Για επιστημονική έρευνα, η οποία θα ταράξει τα νερά, σε ό,τι αφορά στο ύψος των μισθών στην Κύπρο προϊδεάζει η ΣΕΚ. Όπως πληροφορούμαστε, την ερχόμενη Τρίτη 8 Απριλίου, η ΣΕΚ, στο πλαίσιο της παγκύπριας συνδιάσκεψης της, θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα έρευνας, η οποία πραγματοποιήθηκε από την IMR για λογαριασμό της συντεχνίας.
Η έρευνα αυτή, αφορά στο ύψος των μισθών στην Κύπρο, με την επιστημονική τεκμηρίωση της IMR και τα αποτελέσματα της, όπως πληροφορούμαστε από τη ΣΕΚ, θα έρθουν να επιβεβαιώσουν αυτό που λένε για χρόνια οι συντεχνίες.
Όπως είναι γνωστό, η ΣΕΚ, αλλά και οι υπόλοιπες οργανώσεις εργαζομένων, τονίζουν την ανάγκη ενίσχυσης των μισθών των εργαζομένων, τόσο με την αύξηση του κατώτατου μισθού, όσο και με την επέκταση του θεσμού της ΑΤΑ και των συλλογικών συμβάσεων. Από τη μια, οι συλλογικές συμβάσεις θα συμβάλουν ώστε εργαζόμενοι και εργοδότες να δουλεύουν επί ίσοις όροις και αφετέρου η ΑΤΑ θα αναπληρώσει τις απώλειες της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, εξέλιξη η οποία θα αποβεί τόσο προς όφελος των καταναλωτών, αλλά και προς όφελος των ίδιων των επιχειρήσεων.
Βέβαια, ως γνωστό, η εργοδοτική πλευρά δεν συμμερίζεται αυτή τη λογική, καθώς η ΑΤΑ θεωρείται ως ένα ακόμη βαρίδι, στο ήδη βεβαρημένο, όπως υποστηρίζουν κόστος του μισθολογίου. Εκτός των άλλων, πρόκειται, συμπληρώνουν, για ισοπεδωτική μέθοδο παραχώρησης αυξήσεων και για τον λόγο αυτό γίνεται λόγος για διασύνδεση της ΑΤΑ με την παραγωγικότητα.
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, το κατά κεφαλήν ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της Κύπρου, εκφρασμένο σε μονάδες αγοραστικής δύναμης, βρέθηκε ελαφρώς χαμηλότερα από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2024. Συμπερασματικά, η αγοραστική δύναμη των Κυπρίων διαμορφώθηκε στο 95% του ευρωπαϊκού μέσου όρου (104 στην Ευρωζώνη και 100 στην ΕΕ), σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.
Η έρευνα κατέγραψε μεγάλες αποκλίσεις στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, όταν αυτό εκφράζεται με βάση την αγοραστική δύναμη και αναδεικνύει τις ανισότητες που εξακολουθούν να υφίστανται εντός της ΕΕ, όσον αφορά στο βιοτικό επίπεδο των πολιτών. Η Ελλάδα βρίσκεται στον πάτο και συγκεκριμένα προτελευταία, με το κατά κεφαλήν ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ), εκφρασμένο σε μονάδες αγοραστικής δύναμης, να διαμορφώνεται στο 70% του ευρωπαϊκού μέσου όρου – δηλαδή 30% κάτω από αυτό, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.
Το Λουξεμβούργο έχει μακράν το υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ μεταξύ των 27 χωρών που περιλαμβάνονται σε αυτή τη σύγκριση, 141% πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ. Η Γαλλία, η Ιταλία, η Κύπρος, η Ισπανία, η Τσεχία και η Σλοβενία ήταν λιγότερο από 10% κάτω από αυτόν τον μέσο όρο.
Στο μεταξύ, βρίσκεται σε εξέλιξη η επεξεργασία των αποτελεσμάτων της προηγούμενης έρευνας, την οποία είχαν πραγματοποιήσει από κοινού οι συντεχνίες, σε σχέση με το θέμα της επαναπρόσληψης και της κινητικότητας των εργαζομένων στην ξενοδοχειακή βιομηχανία. Όπως πληροφορούμαστε, έχει οριστεί Τεχνική Επιτροπή, η οποία επεξεργάζεται τα στοιχεία και πολύ σύντομα, θα υπάρξει κοινή συνάντηση των συντεχνιών, ώστε αυτά να μπουν σε μια σειρά και να εξαχθούν τα αναγκαία συμπεράσματα.