Απελευθερώνονται την Πέμπτη όλες οι θέσεις πρώτου διορισμού στην κρατική μηχανή, καθώς αναμένεται να εγκριθεί κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο με το οποίο αίρονται οι απαγορεύσεις στις προσλήψεις.

Νομοθεσία που είναι σε εφαρμογή το 2013, στο πλαίσιο της εφαρμογής των μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να καταψηφίσει ο ΔΗΣΥ, καθώς θεωρεί πως θα οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες προσλήψεις και σε διόγκωση των ανελαστικών δαπανών.

Στο νομοσχέδιο αποτυπώνεται η συμφωνία της Κυβέρνησης με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, που έγινε το 2022. Οι συντεχνίες υποστηρίζουν πως με την άρση των απαγορεύσεων δεν θα εξετάζονται πλέον από τη Βουλή τα αιτήματα για νέες θέσεις (που εγκρίνονται μέσω του προϋπολογισμού), θα αρθεί η γραφειοκρατία και η στελέχωση των διαφόρων υπηρεσιών θα γίνεται έγκαιρα.

Η Κυβέρνηση δεν συμμερίζεται τις θέσεις του ΔΗΣΥ, υποστηρίζοντας πως το νομοσχέδιο δεν θα οδηγήσει σε απότομη αύξηση της απασχόλησης στο Δημόσιο.

Δράσεις για συγκράτηση μισθολογίου

Την ίδια ώρα, το ΥΠΟΙΚ παρέθεσε στη Βουλή τις ενέργειες στις οποίες προχώρησε για συγκράτηση του ρυθμού αύξησης του κρατικού μισθολογίου. Κάτι που απαιτεί από τις κυπριακές αρχές το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), παρά τα εγκωμιαστικά σχόλια που έκανε για την οικονομία.

Εντός του έτους, η Κυβέρνηση, αξιοποιώντας τη μελέτη του ΔΝΤ, αναμένεται να προχωρήσει στη λήψη δράσεων για εξορθολογισμό των μισθολογικών κλιμάκων και των δομών του Δημοσίου. Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, για συγκράτηση του κρατικού μισθολογίου, στο πλαίσιο του κρατικού προϋπολογισμού, εξετάζεται κάθε φορά η ανάγκη διατήρησης θέσεων που είχαν δημιουργηθεί στο παρελθόν, με άλλα δεδομένα και υποβάλλονται εισηγήσεις για κατάργηση όσων θέσεων δεν χρειάζονται.

Παράλληλα, δημιουργούνται θέσεις ή διαφοροποιούνται οι δομές θέσεων ώστε να εξυπηρετούνται καλύτερα οι υπηρεσιακές ανάγκες και να αυξάνεται η παραγωγικότητα. Φέτος, όπως επισημαίνει το Υπουργείο Οικονομικών, με το σημείωμα που προώθησε στη Βουλή, επιτεύχθηκε για πρώτη φορά μείωση των εγκεκριμένων μόνιμων θέσεων κατά δέκα , συμπεριλαμβανομένης και της κατάργησης 200 κενών μόνιμων θέσεων ωρομίσθιου κυβερνητικού προσωπικού.
Επιπρόσθετα, τονίζει πως η δημιουργία πρόσθετων θέσεων στον κρατικό προϋπολογισμό εξετάζεται με την προϋπόθεση, όπου είναι δυνατό κατάργησης ίσης αξίας θέσεων από τις αρμόδιες αρχές ή σημείωσης με διπλό σταυρό για κατάργηση με την κένωση τους και έναντι της μείωσης της αγοράς υπηρεσιών και την απασχόληση έκτακτου προσωπικού για κάλυψη των σχετικών αναγκών, ώστε να μην προκύπτει πρόσθεση δαπάνη.

Τεχνική βοήθεια από ΕΕ

Παράλληλα, το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού, με στόχο τον έγκαιρο και συστηματικό καθορισμό του κατάλληλου αριθμού προσωπικού για την κάλυψη των υπηρεσιακών αναγκών, καθώς και την καλύτερη αξιοποίηση των υφιστάμενων πόρων, προγραμματίζει τη σταδιακή εφαρμογή διαδικασία στρατηγικού προγραμματισμού ανθρώπινου δυναμικού, που αποτελεί μέρος της διαδικασίας ετοιμασίας του στρατηγικού σχεδιασμού και του προϋπολογισμού.

Φέτος, το Τμήμα έλαβε τεχνική υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ανταλλαγή εμπειριών και καλών πρακτικών με μέλη της ΕΕ σε σχέση με τον προγραμματισμό του ανθρώπινου δυναμικού. Το αρμόδιο Τμήμα θα αξιοποιήσει τα αποτελέσματα της τεχνικής βοήθειας για την επικαιροποίηση του εργαλείου του στρατηγικού σχεδιασμού, την οριστικοποίηση του σχεδιασμού και την σταδιακή έναρξη της εφαρμογής της νέας διαδικασίας, η οποία θα συμπεριληφθεί σε μεταγενέστερο στάδιο σε πληροφοριακό σύστημα που θα αναπτυχθεί για τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού.
Να σημειωθεί πως η εφαρμογή του συγκεκριμένου συστήματος καθυστέρησε, εν αναμονή της εφαρμογής του συστήματος ERP, η σύμβαση του οποίου τερματίστηκε και έχει αποφασιστεί να προωθηθεί εκτός συστήματος, αφού προηγηθεί σχετική εκπαίδευση.