα ανησυχία ότι σε περίπτωση παράτασης αυτής της πολύ σοβαρής κρίσης στο παγκόσμιο εμπόριο, αργά ή γρήγορα, εντός του έτους, θα μετρήσει και η κυπριακή οικονομία ζημιές.
Στα τραπεζικά επιτελεία αξιολογούν τα νέα δεδομένα, αλλά βλέπουν ότι στην παρούσα φάση οι επιχειρησιακοί σχεδιασμοί τους προχωρούν κανονικά και δεν αλλάζουν οι μεσοπρόθεσμοι στόχοι που είχαν τεθεί.
Οι κεντρικοί τραπεζίτες στην Ευρώπη
Και όσο οι τραπεζίτες προσπαθούν να αξιολογήσουν την επόμενη μέρα, ο μέσος καταναλωτής προσπαθεί να δει πώς οι εξελίξεις αυτές επηρεάζουν την τσέπη του και κυρίως αν θα συνεχίσει η μείωση των μηνιαίων δόσεων στα δάνεια τους.
Η ΕΚΤ, που θέλει να τονώσει την ανάπτυξη των μεγάλων οικονομιών της Ευρωζώνης, ακολουθεί μια σταθερή, σταδιακή και ελεγχόμενη μείωση επιτοκίων, αλλά δεν είναι σίγουρο πόσο θα συνεχιστεί αυτή η πολιτική, ενόψει της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου σε δεκαπέντε μέρες.
Ήδη άρχισαν να γίνονται γνωστές οι θέσεις κάποιων μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ ενόψει της συνεδρίασης στις 17 Απριλίου και φαίνεται ποιοι είναι υπέρ νέας μείωσης των επιτοκίων. Xθες, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας εκτίμησε ότι «οι δασμοί που ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν αποτελούν εμπόδιο στη μείωση των επιτοκίων τον Απρίλιο».
Οι αυξήσεις των δασμών από την κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν θα πρέπει να εκτροχιάσουν τη συνεχιζόμενη πτώση του πληθωρισμού στην Ευρώπη, δήλωσε ο επικεφαλής της κεντρικής γαλλικής τράπεζας Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, στην περιφερειακή εφημερίδα Midi-Libre. Ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ υποχώρησε τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τις προσδοκίες, στο 2,2%, πλησιάζοντας τον στόχο του 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπως έδειξαν τα στοιχεία της Eurostat την Τρίτη. «Αυτό θα πρέπει να μας δώσει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση για να μειώσουμε ξανά τα επιτόκια σύντομα», δήλωσε ο Βιλερουά.
Ο νέος γύρος δασμών του Ντόναλντ Τραμπ απειλεί την παγκόσμια οικονομία και θέτει υπό αμφισβήτηση τα επιτεύγματα της ΕΚΤ στην καταπολέμηση του πληθωρισμού, σύμφωνα με τον Γοακίμ Νάγκελ.
«Η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να επιβάλει δασμούς θέτουν σε κίνδυνο την παγκόσμια οικονομική σταθερότητα», δήλωσε ο πρόεδρος της Bundesbank (Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Γερμανίας) και μέλος της ΕΚΤ. «Πρόκειται για μια επίθεση στην ευημερία όλων. Η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα μειωθεί. Οι τιμές θα αυξηθούν» πρόσθεσε. Οι δασμοί «θα θέσουν εν αμφιβόλω τα επιτεύγματα της άσκησης νομισματικής πολιτικής», ενώ η ΕΚΤ «θα πρέπει να επανεκτιμήσει την κατάσταση» στη συνεδρίασή της στις 17 Απριλίου.
Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουίς ντε Γκίντος τόνισε «η αβεβαιότητα γύρω από τις προοπτικές για τον πληθωρισμό παραμένει υψηλή, κυρίως λόγω της αυξανόμενης τριβής στο παγκόσμιο εμπόριο. Όσον αφορά τη νομισματική πολιτική, αυτή η αβεβαιότητα σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί όταν διαμορφώνουμε την προσέγγισή μας».