Κόκκινο πανί αποτελεί για τον ΔΗΣΥ το νομοσχέδιο με το οποίο αίρονται οι απαγορεύσεις στην πλήρωση θέσεων πρώτου διορισμού στο Δημόσιο, καθώς θεωρεί πως θα υπάρξουν χιλιάδες προσλήψεις, παραπέμποντας σε πρακτικές που εφαρμόζονταν στο παρελθόν και συγκεκριμένα πριν την περίοδο της δημοσιονομικής κρίσης.

Αφήνει, ωστόσο, ανοικτό παράθυρο να συζητήσει το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί το μέτρο σε συγκεκριμένα νευραλγικά τμήματα της κρατικής μηχανής. Αξίζει να σημειωθεί πως και σήμερα η νομοθεσία δίνει εξαιρέσεις σε κάποιους τομείς.

Μέχρι στιγμής, το νομοσχέδιο φαίνεται να αντιμετωπίζεται θετικά από τα υπόλοιπα κόμματα, παρά τις όποιες επιφυλάξεις που είχαν εκφραστεί. Να σημειωθεί πως δεν είναι η πρώτη φορά που ο ΔΗΣΥ θέτει βέτο για το συγκεκριμένο ζήτημα, καθώς το 2022, όταν η Κυβέρνηση Αναστασιάδη είχε καταθέσει ίδιο νομοσχέδιο, παρόλο που ήταν κυβερνών κόμμα, είχε στήσει μπλόκο. Μάλιστα, τότε, υπήρξαν και εμφύλια πυρά μεταξύ βουλευτών του ΔΗΣΥ και εκπροσώπων της ΣΕΚ.

Από την άλλη, το ΑΚΕΛ είχε συνδέσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο με τις προεδρικές εκλογές του 2023. Μετά τις αντιδράσεις, το νομοσχέδιο αποσύρθηκε για να καταθέσει προ ημερών νέο νομοσχέδιο η Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη.

Τη Δευτέρα τα νεότερα

Το νέο νομοσχέδιο αποτυπώνει τη συμφωνία που έκαναν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ΠΑΣΥΔΥ, ΣΕΚ και ΠΕΟ, με το Υπουργείο Οικονομικών, το 2022 και επικυρώθηκε πριν από μερικές εβδομάδες στη συνάντηση που είχαν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Τη Δευτέρα θα συνεχιστεί η συζήτηση του νομοσχεδίου στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, με τους βουλευτές του ΔΗΣΥ να συνεχίζουν τις διαφωνίες τους. Θεωρούν πως με το νομοσχέδιο θα αυξηθεί ο αριθμός των εργαζομένων στην κρατική μηχανή και θα διογκωθεί περαιτέρω το κρατικό μισθολόγιο, την στιγμή όπως υποστηρίζουν, διεξάγεται μελέτη από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τον εξορθολογισμό του.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά, μιλώντας στον «Φ», ανέφερε πως με κατάργηση στην απαγόρευση στις προσλήψεις θα φύγει και η τελευταία ασφαλιστική δικλείδα που υπάρχει για να μην αυξηθούν περαιτέρω οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο. Σύμφωνα με τον κ. Κουλλά, με την έγκριση του νομοσχεδίου η Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας θα προχωρήσει στην προκήρυξη όλων των κενών θέσεων, οι οποίες ανέρχονται στις 2,500. Είπε, επίσης, πώς τώρα τρέχουν και οι διαδικασίες για την πρόσληψη άλλων 2 χιλ. εργαζόμενων, επισημαίνοντας πως είναι δεδομένο πως το Δημόσιο θα κατακλυστεί με μεγάλο αριθμό εργαζόμενων.

Σημείωσε πως οι προσλήψεις θα γίνονται χωρίς κανένα έλεγχο από το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΔΗΣΥ, προτεραιότητα της κυβέρνησης δεν θα έπρεπε να ήταν οι νέες προσλήψεις αλλά το ψηφιακό κράτος.

Παράλληλα, σημείωσε πως ο ΔΗΣΥ θα μπορούσε να δεχθεί να υπάρξουν κάποιες εξαιρέσεις στην απαγόρευση των προσλήψεων, όπως είναι στους τομείς της υγείας και της παιδείας καθώς λογικές εξαιρέσεις σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, που επηρεάζονται από τον ανταγωνισμό.

Ο ΔΗΣΥ, τόνισε ο κ. Κουλλάς, δεν θα αποδεχθεί ένα τόσο ισοπεδωτικό και οριζόντιο μέτρο που θα οδηγήσει σε χιλιάδες προσλήψεις. Καταλήγοντας, είπε πως προτεραιότητα της Κυβέρνησης θα έπρεπε να ήταν η ψηφιοποίηση και της ακρίβειας, που επηρεάζει εκατοντάδες πολίτες.

Υπενθυμίζεται πως ο ΔΗΣΥ είχε τοποθετηθεί αρνητικά και στο νομοσχέδιο με το οποίο παραχωρήθηκαν αυξήσεις 1,5% στους κυβερνητικούς. Αναφορικά με το ζήτημα που ξεπαγώματος θέσεων, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις αλλά και το Υπουργείο Οικονομικών απορρίπτουν τις θέσεις του ΔΗΣΥ για διόγκωση της κρατικής μηχανής. Τονίζουν, επίσης πως με το νομοσχέδιο θα αρθεί η χρονοβόρα και γραφειοκρατική διαδικασία που ξεπαγώματος θέσεων, η οποία αφήνει για μήνες υποστελεχωμένες πολλές υπηρεσίες.