Mέχρι τον Ιούνιο του 2024 υπήρχαν στην Κύπρο 397 ΑΤΜ (Αυτόματες Ταμειακές Μηχανές), από 416 που υπήρχαν τον Ιούνιο του 2022, σημειώνοντας μικρή υποχώρηση 4,56% σε δύο χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Κεντρική Τράπεζα στο τρίμηνο στατιστικό δελτίο που δημοσιεύει.
Ένα θέμα που απασχόλησε έντονα τη Βουλή, λόγω αναφορών βουλευτών ότι αρκετοί ηλικιωμένοι των ορεινών περιοχών πηγαίνουν από το ένα χωριό στο άλλο για να βρουν ΑΤΜ για να μπορέσουν να κάνουν ανάληψη μετρητών.
Τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες η Κεντρική δείχνουν ότι δεν επήλθαν μεγάλες αλλαγές στον αριθμό των ΑΤΜ που υπάρχουν στην Κύπρο και ως μια γενική εκτίμηση είναι ότι ο αριθμός παραμένει σταθερός. Τον Δεκέμβριο του 2022 ήταν 392, τον Ιούνιο του 2023 αυξήθηκαν στις 401 και τον Δεκέμβριο του 2023 μειώθηκαν στις 398.
Να σημειώσουμε ότι οι τράπεζες, μετά τις πολιτικές πιέσεις που δέχθηκαν, αποφάσισαν να εγκαταστήσουν επιπλέον ATM σε απομακρυσμένες περιοχές, με τον αριθμό να μην υπερβαίνει τις 10 με στόχο να καλυφθούν κάποια κενά για την εξυπηρέτηση ατόμων μεγάλης ηλικίας.
Πέρα από το πόσες ATMs υπάρχουν στην Κύπρο ενδιαφέρον έχει και πόσες κάρτες κυκλοφορούν στην Κύπρο για πληρωμές. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η Κεντρική Τράπεζα στο στατιστικό δελτίο, ο αριθμός των καρτών πληρωμών (πραγματικές μονάδες) ήταν 1.993.641 τέλος Ιουνίου 2024, από 1.659.011 τέλος Ιουνίου 2022, σημειώνοντας αύξηση 20,6% σε δύο χρόνια.
Η Κεντρική Τράπεζα αναφέρει ότι τον Δεκέμβριο του 2022 ο αριθμός καρτών πληρωμών ήταν 1.718.930, τον Ιούνιο του 2023 αυξήθηκαν σε 1.791.750 και τον Δεκέμβριο του 2023 έφθασαν 1.864.856. Σχετικά με την αξία συναλλαγών ανά μέσο πληρωμής (εκτός μετρητών) το πρώτο τρίμηνο του 2024, το 81% ήταν με κάρτες πληρωμών, 3% πληρωμές με ηλεκτρονικό χρήμα και 8% με επιταγές.
Λύση το ψηφιακό ευρώ
Σημαντικό είναι, επίσης, το γεγονός ότι Κύπρος υποστηρίζει αποτελεσματικά την ανέπαφη τεχνολογία, αφού πέραν του 74% των ATM στην Κύπρο αποδέχονται κάρτες με λειτουργία ανέπαφης πληρωμής, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στη ζώνη του ευρώ ισοδυναμεί με 29%. Δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι οι τράπεζες αναγκάζονται να τρέξουν με γρήγορους ρυθμούς τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους, σε μια εποχή που αλλάζει με ραγδαίους ρυθμούς.
Xθες, η ΕΚΤ σε έκθεση σημειώνει ακόμη μια φορά ότι το ψηφιακό ευρώ αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία να ξεπεραστεί ο κατακερματισμός στα συστήματα πληρωμών λιανικής στην ευρωζώνη. Καταγράφει την κυριαρχία των ξένων εταιρειών στο τοπίο των πληρωμών, ειδικά για τις πληρωμές με κάρτα, οι οποίες επί του παρόντος αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών πληρωμών λιανικής κατά αξία.
Αυτό το κατακερματισμένο τοπίο, σημειώνει, υπονομεύει τον ανταγωνισμό, περιορίζει τις επιλογές των καταναλωτών, αυξάνει το κόστος και περιορίζει την ικανότητα της ζώνης του ευρώ να εκμεταλλευτεί πλήρως τα πλεονεκτήματα της ψηφιοποίησης για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις της.
Πέραν από τον τρόπο πληρωμών που επιλέγουν οι Κύπριοι και το πόσες ΑΤΜ υπάρχουν στην Κύπρο, η Κεντρική Τράπεζα στο τριμηνιαίο δίνει και άλλα ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία τα οποία συνθέτουν το χρηματοοικονομικό τοπίο. Το ποσοστό των καταθέσεων ως προς το ΑΕΠ βρίσκεται στο 167% τέλος Δεκεμβρίου 2024 και τα δάνεια ως προς το ΑΕΠ στο 76% επιβεβαιώνοντας το γεγονός ότι μπορεί να υπάρχουν χρέη στις τράπεζες αλλά υπάρχουν και αποταμιεύσεις. Ένα χρόνο πριν, το 2023, το ποσοστό των καταθέσεων ως προς το ΑΕΠ ήταν 198% και του δανεισμού 94%.