Με το βλέμμα στα 10 τρισ. ευρώ τραπεζικών καταθέσεων που υπάρχουν στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να συζητήσουν αύριο Δευτέρα 31 Μαρτίου τα νέα σχέδια, που αποσκοπούν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των θεσμών, να βοηθήσουν τους πολίτες να μετατρέψουν τις αποταμιεύσεις τους σε κερδοφόρες επενδύσεις.
Οι ευρωβουλευτές θα θέσουν ερωτήματα στην Επιτροπή σχετικά με την πρόσφατη πρωτοβουλία που δημοσιεύθηκε, για μια Ένωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων (SIU), η οποία αφορά τη δημιουργία οικονομικών ευκαιριών για τους ιδιώτες επενδυτές στην ΕΕ και τη μείωση της βαριάς εξάρτησης των μικρών και νεοφυών επιχειρήσεων από τραπεζικά δάνεια.
Ουσιαστικά, η Κομισιόν, με επίκληση των χαμηλών αποδόσεων που προσφέρουν οι καταθέσεις, λόγω μη ικανοποιητικών επιτοκίων, προτρέπει τους καταθέτες να επενδύσουν τα χρήματά τους και σε άλλες επενδύσεις -προϊόντα κεφαλαιαγοράς- για καλύτερες αποδόσεις, έχοντας όμως σε γνώση τους ότι θα αναλάβουν μεγαλύτερο ρίσκο. Από αυτές τις επενδύσεις θα μπορούν να χρηματοδοτούνται τύποι επιχειρήσεων που δεν μπορούν εύκολα να πάρουν πιστώσεις από τις τράπεζες.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέχει στην ιστοσελίδα της πληροφορίες για την Ένωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων (SIU), η οποία στοχεύει στη δημιουργία καλύτερων οικονομικών ευκαιριών για τους πολίτες της ΕΕ, ενισχύοντας παράλληλα την ικανότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος να συνδέει την αποταμίευση με τις παραγωγικές επενδύσεις. Αυτό, σύμφωνα με την Κομισιόν, θα οδηγήσει σε περισσότερες επιλογές για τους αποταμιευτές που επιθυμούν να αυξήσουν τον πλούτο των νοικοκυριών τους και να επιτρέψουν στις επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη να αναπτυχθούν.
Πληροφόρηση από Κομισιόν
Η Κομισιόν δημοσιεύει κείμενο ερωτήσεων και απαντήσεων, για να λύσει απορίες, ώστε να γίνει κατανοητό γιατί πρέπει να δημιουργηθεί η Ένωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων.
Σημειώνει ειδικότερα ότι «με τις επενδυτικές ανάγκες της ΕΕ να υπολογίζονται σε επιπλέον 750-800 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως έως το 2030, που αναμένεται να επηρεαστούν περαιτέρω από τις αυξημένες αμυντικές ανάγκες, η SIU επιδιώκει να αντιμετωπίσει την αναντιστοιχία μεταξύ των αναγκών αποταμίευσης και επενδύσεων. Θα το πράξει, αυξάνοντας την αποτελεσματικότητα και την κλίμακα των επενδύσεων μέσω των τραπεζών και των κεφαλαιαγορών, συμπεριλαμβανομένων των θεσμικών επενδυτών, έτσι ώστε οι εταιρείες να μπορούν να αντλούν από τα πολύ σημαντικά κεφάλαια της ΕΕ. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς οι εταιρείες που ηγούνται των τεχνολογικών αλλαγών συχνά εξακολουθούν να αγωνίζονται να προμηθευτούν τα απαραίτητα κεφάλαια από τις αγορές της ΕΕ».
Κατά την αυριανή συζήτηση θα διερευνηθούν τρόποι να βοηθηθούν οι πολίτες να επενδύουν με ασφάλεια. Πιθανά μέτρα στην κατεύθυνση αυτή περιλαμβάνουν τη δημιουργία ευρωπαϊκών λογαριασμών αποταμίευσης και επενδύσεων και μιας νέας στρατηγικής για την εξοικείωση του κοινού με τα χρηματοοικονομικά μέσα.
Οι ευρωβουλευτές αναμένεται επίσης να αναφερθούν σε κύρια εμπόδια για επενδύσεις, όπως ο κατακερματισμός των χρηματοπιστωτικών αγορών της ΕΕ, η έλλειψη εναρμονισμένης εποπτείας και η αδύναμη εμπιστοσύνη των επενδυτών.
Τέσσερα σκέλη δουλειάς
Πώς, όμως, μπορούν να συνδεθούν αποταμιεύσεις και παραγωγικές επενδύσεις; Η Κομισιόν μέσω ενός σχεδιαγράμματος με σκίτσα προσπαθεί να εξηγήσει τα τέσσερα σκέλη δουλειάς που πρέπει να γίνουν και την στενή συνεργασία που απαιτείται.
Πολίτες και αποταμίευση: Οι πολίτες της ΕΕ μπορούν να επωφεληθούν σημαντικά από τις επενδύσεις στις κεφαλαιαγορές, καθώς μπορούν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις από τις αποταμιεύσεις τους, ενισχύοντας έτσι τον πλούτο των νοικοκυριών και τη συνταξιοδοτική ασφάλεια.
Επενδύσεις και χρηματοδότηση: Οι επιχειρήσεις και η οικονομία της ΕΕ χρειάζονται περισσότερα κεφάλαια και περισσότερες επιλογές χρηματοδότησης προκειμένου να αναπτυχθούν, να καινοτομήσουν και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας. Η δημόσια χρηματοδότηση από μόνη της είναι ανεπαρκής και επομένως οι κεφαλαιαγορές έχουν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο.
Ένταξη και κλίμακα: Ο κατακερματισμός στις κεφαλαιαγορές της ΕΕ πρέπει να αντιμετωπιστεί, καθώς εμποδίζει την ανάπτυξη και εμποδίζει τους πολίτες και τις επιχειρήσεις της ΕΕ να επωφεληθούν από το αποτέλεσμα της ενιαίας αγοράς.
Αποτελεσματική εποπτεία στην ενιαία αγορά: Η ΕΕ πρέπει να διασφαλίσει ότι όλοι οι παράγοντες της αγοράς λαμβάνουν την ίδια εποπτική μεταχείριση ανεξάρτητα από την τοποθεσία στην ΕΕ. Η δημιουργία ίσων όρων ανταγωνισμού θα στηρίξει τον ανταγωνισμό και την εμπιστοσύνη των επενδυτών στις αγορές της ΕΕ.
Γιατί διαφέρει τώρα
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξηγεί ότι σε σύγκριση με προηγούμενες προσπάθειες της Ένωσης Κεφαλαιαγορών, η SIU έχει σχεδιαστεί για να είναι πιο περιεκτική και εστιασμένη στους πολίτες, δίνοντας εκ νέου έμφαση στη στήριξη του πλούτου και της ευημερίας των πολιτών.
Παρά την πρόοδο που σημειώθηκε, η συμμετοχή στις κεφαλαιαγορές της ΕΕ παραμένει περιορισμένη. Για να αντιμετωπίσει αυτό το κενό, η Ένωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων επιδιώκει να δημιουργήσει ένα περιβάλλον όπου οι πολίτες μπορούν να συμμετέχουν ενεργά στις κεφαλαιαγορές, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να αποταμιεύουν καλύτερα για όλα τα γεγονότα της ζωής, όπως η συνταξιοδότηση, η αγορά σπιτιού ή η υποστήριξη της εκπαίδευσης των παιδιών.
Οι τράπεζες και ο ρόλος τους, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Η SIU θα συνεχίσει να υποστηρίζει άτομα που αποταμιεύουν τα χρήματά τους σε τραπεζικές καταθέσεις, αναφέρει η Κομισιόν.
Οι τράπεζες αποτελούν σημαντικές πηγές χρηματοδότησης για πολλές εταιρείες και επομένως αυτές οι αποταμιεύσεις βοηθούν την οικονομία και το επιχειρείν της ΕΕ.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξηγεί ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα της ΕΕ κυριαρχείται παραδοσιακά από τράπεζες και οι τράπεζες έχουν κεντρικό ρόλο στη χρηματοδότηση της οικονομικής δραστηριότητας στην ΕΕ. Ωστόσο, σημειώνει, αυτό αποδείχθηκε μειονέκτημα στον απόηχο της χρηματοπιστωτικής και της κρίσης δημοσίου χρέους.
«Η Τραπεζική Ένωση ήταν μια αντίδραση σε αυτό, που οδήγησε στη δημιουργία ενιαίας εποπτείας για τις συστημικές τράπεζες στη ζώνη του ευρώ. Αν και οι τράπεζες διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στη χρηματοδότηση της οικονομικής δραστηριότητας στην ΕΕ, ο τραπεζικός δανεισμός δεν είναι άμεσα διαθέσιμος για ορισμένους τύπους εταιρειών».
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «το παραδοσιακό μοντέλο τραπεζικής χρηματοδότησης είναι κατάλληλο για καθιερωμένες εταιρείες με ιστορικό και εξασφαλίσεις, αλλά λιγότερο κατάλληλο για καινοτόμες και ταχέως αναπτυσσόμενες εταιρείες, οι οποίες συχνά απαιτούν εναλλακτικές επιλογές χρηματοδότησης, όπως ίδια κεφάλαια, για να υποστηρίξουν την επέκτασή τους. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι εταιρείες που οικοδομούν τη δραστηριότητά τους σε άυλο κεφάλαιο θεωρούνται συχνά ως πολύ επικίνδυνες για την τραπεζική πίστωση και πρέπει να βρουν επενδυτές που να είναι πρόθυμοι να αγκαλιάσουν αυτόν τον κίνδυνο. Οι αγορές κεφαλαίων διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην αντιστοίχιση των προτιμήσεων των επενδυτών με τις ανάγκες των επιχειρήσεων».