Εν αναμονή της επεξεργασίας από το Υπουργείο Οικονομικών των παραδειγμάτων αλλά και των σεναρίων σε σχέση με το ύψος των ωφελημάτων που θα λαμβάνουν οι κρατικοί αξιωματούχοι με την κυβερνητική πρόταση αλλά και με τις κομματικές προτάσεις νόμου, γίνονται διαβουλεύσεις μεταξύ των κομμάτων για την τελική μορφή της φόρμουλας που θα υποβληθεί προς έγκριση στην Ολομέλεια της Βουλής.
Στόχος είναι να βγουν από το αδιέξοδο που αφορά τη συνταγματικότητα των προτάσεων νόμου, καθώς αυτές κρίνονται από τη Νομική Υπηρεσία ως αντισυνταγματικές. Θέλουν να κλείσουν το θέμα πριν από Πάσχα για να μην πάνε διακοπές έχοντας ανοιχτή τη συγκεκριμένη εκκρεμότητα, καθώς κάτι τέτοιο θα πυροδοτούσε περισσότερες αντιδράσεις στην κοινή γνώμη. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», οι εισηγητές του νομοθετικού πακέτου των προτάσεων (δηλαδή αυτών που ετοίμασε ο τέως Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης), εξετάζουν αναθεώρηση τους, για να είναι πιο εύκολη η πρακτική εφαρμογή τους.
Οι κομματικές προτάσεις προνοούν ότι μέχρι την 1η Ιουνίου 2026 θα κατοχυρώνονται πλήρως τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των αξιωματούχων, τα οποία θα λαμβάνουν στο 60οό έτος της ηλικίας τους ενώ τα υπόλοιπα δικαιώματα θα τα λάβουν στο 65ο έτος. Επίσης, όλες οι συντάξεις των αξιωματούχων θα συνυπολογίζονται και οι δικαιούχοι θα λαμβάνουν τα 2/3 της υψηλότερης σύνταξης.
Όσοι αξιωματούχοι είχαν επαγγελματική σύνταξη αυτή θα συντρέχει. Με τις αλλαγές στις προτάσεις θα ξεκαθαρίζεται ο συμψηφισμός των συντάξεων. Θα καθορίζεται στις νομοθεσίες το ποσοστό του ωφελήματος από τα διάφορα συνταξιοδοτικά ταμεία, το ύψος των εισφορών καθώς και τα χρόνια των εισφορών. Επιπρόσθετα, λόγω της καταβολής του εφάπαξ μετά την αποχώρηση των κρατικών αξιωματούχων από τη θέση τους, οι συντάξεις που θα συνυπολογίζονται και οι δικαιούχοι θα λαμβάνουν το ½ της υψηλότερης σύνταξης αντί του ποσοστού που αρχικά προβλεπόταν στις προτάσεις νόμου. Αναμένεται να υπάρξουν και άλλες λεκτικές αλλαγές, οι οποίες ωστόσο δεν αλλάζουν τη φιλοσοφία και την ουσία των προτάσεων νόμου.
Αφού γίνουν οι αλλαγές στις συγκεκριμένες προτάσεις νόμου, δεν αποκλείεται να εξεταστεί και η τροπολογία των Οικολόγων, με την οποία η νέα ρύθμιση να αφορά τους νέους αξιωματούχους που να διοριστούν και να εκλεγούν μετά την έγκριση του νέου νομοθετικού πλαισίου.
Ο σκοπός της τροπολογίας είναι για να υπερπηδηθούν οι συνταγματικοί σκόπελοι που εντοπίζονται. Το θέμα για την κατάργηση των πολλαπλών συντάξεων θα τεθεί εκ νέου στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, κατά τη διάρκεια της οποίας θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις επί του θέματος.
Επιφυλάξεις από ΑΚΕΛ
Όπως δείχνουν τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η πλειοψηφία των κομμάτων θα επιμείνει να προωθεί στην Ολομέλεια το πιο πάνω πακέτο των προτάσεων νόμου. Σε αυτές αναμένεται να προστεθούν και οι δύο προτάσεις που προβλέπουν ότι η καταβολή της σύνταξης στους κρατικούς αξιωματούχους θα αρχίσει στο 65ο έτος της ηλικίας τους αντί στο 60ο έτος που είναι σήμερα. Επίσης, προβλέπουν και την οικειοθελή αποποίηση της σύνταξης ενώ όσοι από αυτούς το πράξουν τα ονόματα τους θα δημοσιοποιούνται.
Οι δύο τελευταίες ρυθμίσεις είναι δεδομένες πως θα εγκριθούν καθώς όλα τα κόμματα είναι υπέρ των συγκεκριμένων μέτρων.
Από την άλλη, έντονα επιφυλακτικό παρουσιάζεται το ΑΚΕΛ σε σχέση με το πακέτο των προτάσεων νόμου, καθώς θεωρεί πως αυτές εάν δεν υπάρξουν κάποιες ασφαλιστικές δικλείδες θα κριθούν ως αντισυνταγματικές και θα αναπεμφθούν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος στην πορεία θα προχωρήσει και σε αναφορά στο Ανώτατο Δικαστήριο.
Θέλει το Ταμείο του Λογιστή
Την ίδια ώρα, το ΑΚΕΛ αναμένει περαιτέρω στοιχεία και ενημέρωση σε σχέση με την εισήγηση του Γενικού Λογιστή Ανδρέα Αντωνιάδη, για τη σύσταση Ειδικού Ταμείου, στο οποίο θα πιστώνονται οι μονάδες των συντάξεων των αξιωματούχων και όταν αποχωρούν θα λαμβάνουν μόνο στη βάση του ορίου που θα αποφασιστεί.
Να σημειωθεί παρά το γεγονός πως το ΑΚΕΛ φαίνεται να αντιμετωπίζει θετικά την συγκεκριμένη ρύθμιση, ωστόσο, σε περίπτωση που ρυθμιστεί το θέμα μέσω πρότασης νόμου θα κριθεί ως αντισυνταγματικό. Στο παρελθόν, όταν επιχειρήθηκε να συσταθεί κάποιο ταμείο από τη Βουλή, η Νομική Υπηρεσία είχε τραβήξει φρένο.
Δεν περνά το νομοσχέδιο
Στη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών θα τεθεί και το αναθεωρημένο νομοσχέδιο της κυβέρνησης το οποίο θα εγκρίνει στην επόμενη συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο.
Με την αναθεώρηση θα ξεκαθαρίσει το όριο των συνταξιοδοτικών ωφελημάτων. Συγκεκριμένα, οι 28 υφιστάμενοι κρατικοί αξιωματούχοι θα εξαιρεθούν του φιλοδωρήματος που προβλέπει το νομοσχέδιο αλλά θα λάβουν το εφάπαξ και τη σύνταξη σύμφωνα με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο. Να σημειωθεί πως οι 28 εν ενεργεία αξιωματούχοι λαμβάνουν παράλληλα σύνταξη και μισθό. Για τους υπόλοιπους 70 πρώην κρατικούς αξιωματούχους που λαμβάνουν πέραν της μιας σύνταξης, δεν θα υπάρξει καμία απαγόρευση με το νομοσχέδιο. Πάντως, παρά τις αλλαγές που έγιναν στην κυβερνητική πρόταση, αυτή δεν πρόκειται να περάσει από την Ολομέλεια της Βουλής καθώς οι βουλευτές που φαίνεται να συναινούν είναι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού.