Παρόλο που τα κόμματα ούτε καν συζητούν την πρόταση (νομοσχέδιο) της Κυβέρνησης με την οποία θα παραχωρούνται φιλοδωρήματα στους κρατικούς αξιωματούχους, αντί σύνταξης και εφάπαξ που λαμβάνουν σήμερα, το Υπουργείο Οικονομικών προώθησε στη Βουλή το αναθεωρημένο νομοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί αύριο επίσημα στην Ολομέλεια.
Με το νέο κείμενο του νομοσχεδίου ξεκαθαρίζεται πως οι 28 εν ενεργεία αξιωματούχου που λαμβάνουν σήμερα σύνταξη (περιλαμβανομένου του Προέδρου της Δημοκρατίας και βουλευτών) θα συνεχίσουν να λαμβάνουν τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα, άλλα όχι φιλοδώρημα.
Οι αλλαγές έγιναν μετά από απαίτηση βουλευτών, κατά τη συζήτηση του αρχικού νομοσχεδίου στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών. Σύμφωνα με το αναθεωρημένο νομοσχέδιο «όσοι αξιωματούχοι έχουν διανύσει υπηρεσία ή θητεία σε αξίωμα σε προγενέστερο στάδιο πριν την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, θα συνεχίσουν να λαμβάνουν τα συνταξιοδοτικά τους ωφελήματα, σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στο οικείο, κατά περίπτωση, θεσμικό πλαίσιο στο οποίο ενέπιπταν κατά το στάδιο που κατείχαν το αξίωμα».
Το φιλοδώρημα θα καταβάλλεται στους αξιωματούχους οι οποίοι θα αναλάβουν αξίωμα για πρώτη φορά μετά την έναρξη ισχύος του νόμου. Το φιλοδώρημα θα το λαμβάνουν οι κρατικοί αξιωματούχοι μετά την αποχώρηση τους από το αξίωμα. Όλοι οι κρατικοί αξιωματούχοι θα πρέπει να καταβάλλουν αποκοπή 3% επί των μηναίων τους απολαβών.
Σημειώνεται πως οι πρόνοιες του νομοσχεδίου δεν επηρεάζουν το δικαίωμα των αξιωματούχων σε καταβολή συνταξιοδοτικών ωφελημάτων από το κυβερνητικό σχέδιο συντάξεων ή όμοιο σχέδιο ή επαγγελματικό σχέδιο καταβολής συνταξιοδοτικών ωφελημάτων το οποίο έχει αποκτηθεί από υπηρεσία στην κρατική μηχανή. Επίσης, το νομοσχέδιο δεν επηρεάζει το δικαίωμα των αξιωματούχων σε καταβολή συνταξιοδοτικών ωφελημάτων που έχουν ήδη καταχυρώσει από υπηρεσία σε άλλα αξιώματα.
Το φιλοδώρημα θα φορολογείται με 15%. Με το νομοσχέδιο, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, αίρονται οι δύο βασικές στρεβλώσεις της καταβολής πολλαπλών συντάξεων και της ταυτόχρονης καταβολής σύνταξης και μισθού στους κρατικούς αξιωματούχους που λαμβάνουν πέραν του ενός αξιώματος. Πάντως, η Κυβέρνηση επιμένει πως, με το προτεινόμενο νομοθετικό πλαίσιο, τα υφιστάμενα ωφελήματα αφυπηρέτησης παρουσιάζουν μείωση της τάξης, περίπου, του 65%-70%.
Όπως όλα δείχνουν, το αναθεωρημένο νομοσχέδιο θα συζητηθεί μετά το Πάσχα, καθώς την ερχόμενη εβδομάδα δεν έχει προγραμματιστεί νέα συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών. Την ίδια ώρα, παρόλο που ο ΔΗΣΥ επιμένει πως έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση των προτάσεων νόμου στη Βουλή και ζητά να τεθούν προς έγκριση πριν τις 10 Απριλίου στην Ολομέλεια, οπότε θα κλείσει το Κοινοβούλιο για τις πασχαλινές διακοπές, τα υπόλοιπα κόμματα εξετάζουν και άλλες προσεγγίσεις για επίλυση του θέματος, αφού θεωρούν δεδομένο πως οι προτάσεις νόμου θα κριθούν ως αντισυνταγματικές και θα αναπεμφθούν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Εκείνο, μάλιστα, που τους προβληματίζει είναι και το γεγονός ότι ο Πρόεδρος θα προχωρήσει σε αναφορά του νόμου στο Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο θα εκδώσει την απόφαση του παραμονές των βουλευτικών εκλογών του χρόνου. Η κυβέρνηση ακόμη δεν έχει τοποθετηθεί στην πρόταση του ΑΚΕΛ, σύμφωνα με την οποία εκτελεστική και νομοθετική εξουσία από κοινού θα πρέπει να επιδιώξουν να βρουν μια φόρμουλα για αντιμετώπιση του ζητήματος και να χρησιμοποιηθεί ως βάση συζήτησης η εισήγηση του Γενικού Λογιστή Ανδρέα Αντωνιάδη για τη δημιουργία Ειδικού Ταμείου για χρηματοδότηση των συντάξεων των αξιωματούχων του κράτους.