Στην Κύπρο αναμένουμε διακαώς την έλευση φυσικού αερίου για τη μείωση του κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και της μείωσης του κόστους αγοράς διακιωμάτων εκπομπής ρύπων, όμως σε άλλες χώρες της ΕΕ το φυσικό αέριο ανεβάζει τις τιμές του ηλεκτρισμού, ανεβάζοντας και τις τιμές του ρεύματος που παράγεται από ΑΠΕ.

Σύμφωνα με την έκθεση για το 2024 του ACER (Οργανισμός Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας των χωρών της ΕΕ), το φυσικό αέριο συνεχίζει να καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τις ευρωπαϊκές τιμές χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας.

Πέρυσι, η ΕΕ κατανάλωσε 24 TWh λιγότερο φυσικό αέριο από ό,τι το 2023, με το μερίδιο να μειώνεται στο 14%, από 18% που ήταν το 2020. Παρόλα αυτά, οι τιμές του φυσικού αερίου εξακολουθούν να καθορίζουν τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στο 40% του χρόνου. Αυτό γιατί, ενώ μόλις το 20% της ισχύος του φυσικού αερίου χρησιμοποιείται σε ετήσια βάση, κατά τις ώρες αιχμής το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 52%, προκειμένου να καλύψει τη ζήτηση.

Οι δύο τάσεις που ευθύνονται γι’ αυτό, σύμφωνα με τον οργανισμό, είναι η μεγάλη διείσδυση των ΑΠΕ, με την ταυτόχρονη κατάργηση των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής άνθρακα, κάτι που καθιστά το φυσικό αέριο σταδιακά τη μοναδική συμβατική πηγή παραγωγής.

Κατά συνέπεια, τονίζει ο ACER, οι αγορές είναι «όλο και περισσότερο εκτεθειμένες στις διακυμάνσεις της αγοράς φυσικού αερίου κατά τη διάρκεια περιόδων κατά τις οποίες απαιτείται παραγωγή από ορυκτά καύσιμα», δηλαδή τις βραδινές ώρες, όπου η ζήτηση είναι υψηλή και οι ΑΠΕ παράγουν λίγη ενέργεια. Το 2019 η τιμή για τις μονάδες αερίου κατά μέσο όρο διαμορφώθηκε στα 49 ευρώ/MWh ενώ το 2024 έφτασε τα 104 ευρώ/MWh.

(energypress.gr)