Ο Ντόνανλτ Τραμπ έχει κηρύξει ουσιαστικά εμπορικό πόλεμο, με τις επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, στις επιχειρήσεις και στις αγορές να είναι σκληρές, όπως εκτίμησαν ήδη οι μεγάλοι διεθνείς οίκοι. Για την Κύπρο ωστόσο φαίνεται πως οι άμεσες επιπτώσεις θα είναι διαχειρίσιμες.

Ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ, Μιχάλης Αντωνίου, σε ένα πρώτο σχόλιο του σχετικά με την επιβολή των νέων δασμών, είπε αρχικά πως η Κύπρος δεν πρόκειται να έχει ιδιαίτερες επιπτώσεις κατά τρόπο άμεσο, συμπληρώνοντας ωστόσο πως η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης που ήδη αντιμετωπίζουν προβλήματα, θα δεχτούν πλήγμα.  «Εκεί θα χρειαστεί μια αναδιάταξη των προτεραιοτήτων και θα δούμε με ποιο τρόπο η ΕΕ θα στηρίξει αυτές τις οικονομίες βάσει των νέων δεδομένων», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Αναμφίβολα, όπως συμπλήρωσε ο κ. Αντωνίου θα προκύψουν επιπτώσεις στα χρηματιστήρια, κάποιοι κλάδοι θα αντιμετωπίσουν προβλήματα με την ανταγωνιστικότητα τους, εντούτοις, σημειώνει, πως αυτές οι αποφάσεις των ΗΠΑ θα φέρουν νέες εμπορικές συμμαχίες για την Ευρώπη.

Ο κ. Αντωνίου καταληκτικά τόνισε πως σε περίπτωση που προκύψει ύφεση ή επιβράδυνση στην παγκόσμια οικονομία, αναμφίβολά αυτή θα «αγγίξει» και την Κύπρο.

Υπενθυμίζεται πως οι αυστηρότεροι δασμοί, ύψους 34%, επιβάλλονται στις εισαγωγές προϊόντων από την Κίνα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει δασμούς 20%, ενώ υψηλοί είναι επίσης οι συντελεστές για εισαγωγές από την Ιαπωνία (24%), την Ινδία (26%) και την Ελβετία (31%), ενώ επίσης ο Τραμπ ανακοίνωσε και την επιβολή δασμών 25% σε όλα τα εισαγόμενα αυτοκίνητα και ανταλλακτικά. (Διαβάστε εδώ αναλυτικά τους δασμούς ανά χώρα)

Τι εξάγει η Κύπρος στις ΗΠΑ

Όπως είχε αναλύσει ο “Φ” σε προηγούμενο του ρεπορτάζ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, η Κύπρος από τον Ιανουάριο μέχρι τον Νοέμβριο του 2024 εξήγαγε προς τις ΗΠΑ προϊόντα συνολικής αξίας 22.674.434 ευρώ, με καθαρή μάζα 6.721.884 κιλά. Επιπλέον, για την ίδια περίοδο η Κύπρος έκανε επανεξαγωγές προς τις ΗΠΑ προϊόντα αξίας 27.071.802 ευρώ.

Αν και οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής δεν βρίσκονται ούτε καν στο τοπ 10 των χωρών προς τις οποίες εξάγει η Κύπρος, αναμφίβολα θα προκύψουν κάποιες δυσκολίες για τις κυπριακές επιχειρήσεις, ιδιαίτερα εάν η αγορά των ΗΠΑ αποτελεί για τις δικές τους εταιρείες τον κύριο προορισμό εξαγωγών τους.

Η Κύπρος εξάγει μία μεγάλη γκάμα διαφορετικών προϊόντων, τα οποία ξεκινούν από χαλλούμι και τυριά και φτάνουν μέχρι ζώα και κάππαρη.

Ειδικότερα, από τους δασμούς επηρεάζονται 123 είδη προϊόντων που εξάγονται προς τις ΗΠΑ. Τον μεγαλύτερο αντίκτυπο θα βιώσουν κυρίως τυροκομεία, ιχθυοκαλλιέργειες, εταιρείες που ασχολούνται με το εμπόριο ηλεκτρολογικών προϊόντων, επικοινωνιών, χυμών, κρασιών, παρθένου ελαιόλαδου, καφέ, κακάο ακόμη και αλατιού.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, το μεγαλύτερο κομμάτι των κυπριακών εξαγωγών προς τις ΗΠΑ αφορά τυροκομικά προϊόντα – συμπεριλαμβανομένου και του χαλλουμιού – με αξία που ξεπερνά τα 6,4 εκατομμύρια ευρώ.

Ακολουθούν ηλεκτρολογικά προϊόντα, όπως οι αντιστάσεις, με μερίδιο κάτι περισσότερο από 3 εκατομμύρια ευρώ, ενώ πρέπει να σημειωθεί πως τα εν λόγω προϊόντα αφορούν το πρώτο εμπόρευμα σε επανεξαγωγές από την Κύπρο με αξία που ξεπερνά τα 21 εκατομμύρια ευρώ.

Στις πρώτες θέσεις βρίσκεται επίσης, το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο.