Ο Σύνδεσμος Τυροκόμων Κύπρου χαιρέτισε το νέο διάταγμα του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, το οποίο προβλέπει ποσοστώσεις αιγοπρόβειου γάλακτος στο χαλλούμι, χαρακτηρίζοντάς το ως εξέλιξη προς τη σωστή κατεύθυνση, βασισμένη σε ποσοτικά δεδομένα.

Το διάταγμα ορίζει ελάχιστο ποσοστό 20% αιγοπρόβειου γάλακτος στο χαλλούμι από 26 Μαρτίου έως 31 Ιουλίου, και 15% από 1η Αυγούστου έως 31 Δεκεμβρίου. Η απόφαση βασίστηκε στα μηνιαία στοιχεία καταγραφής διαθεσιμότητας γάλακτος, που συλλέγονται από τον Οκτώβριο μέσω ειδικού λογισμικού.

Σταθερότητα στην αγορά και ενίσχυση εξαγωγών

Ο Σύνδεσμος υπογραμμίζει ότι η χρήση συστηματικής καταγραφής διασφαλίζει τη βιωσιμότητα των εξαγωγών και προστατεύει τη διεθνή ανταγωνιστικότητα του χαλλουμιού, ειδικά ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ).

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του 2024, οι εξαγωγές χαλλουμιού ανήλθαν σε 42.427 τόνους με αξία €324 εκατ., σε σύγκριση με 39.078 τόνους και €315 εκατ. το 2023.

Κοινή στρατηγική για προστασία του προϊόντος

Ο Σύνδεσμος αποδίδει την πρόοδο στις στοχευμένες ενέργειες του Υπουργείου, στη δέσμευση της Υπουργού Δρ. Μαρίας Παναγιώτου και του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη για την προστασία του προϊόντος. Ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται επίσης στην Επιτροπή Προστασίας Χαλλουμιού, υπό την προεδρία του Σταύρου Σταύρου, προέδρου του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ).

Ο τυροκομικός τομέας ως πυλώνας της οικονομίας

Ο Σύνδεσμος τονίζει ότι παραμένει προσηλωμένος στην στήριξη του κλάδου και όλων των εμπλεκόμενων φορέων, με στόχο τη βιώσιμη παρουσία του χαλλουμιού στις διεθνείς αγορές, επισημαίνοντας ως βασικές προτεραιότητες:

  • την ανάπτυξη των εξαγωγών,
  • την αξιοποίηση της εγχώριας παραγωγής γάλακτος,
  • και τη διατήρηση άνω των 15.000 θέσεων εργασίας.

Η τυροκομία, όπως σημειώνεται, δεν είναι μόνο βασικός κλάδος για το ΑΕΠ της Κύπρου, αλλά και καθοριστικός παράγοντας για τη σταθερότητα και την ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα.