Η επέκταση των συλλογικών συμβάσεων σε παγκύπρια βάση ήταν ένα από τα βασικά αιτήματα τα οποία κατατέθηκαν στο χθεσινό 13ο Παγκύπριο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κύπρου (ΟΙΥΚ ΣΕΚ).
Ο επανεκλεγείς Γενικός Γραμματέας της ΟΙΥΚ – ΣΕΚ, Ελισσαίος Μιχαήλ, αναφέρθηκε σε σειρά ζητημάτων που απασχολούν τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, όπως είναι η κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων, η ενίσχυση της απασχόλησης και η βελτίωση των μισθών και των ωφελημάτων μέσω των συλλογικών συμβάσεων.
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μιχαήλ επισήμανε την ανάγκη προώθησης του αιτήματος της ομοσπονδίας για επέκταση των συλλογικών συμβάσεων και απαίτησε όπως τροποποιηθεί ο νόμος για τις δημόσιες συμβάσεις, ώστε καμία δημόσια σύμβαση να μην υπογράφεται χωρίς την ύπαρξη συλλογικής σύμβασης που να καλύπτει τους εργαζομένους.
Πέραν του θέματος των συμβάσεων, ο κ. Μιχαήλ τόνισε, επίσης, τη σημασία της καταβολής Ταμείου Προνοίας ως δεύτερου πυλώνα συνταξιοδοτικών παροχών. Παράλληλα, επανέλαβε τη στήριξη της Ομοσπονδίας στη σύνδεση του Εθνικού Κατώτατου Μισθού με την Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή, διασφαλίζοντας ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο για τους εργαζόμενους, καθώς και την ωριαία απόδοσή του.
Ο ΓΓ της ΟΙΥΚ – ΣΕΚ έκανε ειδική αναφορά στους τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης.
Συγκεκριμένα, για τον τομέα της υγείας, επισήμανε την ανάγκη ενίσχυσης των νοσηλευτηρίων και αναβάθμισης του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Όπως ανέφερε, η βελτίωση των συνθηκών εργασίας για τους επαγγελματίες υγείας αποτελεί προτεραιότητα, καθώς η υποστελέχωση και η εξάντληση του προσωπικού επηρεάζουν άμεσα την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες.
Αναφορικά με την εκπαίδευση, υπογράμμισε τη σημασία διασφάλισης των δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών. Τόνισε ότι η ΣΕΚ πρωτοστάτησε στη θωράκιση της εργασιακής σταθερότητας στα ιδιωτικά σχολεία και συνεχίζει τις παρεμβάσεις της, ώστε να επιτευχθούν δίκαιες συλλογικές ρυθμίσεις και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Τα δύο υπουργεία
Στο συνέδριο της ΟΙΥΚ ΣΕΚ παρευρέθηκαν και μίλησαν ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Δαμιανού και ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εργασίας Κώστας Χατζηπαναγιώτου, εκπροσωπώντας τον υπουργό. Ο κ. Δαμιανού υπογράμμισε τη σημασία της συλλογικής εργασίας και της συνεργασίας μεταξύ των κοινωνικών εταίρων για τη διασφάλιση ενός βιώσιμου και καθολικού συστήματος υγείας. Τόνισε ότι το καλοκαίρι συμπληρώνονται έξι χρόνια από την εφαρμογή του ΓεΣΥ, η βιωσιμότητα του οποίου απαιτεί -όπως είπε- τη γόνιμη συνεισφορά όλων των φορέων της κοινωνίας, καθώς μόνο μέσω συνεργασίας και διαβούλευσης μπορούν να προχωρήσουν νέες πολιτικές ή να εκσυγχρονιστούν οι υφιστάμενες.
Ο κ. Χατζηπαναγιώτου υπογράμμισε με τη σειρά του τη σημασία του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων, ο οποίος είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του εθελοντικού συστήματος εργασιακών σχέσεων της Κύπρου, για το οποίο εξέφρασε υπερηφάνεια λόγω της μακράς παράδοσης και του σεβασμού του οποίου χαίρει από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.
Ανέφερε, επίσης, ότι η συνομολόγηση των συλλογικών συμβάσεων διασφαλίζει ότι σ’ αυτές αντικατοπτρίζονται οι ανησυχίες και τα θέλω των μερών που συμμετέχουν στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, επισημαίνοντας ότι βασικά συστατικά στοιχεία των συλλογικών συμβάσεων είναι η αξιοπρεπής εργασία και η συνεχής βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων.
Σύμφωνα με τον κ. Χατζηπαναγιώτου, η πάταξη της παράνομης και αδήλωτης εργασίας αποτελεί μια από τις κύριες προτεραιότητες του Υπουργείου Εργασίας, «γι’ αυτό και πραγματοποιούνται αυξημένοι, συνεχείς και στοχευμένοι έλεγχοι σε συγκεκριμένους χώρους και ωράρια για την πάταξη του φαινομένου αυτού».
– Το Συνέδριο εξέλεξε τα νέα μέλη του Γενικού Συμβουλίου της ΟΙΥΚ – ΣΕΚ, καθώς και τα νέα μέλη της Γενικής Γραμματείας, η οποία αποτελείται από: Ελισσαίος Μιχαήλ – Γενικός Γραμματέας. Μιχάλης Καζαμίας – Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας. Ανδρέας Κωμοδίκης – Γενικός Οργανωτικός. Μιχάλης Μιχαήλ – Γενικός Ταμίας. Στέλιος Πολυδώρου – Μέλος.
Ο Ανδρέας Μάτσας και το «ίσως», «μπορεί» και «να δούμε»
Με τη σειρά του, ο Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ, Ανδρέας Μάτσας, υπογράμμισε με έμφαση ότι η ΣΕΚ δεν αφήνει περιθώρια για αβεβαιότητα και υπεκφυγές. “Για εμάς δεν υπάρχει το ‘ίσως’, το ‘μπορεί’ και το ‘να δούμε’. Μάθαμε να κοιτάζουμε τον κόσμο στα μάτια με ειλικρίνεια και υπευθυνότητα”, ανέφερε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, ότι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα έχουν δικαιώματα και οφείλουν να καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Η ΣΕΚ, ανέφερε καταλήγοντας ο κ. Μάτσας, θα συνεχίσει να αγωνίζεται με συνέπεια και αποφασιστικότητα, με στόχο τη διασφάλιση αξιοπρεπών όρων εργασίας, ενισχύοντας τη συλλογική εκπροσώπηση και την κοινωνική δικαιοσύνη.