Ο Σύνδεσμος Εταιρειών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Κύπρου (ΣΕΑΠΕΚ) κατέθεσε τις θέσεις του επί των δύο νέων νομοσχεδίων για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και τη ρύθμιση της αγοράς ηλεκτρισμού, καλώντας για ουσιαστικές τροποποιήσεις που θα διασφαλίσουν την ενεργειακή αυτάρκεια, τη δικαιοσύνη στην αγορά και τη βιώσιμη ανάπτυξη του τομέα.

Σύμφωνα με σχετικό σημείωμα του Συνδέσμου, οι τροποποιητικές νομοθεσίες μπορούν να συμβάλουν στην ενεργειακή μετάβαση, εφόσον διασφαλιστούν η ομαλή ενσωμάτωση των ΑΠΕ, η προστασία των καταναλωτών και η σταθερότητα του συστήματος.

Ένσταση στις περικοπές παραγωγής από φωτοβολταϊκά

Ο ΣΕΑΠΕΚ εκφράζει ανησυχία για την πρακτική των περικοπών στην παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά, σημειώνοντας ότι θίγει το δικαίωμα των καταναλωτών στην ιδιοκατανάλωση και υπονομεύει τη συμμετοχή τους στην απόκριση ζήτησης. Όπως αναφέρεται, «η επιλογή αυθαίρετων αποκοπών αντί σύγχρονων τεχνολογικών λύσεων αποτελεί μια αναχρονιστική προσέγγιση».

Ο Σύνδεσμος εισηγείται όπως η ΡΑΕΚ ζητήσει από τον Διαχειριστή Συστήματος Διανομής (ΔΣΔ) να εφαρμόσει εξοπλισμό ελεγχόμενης έγχυσης ενέργειας (export limitation), προκειμένου να διασφαλίζεται η σταθερότητα του δικτύου χωρίς να θίγεται η ιδιοκατανάλωση.

Αλλαγή στη βάση αδειοδότησης των ΑΠΕ

Ο ΣΕΑΠΕΚ τονίζει την ανάγκη αναθεώρησης της μεθοδολογίας αδειοδότησης των συστημάτων ΑΠΕ και των καθεστώτων στήριξης. Ειδικότερα, προτείνει ο καθορισμός να βασίζεται στην πραγματική ικανότητα έγχυσης ενέργειας στο δίκτυο (W ή VA) και όχι στην εγκατεστημένη ονομαστική ισχύ (Wp).

Η υφιστάμενη μέθοδος, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, οδηγεί σε υπερεκτίμηση του φορτίου και τεχνητούς περιορισμούς, αποθαρρύνοντας επενδύσεις σε ευέλικτες λύσεις αποθήκευσης. «Με πιο ρεαλιστική αδειοδότηση, θα ενισχυθεί η αξιοποίηση των ΑΠΕ και η ένταξη των τεχνολογιών αποθήκευσης», υπογραμμίζει ο ΣΕΑΠΕΚ.

Ο ρόλος του καταναλωτή στην ενεργειακή μετάβαση

Ο ΣΕΑΠΕΚ επισημαίνει ότι ο καταναλωτής πρέπει να μετατραπεί από παθητικός δέκτης σε ενεργό συμμετέχοντα στο ενεργειακό σύστημα, διαχειριζόμενος έξυπνα την ενέργεια που παράγει, σύμφωνα με τις ώρες αιχμής.

Καλεί τους φορείς να στηρίξουν στρατηγικές που δίνουν στους πολίτες και τις επιχειρήσεις τη δυνατότητα ενεργειακής αυτονομίας. «Η ενεργειακή μετάβαση απαιτεί πολιτική βούληση, τεχνολογικές λύσεις και ρυθμιστικές αλλαγές που χτίζουν εμπιστοσύνη και ενισχύουν τη βιωσιμότητα των ΑΠΕ», καταλήγει.

Ο ΣΕΑΠΕΚ καλεί τη Βουλή να διασφαλίσει ότι οι νέες νομοθετικές ρυθμίσεις θα προστατεύσουν το δικαίωμα στην ιδιοκατανάλωση, θα προωθήσουν σύγχρονες λύσεις και θα ενισχύσουν τη δίκαιη και αποδοτική λειτουργία της αγοράς ενέργειας.