Οι επενδύσεις στην Κύπρο αλλά και η ανάπτυξη της οικονομίας δεν επηρεάζονται είτε από τις εχθροπραξίες στη Μέση Ανατολή μέσω μείωσης της ζήτησης, είτε από τον αντίκτυπο της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής, ο οποίος έχει εξασθενίσει λόγω των μειώσεων στα επιτόκια και επιδρά με χρονική υστέρηση.

Αυτό αναφέρουν μεταξύ άλλων οι μακροοινομικές προβλέψεις Μαρτίου 2025 της Κεντρικής Τράπεζας για τα κύρια μακροοικονομικά μεγέθη της Κύπρου για τα έτη 2025-2027.

Προβλέπεται ότι ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ για το τρέχον έτος θα ανέλθει στο 3,2%, σε σχέση με 3,4% το 2024. Την περίοδο 2026-27 αναμένεται άνοδος του ΑΕΠ κατά 3,1% ετησίως. Σε σχέση με τις προβλέψεις Δεκεμβρίου 2024, καταγράφεται προς τα πάνω αναθεώρηση στον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ κατά 0,1 ποσοστιαίες μονάδες για το 2025, λόγω επίδραση βάσης, συγκεκριμένα λόγω ελαφρώς χαμηλότερου, από τον αναμενόμενο, ρυθμού οικονομικής μεγέθυνσης το 2024 εξαιτίας της απεργίας διάρκειας ενός μηνός στην παραγωγή σκυροδέματος που επηρέασε προσωρινά τον τομέα των κατασκευών. Δεν καταγράφεται αναθεώρηση τα έτη που ακολουθούν, στο πλαίσιο συνεχιζόμενης ανθεκτικότητας της οικονομίας και την καθοδική πορεία της ανεργίας.

Οι τεχνοκράτες της Κεντρικής Τράπεζας εξηγούν ότι ο τομέας των κατασκευών συνέχισε να αποτελεί σημαντικό μοχλό της οικονομικής μεγέθυνσης κατά το 2024. Για την περίοδο 2025-2027 ο ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ αναμένεται να στηριχθεί επίσης από τις καθαρές εξαγωγές λόγω των θετικών εξελίξεων στον τομέα της τεχνολογίας και των αυξημένων συναφών εξαγωγών υπηρεσιών διανοητικής ιδιοκτησίας (intellectual property).

Παράλληλα, ο εν λόγω ρυθμός ανάπτυξης υποβοηθείται από την αύξηση του κύκλου εργασιών των χρηματοπιστωτικών και επαγγελματικών υπηρεσιών, που οφείλεται εν μέρει στη διαποικίληση των σχετικών εξαγωγικών αγορών και τη συνεχιζόμενη θετική συνεισφορά του τομέα της ναυτιλίας.. Σημειώνεται ότι η κάποια αρνητική επίδραση λόγω της γεωπολιτικής αβεβαιότητας στην εξωτερική ζήτηση, μετριάζεται από τη διαχρονική ανθεκτικότητα και προσαρμοστικότητα που καταγράφουν σε σειρά αρνητικών κλυδωνισμών οι εξαγωγές υπηρεσιών.

Επιπρόσθετα, οι καθαρές εξαγωγές στηρίζονται από τη θετική πορεία του τουρισμού, με μικρότερη από την αναμενόμενη απώλεια Ισραηλινών τουριστών, παρά τη συνεχιζόμενη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, καθώς και τη συνεχιζόμενη διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος προς αγορές με υψηλή κατά κεφαλήν δαπάνη.

Ο πληθωρισμός (στη βάση του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, ΕνΔΤΚ) προβλέπεται να υποχωρήσει στο 2,1% το 2025 σε σύγκριση με 2,3% το 2024 και να παραμείνει στο 2,1% και για την περίοδο 2026-2027. H υποχώρηση του πληθωρισμού με βάση τον ΕνΔΤΚ, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μεσοπρόθεσμα αναμένεται να προκύψει κυρίως λόγω της προβλεπόμενης εξασθένισης των εναπομείναντων πληθωριστικών πιέσεων που δημιουργήθηκαν τα προηγούμενα έτη από εξωγενείς κυρίως παράγοντες της προσφοράς.

Επιπλέον, οι πληθωριστικές επιδράσεις από τις αυξήσεις των μισθών μετριάζονται, λόγω της επιβραδυνόμενης πορείας μεγέθυνσής τους. Παράλληλα, τα κέρδη των επιχειρήσεων αναμένεται να αντισταθμίσουν εν μέρει τον αντίκτυπο των μισθολογικών αυξήσεων στον πληθωρισμό.