Αίσθηση προκαλούν τα νέα στέγαστρα που τοποθετούνται σε διάφορα σημεία των πόλεων σε νέες στάσεις λεωφορείων ή και αναβάθμιση των υφιστάμενων. Πολίτες που κάνουν χρήση τις έξυπνες στάσεις υποστηρίζουν ότι τοποθετήθηκαν ανάποδα, σημειώνοντας ότι, ενδεχομένως, να προορίζονταν για άλλη χώρα, στην οποία τα οχήματα είναι αριστεροτίμονα. Όπως καταγγέλλουν, ο πυλώνας βρίσκεται στη δεξιά πλευρά, με αποτέλεσμα οι επιβάτες που αναμένουν το λεωφορείο και κάθονται κάτω από το στέγαστρο να μην έχουν οπτική επαφή.
Από το Τμήμα Δημοσίων Έργων, πάντως, υποστηρίζουν ότι σωστά τοποθετήθηκαν οι στάσεις και εξυπηρετούν περισσότερες ανάγκες από ότι αναμένουν οι επιβάτες, με κυριότερο ότι υπάρχει καλύτερη δυνατότητα για άτομα ΑμεΑ να γίνονται έγκαιρα αντιληπτά από τον οδηγό του λεωφορείου και να επιβιβάζονται σε αυτό χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες.
Με βάση τους σχεδιασμούς, εντός πέντε ετών θα αναβαθμιστούν όλες οι στάσεις/ στέγαστρα παγκύπρια, με προτεραιότητα στα σημεία που βρίσκονται επί των κύριων αξόνων, σε στάσεις που σημειώνουν υψηλή επιβατική κίνηση και σε σημεία μετεπιβίβασης.
Σημειώνεται ότι οι ετήσιες ποσότητες παραγγελίας που δίδονται στον κατασκευαστή για την κάθε επαρχία είναι ανάλογες: α) Του συνολικού αριθμού στάσεων/ στεγάστρων που προβλέπονται για υλοποίηση στα πέντε έτη και β) των χιλιομέτρων της παρεχόμενης υπηρεσίας δημόσιων επιβατικών μεταφορών.
Μέχρι τις 20/3/2025, έχουν ήδη τοποθετηθεί 180 στέγαστρα παγκύπρια, ενώ, εντός του 2025, προγραμματίζεται η τοποθέτηση συνολικά περίπου 700 στεγάστρων στους οδικούς άξονες.
Το Τμήμα Δημοσίων Έργων δίνει απαντήσεις και για τη θέση του πληροφοριακού υλικού που βρίσκεται στην πλάγια εξωτερική όψη του πυλώνα του στεγάστρου. Όπως επισημαίνει αυτό γίνεται για να είναι εύκολα προσβάσιμη προς όλους και ιδιαίτερα από άτομα με δυσκολίες στην όραση και κινητικότητα χωρίς να εμποδίζονται από τους καθήμενους. Ο χώρος πάνω από το σημείο πληροφόρησης καλύπτεται από οροφή. Σημειώνεται ότι ο πυλώνας αποτελεί κοινή υποδομή για όλους τους τύπους στάσεων/ στεγάστρων.
Εξηγήσεις δίνει και για το γεγονός ότι ο πυλώνας χωροθετείται στη δεξιά πλάγια όψη του στεγάστρου. Συγκεκριμένα, καταγράφει τους πιο κάτω λόγους:
● Αποτελεί το σημείο στάσης στο οποίο επιτυγχάνεται ευθυγράμμιση της μπροστινής πόρτας του λεωφορείου και η όδευση τυφλών για επιβίβαση. Στον πυλώνα υπάρχει το κουμπί για την ηχητική πληροφόρηση που εξυπηρετεί τα άτομα με δυσκολίες στην όραση, οι οποίοι γνωρίζουν ότι ο πυλώνας είναι σε ευθυγράμμιση με την μπροστινή πόρτα του λεωφορείου. Για τον σκοπό αυτό τοποθετούνται και οι κατάλληλες πλάκες όδευσης.
● Σε περίπτωση που ο πυλώνας τοποθετείτο στην άλλη πλευρά του στεγάστρου, ο επιβάτης που θα έβλεπε την πληροφορία και ειδικά οι τυφλοί που θα έκαναν χρήση της ηχητικής ανακοίνωσης, δεν θα ήταν ορατοί στον οδηγό του λεωφορείου.
● Δεν παρεμποδίζεται η έξοδος επιβατών από την πίσω πόρτα του λεωφορείου.
● Αυξάνει το αίσθημα ασφάλειας και προστατεύει τους επιβάτες που βρίσκονται κάτω από αυτό από τα διερχόμενα οχήματα, τα οποία κινούνται με κατεύθυνση προς το στέγαστρο.
● Προσφέρει προστασία σε περίπτωση σύγκρουσης οχήματος με το στέγαστρο. Ο επιβάτης έχει προστασία από τον πυλώνα και έξοδο διαφυγής. Σε αντίθετη περίπτωση, ο επιβάτης θα παγιδεύεται εντός του στεγάστρου.
● Προσφέρει προστασία από αέρα, αιωρούμενα σταγονίδια νερού και σωματίδια σκόνης που προκαλούνται από τα διερχόμενα οχήματα στο να έρθουν σε άμεση επαφή με τους επιβάτες που κάθονται/ στέκονται κάτω από αυτό.
● Ο πυλώνας διαθέτει στο πλαϊνό του led indicator ο οποίος αλλάζει χρώμα όταν το λεωφορείο βρίσκεται σε απόσταση 30-50 μέτρων από τη στάση.
● Το γεγονός ότι το στέγαστρο τοποθετείται στο πίσω μέρος του πεζοδρομίου και το περιορισμένο πλάτος του πυλώνα, εξασφαλίζει για τους επιβάτες εντός του στεγάστρου ικανοποιητική οπτική γωνία προς τις λωρίδες κυκλοφορίας και στα διερχόμενα λεωφορεία. Ισχύει και το αντίστροφο, δηλαδή, ότι ο οδηγός του λεωφορείου βλέπει τους επιβάτες που βρίσκονται εντός του στεγάστρου.
● Προκαλεί λιγότερη οπτική παρεμπόδιση των οδηγών που εξέρχονται από οχηματικές προσβάσεις, καθ’ ότι αυτό τοποθετείται συνήθως πίσω στο πεζοδρόμιο και εκτός της οπτικής γωνίας των οδηγών με τον πυλώνα να βρίσκεται στο πιο απόμακρο σημείο.
Είδη στάσεων και πού θα τοποθετηθούν
1. Νέες στάσεις Τύπου Α (1.000 – 2.000 σημεία)
Πυλώνας – Τύπος Α
● Σε πολύ στενά πεζοδρόμια που δεν είναι εφικτή η τοποθέτηση στεγάστρου και δεν υπάρχει άλλη κατάλληλη θέση για μετακίνηση του σημείου.
● Δίπλα από μεγάλα στέγαστρα (π.χ. κτιστά στέγαστρα σε Πανεπιστήμιο Κύπρου, ξύλινα στέγαστρα σε Λεωφ. Πρωταρά κ.λπ.)
Πυλώνας – Τύπος Α με επιδιορθωμένο στέγαστρο
● Δευτερεύοντες Άξονες
● Αραιοκατοικημένες περιοχές
● Σε κοινότητες/ χωριά
2. Μέτριου μεγέθους στέγαστρο Τύπος Β (1.350 σημεία)
● Σε στενά πεζοδρόμια ελάχιστου πλάτους 1,8 (4 πλάκες πεζοδρομίου+) προκειμένου να τηρείται το ελάχιστο απαιτούμενο πλάτος ελεύθερης διέλευσης πεζών (1-1,20 μέτρα),
● Σε στάσεις με σχετικά μέτρια προς χαμηλή επιβατική κίνηση (0-20 επιβάτες/ ημερησίως),
● Μπροστά από καταστήματα/ εστιατόρια / σπίτια.
● Σε σημεία στάσεων με περιορισμό στο μήκος λόγω οχηματικών προσβάσεων.
3. Μεγάλου μεγέθους στέγαστρο με/χωρίς διαφήμιση Τύπος C (650 σημεία)
● Κύριοι άξονες
● Σημεία μετεπιβίβασης
● Υψηλή επιβατική κίνηση
Όπου υπάρχει υψηλή επιβατική κίνηση και οι υφιστάμενες υποδομές το επιτρέπουν τότε προτιμάται η τοποθέτηση του μεγαλύτερου στεγάστρου (Τύπου C). Σε περίπτωση που δεν υπάρχει ο απαιτούμενος χώρος θα τοποθετείται το αμέσως μικρότερο μέγεθος στεγάστρου (Τύπος Β)
4. Μεγάλου μεγέθους στέγαστρο κατάλληλο για ορεινές περιοχές Τύπος C Mountain (100 σημεία)
Σε ορεινές περιοχές (υψόμετρο >500μ), νοουμένου ότι υπάρχει ο διαθέσιμος χώρος.