Οι αριθμοί είναι εντυπωσιακοί. Εμβαδόν τεμαχίου 331.450 τετραγωνικά μέτρα (τ.μ.), ξενοδοχείο 255 δωματίων, 6.021 χώροι στάθμευσης, εκ των οποίων οι 292 θα διαμορφωθούν για χρήση από ΑμΕΑ, 49.018 τ.μ. χώρος πρασίνου και πάει λέγοντας.

Ο λόγος για την προωθούμενη ανάπτυξη σε έκταση γης της Μητροπόλεως Κύκκου, πλησίον του ομώνυμου Μετοχίου και έναντι του «Φιλελευθέρου»» στην Έγκωμη.

Η ανάπτυξη θα εξεταστεί και από την Ιερά Σύνοδο η οποία συνέρχεται εκτάκτως στις 24 Μαρτίου προκειμένου να ενημερωθεί από τον Μητροπολίτη Κύκκου Νικηφόρο και να δώσει την έγκριση της.

Η έγκριση, αν και απαραίτητη (ένεκα του εύρους της) αλλά εν πολλοίς θεωρείται τυπική, υπό την έννοια ότι θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με επενδυτές ύστερα από μακροχρόνια μελέτη των δεδομένων που αφορούν το όλο έργο. Οι Συνοδικοί είχαν ενημερωθεί κατά καιρούς ανεπισήμως αλλά τώρα ήρθε η ώρα των αποφάσεων και της επίσημης έγκρισης.

Όπως προκύπτει και από σχετικά κείμενα που συνοδεύουν την προτεινόμενη ανάπτυξη, στο έργο θα εμπλακούν διαφορετικοί επενδυτές, αναλόγως και του τύπου της κάθε ανάπτυξης.

Σημειώνεται, πως μεγάλες αναπτύξεις οι οποίες προωθούνται από μητροπόλεις, επισκοπές κ.ο.κ. περνούν πάντα από την Ιερά Σύνοδο.

Το σύνολο του εμβαδού της γης (επί της οποίας θα υλοποιηθεί η ανάπτυξη) ανέρχεται σε 331.450 τ.μ. και ανήκει στη Μητρόπολη Κύκκου. Από τα 331.450 τ.μ., η δόμηση θα καλύψει 324.855 τ.μ..

Αξίζει να σημειωθεί, πως λαμβάνοντας υπόψιν το μέγεθος του τεμαχίου και τα τετραγωνικά μέτρα τα οποία απαιτούνται για να θεωρηθεί οικόπεδο ένα κομμάτι γης, θεωρητικά θα μπορούσαν να διαχωριστούν 500-600 οικόπεδα. Στην προκειμένη περίπτωση επελέγη η οδός της μεικτής ανάπτυξης η οποία περιλαμβάνει τις ακόλουθες χρήσεις: Οικιστική, τουριστική, εμπορική, αναψυχής, γραφειακή, εκπαίδευση, ιατρική, δημόσιο πράσινο και κοινοτικό εξοπλισμό.

Ειδικά όσον αφορά την τουριστική ανάπτυξη, οι μελετητές καταγράφουν ότι θα περιλαμβάνει ξενοδοχείο πέντε αστέρων το οποίο θα αποτελείται από 255 δωμάτια. Εξάλλου, οι προτεινόμενες ιατρικές εγκαταστάσεις θα περιλαμβάνουν τμήματα παθολογικής, παιδιατρικής, μαιευτικής -γυναικολογικής χειρουργικής και πρώτων βοηθειών, ενώ η προτεινόμενη χρήση εκπαίδευσης αφορά την Ακαδημία Επιστημών Κύπρου και θα περιλαμβάνει αίθουσες τελετών και συνεδριάσεων.

Σημειώνεται εξάλλου, πως το υφιστάμενο Κέντρο Υγείας Έγκωμης (το οποίο βρίσκεται στον προτεινόμενο χώρο της ανάπτυξης) θα εξακολουθήσει να λειτουργεί.

Οι οικιστικές μονάδες θα καταλαμβάνουν το 32% της έκτασης (63.526 τ.μ.), οι εμπορικές χρήσεις το 15% (35.733 τ.μ.), οι γραφειακοί χώροι 28% (56.586 τ.μ.), το ξενοδοχείο το 12% (23.821 τ.τ.), οι χώροι αναψυχής και ψυχαγωγίας το 6% (11.911 τ.μ.) και η εκπαίδευση μαζί με άλλες χρήσεις το 4% (9.940 τ.μ.).

Οι αρχικοί αλλά και οι αναθεωρημένοι σχεδιασμοί αφορούσαν κυρίως τον διαχωρισμό γης σε επτά μέρη, το οποίο μεταγενέστερα τροποποιήθηκε, σε οκτώ μέρη, και ακολούθως στον υφιστάμενο σχεδιασμό που αφορά 12 μέρη.

Για την ενιαία ανάπτυξη του προτεινόμενου χώρου και σύμφωνα με τις πρόνοιες του Τοπικού Σχεδίου Λευκωσίας έχει ετοιμαστεί σχετικό Γενικό Χωροταξικό Σχέδιο, το οποίο θα καθορίσει την στρατηγική και την ιδεολογία ανάπτυξης που θα ακολουθήσουν οι επιμέρους αναπτύξεις μελλοντικά. Η υλοποίηση του χωροταξικού σχεδίου αναμένεται να γίνει ανεξάρτητα αλλά και σταδιακά από διάφορους φορείς/επενδυτές σε βάση σχεδιασμού, κατασκευής, χρηματοδότησης και λειτουργίας, σύμφωνα με τις παραμέτρους του συνολικού Χωροταξικού Σχεδίου. Δηλαδή, κάθε ενδιαφερόμενος επενδυτής θα είναι υπεύθυνος για τον σχεδιασμό και την κατασκευή της δικής του (επιμέρους) ανάπτυξης που θα αποτελέσει μέρος του προτεινόμενου χωροταξικού σχεδίου, λαμβάνοντας υπόψη τις παραμέτρους που προτείνονται.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που παρουσιάζονται στο προτεινόμενο Χωροταξικό Σχέδιο, συμπεριλαμβάνεται συνολική έκταση 49.018 τετραγωνικών μέτρων, η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως χώρος πρασίνου με τον κεντρικό χώρο πρασίνου να ανέρχεται σε 31.382 τ.μ., ενώ προτείνεται και τοπιοτέχνηση περιμετρικά του υπό μελέτη τεμαχίου, στο μεγαλύτερο μέρος της περιφέρειάς του. Το υπόλοιπο εμβαδόν του χώρου θα διατεθεί για την κατασκευή εσωτερικού οδικού δικτύου και πεζοδρομίων, ενώ μέρος του (νοτιοανατολικό και νοτιοδυτικό άκρο) θα χρησιμοποιηθεί ως ρυμοτομία (συνολική έκταση περιοχής ρυμοτομίας: 7.040 τ.μ.).

Για πρόσβαση οχημάτων αλλά και πεζών στον υπό μελέτη χώρο θα διαμορφωθούν προσβάσεις επί της λεωφόρου Γεώργιου Γρίβα Διγενή, της λεωφόρου Αγίου Προκοπίου, της λεωφόρου Μακεδονίας και των οδών Νίκου Κρανιδιώτη και Ανδρέα Αβρααμίδη.

Σύμφωνα με τα υφιστάμενα πρότυπα για χώρους στάθμευσης, η προτεινόμενη ανάπτυξη θα συμπεριλαμβάνει στο σύνολό της (μετά την υλοποίηση του προτεινόμενου Χωροταξικού Σχεδίου) 6.021 χώρους στάθμευσης, εκ των οποίων οι 292 θα διαμορφωθούν για χρήση από ΑμΕΑ.

Όταν άρχισε η εξέταση του προτεινόμενου έργου, στο τεμάχιο υπήρχαν τέσσερεις βοηθητικοί χώροι, και ένα εξωτερικό κτήριο, τα οποία αφορούν ένα κατάστημα-φυτώριο (κατασκευής 2007, σε καλή κατάσταση), μια αποθήκη κρασιών (κατασκευής 1980, σε φτωχή κατάσταση), μια αποθήκη λιπασμάτων (κατασκευής 1980, σε φτωχή κατάσταση) και το Κέντρο Υγείας Έγκωμης, το οποίο αποτελείται από ένα ηλεκτρικό υποσταθμό και τη νοσοκομειακή μονάδα (και τα δύο κατασκευής 2007, σε καλή κατάσταση). Επίσης, μέρος του χώρου χρησιμοποιείται για σκοπούς στάθμευσης: (α) Στο νοτιοανατολικό τμήμα του τεμαχίου για εξυπηρέτηση του ιδιωτικού πανεπιστημίου «Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου» (έκτασης 3.750 τ.μ.), και (β) στο βορειοδυτικό άκρο του τεμαχίου για εξυπηρέτηση γειτονικών αναπτύξεων (έκτασης 9.500 τ.μ.). επίσης, εντός του τεμαχίου υπήρχαν και διάφορα μικρά καταλύματα.

Στο μεγάλο χώρο πρασίνου που θα διαμορφωθεί αναμένεται να φυτευτεί μεγάλος αριθμός δέντρων και φυτών.

Στις θετικές επιδράσεις του έργου, οι μελετητές αναφέρουν πως αυτές αφορούν κυρίως σε κοινωνικοοικονομικά οφέλη, όπως είναι η εργοδότηση τοπικού εξειδικευμένου και άλλου πληθυσμού, καθ’ όλα τα στάδια του έργου, ο επηρεασμός του αναπτυξιακού χαρακτήρα της περιοχής και η δημιουργία πόλου συγκέντρωσης και ανάπτυξης πολλαπλών χρήσεων.

Σημειώνεται, πως το Τοπικό Σχέδιο Λευκωσίας στην υπό ανάπτυξη περιοχή επιτρέπει την ενιαία ανάπτυξη της ιδιοκτησίας με μεικτές χρήσεις όπως είναι η οικιστική, η εμπορική, η γραφειακή και η ξενοδοχειακή χρήση.