Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσαν οι επικεφαλής του Δημοσιονομικού Συμβουλίου και του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας, για τη ζητηθείσα από την Κυβέρνηση άρση της απαγόρευσης πλήρωσης θέσεων πρώτου διορισμού στο Δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Οι συγκεκριμένες τοποθετήσεις έγιναν κατά τη σημερινή συζήτηση στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών του νομοσχεδίου με το οποίο θα καταργηθεί η απαγόρευση στις προλήψεις πρώτου διορισμού.

Σύμφωνα με σημείωμα που προώθησε στη Βουλή το Υπουργείο Οικονομικών, από το νομοσχέδιο επηρεάζονται 977 θέσεις πρώτου διορισμού μόνο στο Δημόσιο.

Ο πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου Μιχάλης Περσιάνης, εξέφρασε την ανησυχία του για την πορεία του κρατικού μισθολογίου, επισημαίνοντας πως ο νόμος που εγκρίθηκε την περίοδο της κρίσης είχε ως αποτέλεσμα να συγκρατηθεί ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων για τρία χρόνια. Όπως είπε χαρακτηριστικά, υπάρχουν παράθυρα και πόρτες, με αποτέλεσμα να παρακάμπτεται ο νόμος.

Σύμφωνα με τον κ. Περσιάνη, υπάρχει αύξηση στον αριθμό του μόνιμου και έκτακτου προσωπικού και ειδικά στον τομέα της εκπαίδευσης. Υπέδειξε, παράλληλα, πως σοβαρό μέρος του προβλήματος έχει να κάνει με τον τρόπο λειτουργίας της κρατικής μηχανής. Όπως είπε, τη δουλειά που κάνει ένα άτομο στον ιδιωτικό τομέα σε τρεις ημέρες, στο δημόσιο την κάνει σε πέντε ημέρες. Σημείωσε, επίσης, πως οι προσλήψεις από την πίσω πόρτα και το παράθυρο στερούν τις δαπάνες για  να προσληφθούν οι κατάλληλοι.

«Είμαστε κάτω από αξιολόγηση των νέων δημοσιονομικών κανόνων, η πορεία των δαπανών μας είναι πιο ψηλή από τις δεσμεύσεις μας», είπε ο πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλείου, για να προσθέσει πως απαιτείται πολλή προσοχή για να μην χρειαστεί το 2027 να ληφθούν οδυνηρές αποφάσεις.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του  Συμβουλίου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας Δημήτρης Γεωργιάδης ανέφερε πως πρέπει να ληφθούν υπόψη η δημοσιονομική σταθερότητα, το φορολογικό βάρος που θα έχει στην οικονομία εάν αποπαγοποιηθεί τόσος μεγάλος αριθμός θέσεων. Όπως είπε, θα πρέπει να εξεταστεί εάν θα απειληθούν η δημοσιονομική σταθερότητα, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις. Εξέφρασε την άποψη πως λόγω της τεχνιτής νοημοσύνης και του ψηφιακού μετασχηματισμού ίσως πληρωθούν θέσεις που δεν χρειάζονται. Είπε, ακόμα, ότι ο έλεγχος θα μπορεί να γίνει μέσω του προϋπολογισμού, προσθέτοντας πως πρέπει να γίνουν μελέτες από ειδικούς για τον αριθμό των θέσεων.

Υπέρ του νομοσχέδιου τάσσονται οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, καθώς όπως υποστηρίζουν θα αρθούν οι χρονοβόρες διαδικασίες στις προσλήψεις.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ Στράτης Ματθαίου, δήλωσε, πως συζητείται με την ΕΔΥ αλλαγή του τρόπου στις προσλήψεις. Όπως είπε, τώρα κάποιος προσλαμβάνεται σε μια θέση και κάθε 2 μήνες μετακινείται σε άλλη θέση. Σημείωσε πως με το Υπουργείο Οικονομικών συζητείται όταν γίνεται κάποιος διορισμός, ο εργαζόμενος να μην αλλάζει κάθε δύο μήνες θέση. Σημείωσε πως η διαδικασία αποπαγοποίησης μέσω της Βουλής δεν προσφέρει τίποτα και καλό θα ήταν να γίνεται μέσω του προϋπολογισμού.

Εκ μέρους της ΠΕΟ, ο Νίκος Γρηγορίου ανάφερε πως λόγω των χρονοβόρων διαδικασιών το κράτος προχωρεί στην αγορά υπηρεσιών, επισημαίνοντας πως πρέπει να σταματήσει η συγκεκριμένη στρέβλωση. Όπως είπε, ο έλεγχος μπορεί να γίνεται από τη Βουλή κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού.

Από πλευράς της ΣΕΚ ο Ανδρέας Ηλία ανέφερε πως πρέπει να καταργηθεί η αχρείαστη διαδικασία αποπαγοποίησης θέσεων. Είπε, επίσης, πως η διαδικασία στελέχωσης πάσχει.

Η Διευθύντρια του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού Έλενα Οικονομίδου Αζίνα, ανάφερε πως μόνο με την κατάργηση του νόμου δεν θα αλλάξει η κατάσταση στις προσλήψεις. Όπως είπε, το Υπουργείο Οικονομικών θα εξετάσει με την ΕΔΥ απλοποίηση της διαδικασίας προσλήψεων. Παραδέχθηκε πως με το υφιστάμενο σύστημα πολλά τμήματα δεν μπορούν να λειτουργήσουν, με αποτέλεσμα να είναι υποστελεχωμένα και να προσλαμβάνουν έκτακτους. Σημείωσε πως θα συζητηθεί η διαφοροποίηση στην πλήρωση θέσεων.