Θα μειωθούν ακόμη λίγο ή όχι οι δόσεις των δανείων στις 17 Απριλίου που συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, είναι μια απόφαση που ενδιαφέρει χιλιάδες νοικοκυριά που είναι εκτεθειμένα σε στεγαστικά ή άλλα δάνεια με κυμαινόμενα επιτόκια αλλά και τις επιχειρήσεις που αναζητούν φθηνό χρήμα για να χρηματοδοτήσουν τα επενδυτικά πλάνα τους.
Ενώ δεν υπήρχαν μεγάλες διαφωνίες σχετικά με τη νομισματική χαλάρωση, οι απόψεις αποκλίνουν για την πορεία από την επόμενο συνεδρίαση τον Απρίλιο και μετά.
Αυτό που είναι δεδομένο είναι ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να σταθμίσει τα δεδομένα της ευρωζώνης και της αμερικάνικης πολιτικής και να αποφασίσει αν τελικά θα κοπεί άλλο ένα 0,25%.
Μια ακόμη μείωση (μέχρι τώρα έξι και η τελευταία 0,25% έγινε τον Μάρτιο) θα δώσει ανακούφιση σε χιλιάδες δανειολήπτες με το επιτόκιο να έχει μειωθεί συνολικά κατά 1,50 % από πέρυσι τον Ιούνιο, όταν ανερχόταν στο 4%.
Στην πράξη αυτό σημαίνει μεγάλη ανακούφιση κάθε μήνα αλλά και σωρευτικά εντός του έτους και το ποσό εξαρτάται από το υπόλοιπο του δανείου και την περίοδο αποπληρωμής.
Στα δυο χωρισμένη η ΕΚΤ
Η κατάσταση έχει γίνει πιο ρευστή λόγω της απόφασης των ΗΠΑ να αποσύρουν τη στρατιωτική στήριξη προς την Ουκρανία και την Ευρώπη, οδηγώντας σε μία τροχιά επανεξοπλισμού της Ευρώπης με δαπάνες εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ τα επόμενα χρόνια.
Αυτό σε συνδυασμό με την εμπορική πολιτική των ΗΠΑ περιπλέκει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων, όπως φαίνεται και από τις συνεχόμενες δηλώσεις μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.
Τα επιχειρήματα υπέρ του να συνεχισθούν οι μειώσεις των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχουν ενισχυθεί με τις τελευταίες εξελίξεις, δήλωσε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Πιέρο Τσιπολόνε.
Σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα Expansion, ο Ιταλός αξιωματούχος της ΕΚΤ ανάφερε ότι τα επιχειρήματα ενισχύονται από τις χαμηλότερες τιμές ενέργειας, την ανατίμηση του ευρώ, τα υψηλότερα πραγματικά επιτόκια και τον κίνδυνο κλιμάκωσης των εμπορικών εντάσεων με τις ΗΠΑ.
Οι υψηλότερες δημόσιες δαπάνες θα μπορούσαν να αναγκάσουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) να αρχίσει να αυξάνει και πάλι τα επιτόκια, δήλωσε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου, Ρόμπερτ Χόλτσμαν, αναφερόμενος στην πρόθεση αύξησης των αμυντικών δαπανών από τις χώρες της ΕΕ και την πρόθεση της Γερμανίας για μεγάλες επενδύσεις σε υποδομές.
Ο Χόλτσμαν ήταν το μόνο μέλος του δ.σ της ΕΚΤ που απείχε κατά την τελευταία απόφαση της να μειωθεί το επιτόκιο καταθέσεων στο 2,5% από 2,75%. Τον περασμένο Ιούνιο, όταν ξεκίνησε ο κύκλος χαλάρωσης, ήταν επίσης ο μοναδικός διαφωνών.
«Η συνεδρίαση του Απριλίου θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον», είχε δηλώσει προ ημερών ο Πέτερ Καζίμιρ επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Σλοβακίας. «Γνωρίζετε ποιες είναι οι προσδοκίες της αγοράς, αλλά πρέπει να πω ότι είμαι ανοιχτός τόσο στη συνέχιση των μειώσεων όσο και στη διατήρηση των επιτοκίων σταθερών».
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο διατήρησης των επιτοκίων σταθερών στην επόμενη συνεδρίαση, καθώς η εμπορική πολιτική των ΗΠΑ περιπλέκει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων, δήλωσε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Πιερ Βουνς.
Οι δασμοί που προωθεί η κυβέρνηση του Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, απειλούν να αυξήσουν τον πληθωρισμό ενώ ταυτόχρονα επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη, σημείωσε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας του Βελγίου σε συνέντευξή του στο CNBC. Ο κίνδυνος για τις τιμές είναι πλέον αυξημένος, προειδοποίησε.
Ο Βουνς υιοθέτησε πιο «σκληρή» στάση σε σύγκριση με τις δηλώσεις του Λετονού ομολόγου του Μάρτινς Κάζακς, ο οποίος ανέφερε την προηγούμενη Πέμπτη πως «αν διατηρηθεί το βασικό σενάριο της ΕΚΤ, μπορούμε πιθανόν να ελπίζουμε σε σταδιακή μείωση των επιτοκίων στο μέλλον».
Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Πορτογαλίας Μάριο Σεντένο σημείωσε πως δεν υπάρχει λόγος για παύση των μειώσεων τον Απρίλιο, ενώ ο Γάλλος διοικητής Βιλερουά ντε Γκαλό σημείωσε ότι ο κύκλος χαλάρωσης της ΕΚΤ «δεν έχει ολοκληρωθεί, αλλά δεν είναι και αυτόματος».
Λαγκάρντ : Δεν δεσμευόμαστε εκ των προτέρων
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να δεσμευθεί σχετικά με επόμενες μειώσεις στα επιτόκια λόγω της αυξημένης έλλειψης ορατότητας όσον αφορά τις εξελίξεις στο διεθνές εμπόριο είχε δηλώσει στο Ευρωκοινοβούλιο η πρόεδρος της τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ.
«Ειδικά στις τρέχουσες συνθήκες αυξανόμενης αβεβαιότητας, θα ακολουθήσουμε μια προσέγγιση με βάση τα στοιχεία και από συνεδρίαση σε συνεδρίαση για τον καθορισμό της κατάλληλης κατεύθυνσης νομισματικής πολιτικής», επαναλαμβάνοντας τη γνωστή φράση «δεν δεσμευόμαστε εκ των προτέρων σε μια συγκεκριμένη πορεία των επιτοκίων».
Το αν και πότε θα έρθουν πρόσθετες μειώσεις είναι όλο και πιο δύσκολο να εκτιμηθεί λόγω των εμπορικών εντάσεων που προκαλεί η επιθετική αμερικανική πολιτική δασμών, της αβεβαιότητας σχετικά με μια ειρηνευτική συμφωνία στην Ουκρανία και του επερχόμενου άλματος στις ευρωπαϊκές αμυντικές δαπάνες.
Η Λαγκάρντ επικαλέστηκε μια ανάλυση της ΕΚΤ, σύμφωνα με την οποία αμερικανικοί δασμοί 25% στις ευρωπαϊκές εισαγωγές θα μείωναν την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής κατά περίπου 0,3 ποσοστιαίες μονάδες κατά το πρώτο έτος. Τα αντίμετρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αύξαναν την επίπτωση περαιτέρω σε περίπου μισή ποσοστιαία μονάδα.