Μετά την περσινή αποτυχία της εφαρμογής του νέου συστήματος αξιολογήσεων της παραγωγικότητας των κυβερνητικών υπαλλήλων και την άρον- άρον αλλαγή του από τη Βουλή για να κατευνάσουν οι αντιδράσεις των επηρεαζόμενων και των συνδικαλιστικών οργανώσεων, η Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας (ΕΔΥ) δίνει αυστηρές οδηγίες για να αποφευχθεί η επανάληψη της ίδιας κατάστασης.
Συγκεκριμένα, λίγες ημέρες πριν από τη ολοκλήρωση των νέων αξιολογήσεων, κλήθηκαν οι εμπλεκόμενοι να επιδείξουν ευθυκρισία, επιμονή, μεθοδικότητα και συνέπεια στην εφαρμογή των αρχών του νέου συστήματος αξιολόγησης.
Ο πρόεδρος της ΕΔΥ, Γιώργος Παπαγεωργίου, με εγκύκλιο του τονίζει πως η ορθή εφαρμογή του νέου συστήματος αξιολόγησης θα οδηγήσει στην εμπέδωση της αμεροληψίας, της αντικειμενικότητας και της αξιοκρατίας στο Δημόσια Τομέα.
Από τον περασμένο Αύγουστο, όταν τέθηκε σε εφαρμογή ο νέος τρόπος αξιολόγησης, όπως τον διαφοροποίησε η Βουλή μέσω πρότασης νόμου, η βαρύτητα της απόδοσης των υπαλλήλων στη γενική βαθμολογία προσμετρούσε 15 μονάδες.
Φέτος, η αξιολόγηση της απόδοσης των δημοσίων υπαλλήλων μέσα στο 2024 θα βαθμολογείται μέχρι 30 μονάδες, με βάση τον βαθμό στις ετήσιες υπηρεσιακές εκθέσεις, ενώ το 2026 θα επανέλθει το προηγούμενο σύστημα και η αξιολόγηση της απόδοσης θα λαμβάνει μέχρι 45 μονάδες.
Υπενθυμίζεται πως πέρσι, πριν την αλλαγή του νόμου ίσχυσε διαφορετικό κριτήριο αξιολόγησης.
Συγκεκριμένα, για όσους προήχθησαν μέχρι το τέλος Ιουλίου ’24 η βαρύτητα του κριτηρίου αξιολόγησης της απόδοσης τους ήταν μεγαλύτερη.
Συγκεκριμένα, η βαρύτητα της ικανότητας των δημοσίων υπαλλήλων είχε προσμετρήσει 45 μονάδες στη γενική βαθμολογία. Τότε, παρόλο που νομικοί υποστήριξαν πως η νομοθεσία περιλαμβάνει αντισυνταγματικές πρόνοιες, καθώς κάποιοι που προήχθησαν αξιολογήθηκαν με διαφορετικά και πιο αυστηρά κριτήρια από άλλους, τελικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέγραψε το νόμο.
Κάποιοι λειτούργησαν με απόκλιση
Όπως επισημαίνει στην εγκύκλιο του ο πρόεδρος της ΕΔΥ, η πρώτη προσπάθεια εφαρμογής της νέας νομοθεσίας για το σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων για το 2023 αποτέλεσε ένα θετικό βήμα προς την κατεύθυνση της άρσης της ισοπεδωτικής αξιολόγησης που επικρατούσε με το προηγούμενο νομικό καθεστώς.
«Ωστόσο, σίγουρα θα πρέπει να γίνουν πολλά βήματα ακόμα, προς όλους τους εμπλεκόμενους και στον μέγιστο αναμενόμενο βαθμό, ώστε να δημιουργηθούν οι απαραίτητες συνθήκες για τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Ο συνολικός μέσος όρος βαθμολογίας των αξιολογηθέντων για το 2023 ήταν 8.74, για το μη εναλλάξιμο προσωπικό ήταν 8.75 και για το εναλλάξιμο προσωπικό ήταν 8.72» προσθέτει.
Παράλληλα, αναφέρει πως κατά την πρώτη εφαρμογή του συστήματος αξιολόγησης παρατηρήθηκε ότι μόνο ένας μικρός αριθμός υπουργείων, υφυπουργείων, ανεξάρτητων γραφείων, συνταγματικών εξουσιών, τμημάτων και υπηρεσιών λειτούργησαν με απόλυτο σεβασμό στη φιλοσοφία του νέου συστήματος αξιολόγησης με χαμηλότερο από τον γενικό μέσο όρο αξιολόγησης.
Την ίδια ώρα παραδέχεται πως κάποια τμήματα ήταν σε πλήρη απόκλιση με τη φιλοσοφία του νέου συστήματος αξιολόγησης και λειτούργησαν ισοπεδωτικά υπερβαίνοντας αισθητά τον γενικό μέσο όρο αξιολόγησης, παραπέμποντας σε νοοτροπίες που θυμίζουν το προηγούμενο καθεστώς.
Η κατάθεση εκθέσεων
Μέχρι αύριο, 31η Μαρτίου, θα πρέπει να υποβληθούν στην ΕΔΥ οι ετήσιες υπηρεσιακές εκθέσεις για το 2024, που αφορούν το ιεραρχικό επίπεδο 2, το οποίο περιλαμβάνει το προσωπικό εισδοχής και το προσωπικό με εποπτικά καθήκοντα σε θέσεις με μισθολογική κλίμακα κάτω από την μισθολογική κλίμακα Α13.
Ο πρόεδρος της ΕΔΥ ξεκαθαρίζει πως οι ετήσιες υπηρεσιακές εκθέσεις που θα υποβληθούν αργοπορημένα δεν θα ληφθούν υπόψη από την Επιτροπή.
Παράλληλα, σύμφωνα με τους σχετικούς κανονισμούς θα πρέπει κάθε χρόνο να συστήνονται και Επιτροπές Ενστάσεων, οι οποίες θα εξετάζουν τυχόν ενστάσεις που υποβάλλονται γραπτώς από τους υπαλλήλους κατά των υπηρεσιακών τους εκθέσεων.
Να σημειωθεί πως μέχρι το τέλος του μήνα θα πρέπει να γνωστοποιηθούν στην ΕΔΥ οι εκθέσεις από τις Επιτροπές Ενστάσεων, οι οποίες εξετάζουν τις ενστάσεις εντός Μαρτίου κάθε έτους, έτσι ώστε οι υπηρεσιακές έκθεσεις των υπαλλήλων να υποβληθούν στην ΕΔΥ εντός της προθεσμίας.
Σε περίπτωση που η οικεία Επιτροπή Ενστάσεων κάνει αποδεκτή την ένσταση του υπαλλήλου, η ομάδα αξιολόγησης επανεξετάζει την απόφαση της και ετοιμάζει νέα υπηρεσιακή έκθεση σε καινούργιο έντυπο αξιολόγησης.
«Καλείστε όπως γνωστοποιήσετε στην ΕΔΥ μέχρι την 31η Μαρτίου τις Επιτροπές Ενστάσεων που θα συσταθούν για τις υπηρεσιακές εκθέσεις για το 2025. Παρακαλούνται οι πρόεδροι των Επιτροπών Ενστάσεων που συστήνονται με βάση τις πρόνοιες των κανονισμών, όπως μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης των ενστάσεων να υποβάλλονται από υπαλλήλους κατά των υπηρεσιακών τους εκθέσεων ενημερώνουν την ΕΔΥ για τον συνολικό αριθμό ενστάσεων που έχουν υποβληθεί και πόσες από αυτές έγιναν δεκτές από την Επιτροπή Ενστάσεων» υποδεικνύει ο κ. Παπαγεωργίου.
Η ΕΔΥ απαιτεί όπως η σχετική ενημέρωση να είναι κατηγοριοποιημένη. Δηλαδή, οι ενστάσεις θα πρέπει να είναι ανά υπουργείο, τμήμα, υπηρεσία και κατηγορία θέσεων.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, η ΕΔΥ έχει την ευθύνη της εποπτείας της εφαρμογής του συστήματος αξιολόγησης, τον έλεγχο και την δημοσιοποίηση των στατιστικών στοιχείων αναφορικά με την ορθή εφαρμογή του συστήματος αξιολόγησης της απόδοσης των δημόσιων υπαλλήλων, τόσο ανά υπουργείο και τμήμα, όσο και ανά κατηγορία υπαλλήλων ενώ όπου κρίνει σκόπιμο να υποβάλει και σειρά εισηγήσεων.
Οι οδηγίες που δόθηκαν για τις αξιολογήσεις
Υπενθυμίζεται πως η διαδικασία αξιολόγησης των κυβερνητικών υπαλλήλων για το 2024 άρχισε τον Ιανουάριο. Αρχικά υπήρξε συνάντηση των διευθυντών των υπουργείων και υφυπουργείων με τους προϊστάμενους των τμημάτων, των ανεξάρτητων υπηρεσιών με τους αξιολογητές, για να αποφευχθεί η ισοπεδωτική αξιολόγηση των υπαλλήλων.
Η αξιολόγηση γίνεται από ομάδα αξιολόγησης και αυτή λαμβάνεται υπόψη για σκοπούς προαγωγής των υπαλλήλων σε θέσεις προαγωγής και διατμηματικής προαγωγής.
Κατά τη συνάντηση αναφέρθηκαν οι ευθύνες των λειτουργών αξιολόγησης όπως καθορίζονται μέσα από τους κανονισμούς. Βάσει του νομικού πλαισίου, οι αξιολογητές καλούνται να μην διστάζουν για το συμφέρον της υπηρεσίας και του αξιολογούμενου να προβαίνουν σε χαμηλές αξιολογήσεις, όταν αυτές δικαιολογούνται από την απόδοση του υπαλλήλου.
Επιπρόσθετα, οι αξιολογητές θα πρέπει να έχουν υπόψη τους πως οι εργαζόμενοι δεν έχουν μόνο ικανότητες αλλά και ελλείψεις, γι’ αυτό η αξιολόγηση θα πρέπει να αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα με σαφήνεια και αντικειμενικότητα.
Στο μεταξύ, τους δόθηκαν οδηγίες όπως συμπληρώνουν τις υπηρεσιακές εκθέσεις με υπευθυνότητα και περίσκεψη, παραθέτοντας όταν χρειάζεται και κάποια σχόλια. Επιπλέον θα πρέπει να επιδιώκουν κατά την αξιολόγηση να εφαρμόζεται ενιαίο μέτρο κρίσης.
Τέλος, σημειώνεται πως οι υπηρεσιακές εκθέσεις για τους απασχολούμενους σε σχολεία της Μέσης Εκπαίδευσης, ετοιμάζονται μεταξύ 1ης Σεπτεμβρίου και 30ης Νοεμβρίου κάθε έτους. Μάλιστα, οι συγκεκριμένες εκθέσεις που αφορούν τους εκπαιδευτικούς δεν υποβάλλονται στην ΕΔΥ.