Πιέσεις ασκεί η Βουλή στην εκτελεστική εξουσία για να καταθέσει το συντομότερο τα νομοσχέδια για τη φορολογική μεταρρύθμιση, έτσι ώστε να μπορέσουν να εγκριθούν πριν το κλείσιμο του Κοινοβουλίου για τις καλοκαιρινές διακοπές.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ και αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών, Χρύσης Παντελίδης, κατά τη συζήτηση άλλων φορολογικών νομοσχεδίων κάλεσε χθες το Υπουργείο Οικονομικών να καταθέσει τα νομοσχέδια πριν από το καλοκαίρι. Από την πλευρά της, η βουλευτής του ΔΗΣΥ Σάβια Ορφανίδου ζήτησε όπως κατατεθούν από κοινού όλα τα νομοσχέδια για τη φορολογική μεταρρύθμιση. Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Καυκαλιάς είπε πως μπορεί να είναι ουδέτερη η φορολογική μεταρρύθμιση, ωστόσο διερωτήθηκε εάν θα επηρεαστεί ο προϋπολογισμός.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε πως το πακέτο των νομοθετημάτων θα σταλθεί στη Βουλή το φθινόπωρο, επισημαίνοντας πως θα αφορά 3 με 4 νομοσχέδια. Είπε, επίσης, πως δεν θα επηρεαστεί ο προϋπολογισμός σε σχέση με τα φορολογικά έσοδα.

Οι προτάσεις των Δικηγόρων

Ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος ζητά απλοποίηση των διαδικασιών και της γραφειοκρατίας. Ο Σύλλογος προώθησε τις θέσεις του στο Υπουργείο Οικονομικών. Όπως υποστηρίζουν οι δικηγόροι, οι εισηγήσεις του κέντρου οικονομικών ερευνών του Πανεπιστήμιου Κύπρου δεν αποτελούν το πλάνο δράσης ενός ολοκληρωμένου φορολογικού μετασχηματισμού, το οποίο θα μπορούσε να ενισχύσει το αναπτυξιακό πλάνο της Κύπρου στη νέα εποχή, αλλά αποτελούν αποσπασματικές εισηγήσεις βελτίωσης συγκεκριμένων παραμέτρων του υφιστάμενου φορολογικού συστήματος.

Υποστηρίζουν πως οι πυλώνες της μεταρρύθμισης όπως εξαγγέλθηκαν δεν έχουν υλοποιηθεί. Υποστηρίζουν επίσης πως δεν έχουν παρουσιασθεί μέτρα  για απλοποίηση του φορολογικού συστήματος και τη δίκαιη μεταχείριση των φορολογούμενων.

Ζητούν δε, αναπροσαρμογή βαθμίδων και/ή ποσοστών φορολόγησης φυσικών προσώπων. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι το αφορολόγητο εισόδημα θα πρέπει να κινηθεί πέραν των €20.500, έτσι ώστε να δώσει ανάσα στα νοικοκυριά που προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στο αυξημένο κόστος ζωής. Διαφωνούν και με την αύξηση του εταιρικού φόρου στο 15%, καθώς, όπως υποστηρίζουν, δεν έχουν παρουσιαστεί στοιχεία ή μελέτες που να αποδεικνύουν ότι η αύξηση του εταιρικού φόρου δεν θα έχει αρνητικά αποτελέσματα. Σημειώνουν πως ανταγωνιστές της Κύπρου ως κέντρο επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, όπως η Ιρλανδία, διατηρούν τον εταιρικό φορολογικό συντελεστή τους σε ποσοστό 12.5% ή χαμηλότερο.

Από την πλευρά του, ο ΣΕΛΚ προτείνει την απλοποίηση του φορολογικού συστήματος μέσω της ενοποίησης ή κατάργησης φορολογιών που δημιουργούν περιπλοκότητα. Επίσης ζητά ευελιξία στις διαδικασίες και περιορισμό της γραφειοκρατίας, προκειμένου να ενισχυθεί η σταθερότητα και η προβλεψιμότητα του φορολογικού πλαισίου.