Η στενότερη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα ενδεχομένως να αποτελούσε μια καλή επιλογή για την επίλυση αρκετών προβλημάτων που ταλανίζουν το κομμάτι της στέγασης και ευρύτερα της αγοράς ακινήτων.

Η αγορά κατέγραψε αισθητή άνοδο τα τελευταία χρόνια, τόσο σε επίπεδο πωλήσεων όσο και τιμών. Τα τελευταία 1-2 χρόνια υπάρχουν σημάδια σταθεροποίησης, στα ίδια όμως υψηλά επίπεδα, στα οποία βρέθηκε τα προηγούμενα χρόνια. Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με μια σειρά άλλων παραγόντων, έχουν εκτοξεύσει το κόστος των νοικοκυριών για το κομμάτι της στέγασης. Και όπου στέγαση δεν εννοούμε μόνο τη δόση ενός δανείου ή το μηνιαίο ενοίκιο. Στο κόστος της στέγασης περιλαμβάνεται και το ηλεκτρικό ρεύμα, τα καύσιμα, το γκάζι και το νερό. Όλοι αυτοί οι παράγοντες, έχουν συμβάλει ώστε οι τιμές ευρύτερα να εκτοξευτούν και συνακόλουθα να αυξηθεί και το κόστος της στέγασης.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα αποτελέσματα της Έρευνας Οικογενειακών Προϋπολογισμών 2023, που ετοίμασε η Στατιστική Υπηρεσία, προκύπτει ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των δαπανών του ετήσιου προϋπολογισμού των νοικοκυριών, αφορά στη στέγαση (27,5%) και ακολουθούν τα είδη διατροφής (14,5%) και οι μεταφορές (11,6%).

Αντίθετα, το μικρότερο ποσοστό καταγράφεται στην κατηγορία αλκοολούχα ποτά και καπνός (1,4%). Ανάλογες καταναλωτικές τάσεις παρατηρήθηκαν και το 2015/2016, με τα αντίστοιχα ποσοστά να ανέρχονται σε 25,5%, 15,3%, 12,0% και 1,6%. Σημειώνεται ότι στο κόστος της στέγασης περιλαμβάνεται η ύδρευση, ο ηλεκτρισμός, το γκάζι και τα καύσιμα.

Κληθείς από τον «Φ» να σχολιάσει το αυξημένο κόστος της στέγασης για τα νοικοκυριά, όπως προκύπτει μέσα από την έρευνα της Στατιστικής, ο εκτιμητής ακινήτων Χαράλαμπος Πετρίδης σημείωσε ότι για μια σειρά από λόγους, εξωτερικούς και εσωτερικούς, οι πολίτες δαπανούν σήμερα πολλά περισσότερα χρήματα για στέγαση από ό,τι στο παρελθόν, ενώ στην ίδια λογική το μεγαλύτερο ποσοστό των δαπανών του ετήσιου προϋπολογισμού των νοικοκυριών αφορά στη στέγαση. Αυτό το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα αυξημένο στους νέους που θέλουν να ξεκινήσουν τη δική τους ζωή και το δικό τους νοικοκυριό, είτε είναι φοιτητές, νέοι εργαζόμενοι ή νεαρά ζευγάρια. Είναι γεγονός ότι τα χρήματα δεν τους φτάνουν για να αποταμιεύσουν, δυσκολεύονται να πάρουν δάνειο ενώ τα ενοίκια είναι στα ύψη.

Δεδομένου λοιπόν ότι ο τομέας των ακινήτων είναι σημαντικός για την οικονομία μας – φτάνει το 17% του ΑΕΠ – ο κ. Πετρίδης επισημαίνει ότι χρειάζεται να δοθεί έμφαση στην προσιτή στέγαση. Η κυβέρνηση, σημειώνει, έχει την ευθύνη να δράσει πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά, με πρωτοβουλίες που θα καταπολεμούν την ακρίβεια και θα καθιστούν τη στέγαση πιο προσιτή. Ενέργειες στοχευμένες που θα δημιουργούν μακροπρόθεσμες προϋποθέσεις υπέρβασης του προβλήματος και όχι αστόχευτα, πελατειακά προσωρινά μέτρα.

Από την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και τη στήριξη των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, έως την επιτάχυνση δημιουργίας φοιτητικών εστιών και διευκόλυνση στους Δήμους που αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες.

Χρειάζεται να ενθαρρυνθεί η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, η συνεργασία κράτους με τον Οργανισμό Χρηματοδοτήσεως Στέγης και με τα τραπεζικά ιδρύματα. Κυρίως, πρέπει να υπάρχει βούληση, όραμα και μακροπρόθεσμος σχεδιασμός για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Να μην κοιτάμε τις επόμενες εκλογές αλλά τις επόμενες γενιές, καταλήγει με νόημα ο κ. Πετρίδης.