Στα χέρια της κυβέρνησης βρίσκεται η μπάλα, σε σχέση με τον Οργανισμό Χρηματοδότησης Στέγης. Ως ο μοναδικός μέτοχος του οργανισμού, η κυβέρνηση καλείται να αποφασίσει για το μέλλον του και να λάβει τις αποφάσεις εκείνες, με τις οποίες θα αποκτήσει και πάλι την ταυτότητα και τον ρόλο για τον οποίο δημιουργήθηκε εξαρχής πίσω στο 1980.
Βουλευτές από διάφορα κόμματα, εξέφρασαν χθες την ανησυχία και τον προβληματισμό τους για το μέλλον του ΟΧΣ, μετά τη λήξη της συνεδρίας της Επιτροπής Οικονομικών, κατά την οποία εξετάστηκε ο προϋπολογισμός του οργανισμού. Παρά το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός του ΟΧΣ για το 2025 είναι πλεονασματικός, εντούτοις είναι φανερό ότι όπως αυτός έχει μετεξελιχθεί τα τελευταία χρόνια, λειτουργώντας σαν μια ακόμη εμπορική τράπεζα, δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα.
Μιλώντας με άτομα της αγοράς, τα οποία γνωρίζουν την πορεία του Οργανισμού, αλλά και τη σημερινή του κατάσταση, μας ανέφεραν ότι ο ΟΧΣ έχει και ρόλο και λόγο να διαδραματίσει στην οικονομία, αφού μπορεί να αποτελέσει ένα βασικό βραχίονα στη νέα στεγαστική πολιτική του κράτους μαζί με τον ΚΟΑΓ. Ωστόσο, όπως λειτουργεί σήμερα ο Οργανισμός, συμπλήρωσαν, αυτό δεν μπορεί να γίνει. Με μειωμένο προσωπικό και συνακόλουθα με καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση των πελατών, που έφταναν μέχρι και 16 μήνες για την έγκριση ενός δανείου, χωρίς Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου και Γενικό Διευθυντή για μεγάλο χρονικό διάστημα, με σχετικά μικρό κεφάλαιο, σε σχέση με τις υπόλοιπες τράπεζες, με την επέκταση σε νέα προϊόντα να λειτουργεί σε βάρος του Οργανισμού, αφού δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει στη ζήτηση, με τη συσσώρευση μη εξυπηρετούμενων δανείων και τον οξύ ανταγωνισμό από τις μεγάλες εμπορικές τράπεζες, δημιουργήθηκαν δυσμενείς συνθήκες για τον Οργανισμό. Επανερχόμενος όμως πίσω στο βασικό του ρόλο, δηλαδή ως φορέας χρηματοδότησης στέγης και υιοθετώντας την κοινωνική του διάσταση, θα μπορέσει να βρεθεί μαζί με τον ΚΟΑΓ, αλλά ενδεχομένως και με τον νέο Συνεργατισμό στο ίδιο χαράκωμα, δημιουργώντας μια εναλλακτική για τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα του πληθυσμού.
Κατά καιρούς, κόμματα και οργανώσεις, όπως μεταξύ άλλων το ΑΚΕΛ και η ΣΕΚ, επανάφεραν στην επικαιρότητα το θέμα του ΟΧΣ, τονίζοντας ότι η λειτουργία του ως καθαρά εμπορική τράπεζα δεν κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Η επέκταση των εργασιών του στην παραχώρηση δανείων για σκοπούς υγείας, φοίτησης, αγοράς κατοικίας και πράσινης ανάπτυξης λειτουργεί σε βάρος του Οργανισμού, αφού δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τη ζήτηση που υπάρχει. Επομένως, σημείωναν, ο ΟΧΣ μαζί με τον ΚΟΑΓ θα πρέπει να αποτελέσουν τους βασικούς βραχίονες της κυβερνητικής στεγαστικής πολιτικής, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να επανεύρει την κοινωνική του ταυτότητα.
Υπενθυμίζεται ότι ο Γενικός Διευθυντής του ΟΧΣ Χριστόφορος Καπλάνης, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών στα πλαίσια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2025, σημείωσε ότι εντός του 2026 υπολογίζεται ότι θα γίνει πώληση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ), ύψους 57 εκατομμυρίων ευρώ, από τα συνολικά 270 εκ. ευρώ ΜΕΔ που διαθέτει ο Οργανισμός. Το προς πώληση χαρτοφυλάκιο, αφορά δάνεια με εξασφάλιση πρώτη κατοικία, αξίας πέραν των 250.000 ευρώ, συν εκείνα που δεν είναι πρώτης κατοικίας ανεξαρτήτου ποσού. Πρόσθεσε ότι στο τριετές πλάνο του οργανισμού, έχει τεθεί πως μέχρι το 2027 τα ΜΕΔ θα έχουν 100% προβλέψεις.
Ο Οργανισμός Χρηματοδότησης Στέγης, ιδρύθηκε από το Κράτος το 1980. Είναι εξειδικευμένο τραπεζικό ίδρυμα και λειτουργεί κάτω από την εποπτεία της Κεντρικής Τράπεζας και τον έλεγχο του Γενικού Ελεγκτή. Βασικός σκοπός του, είναι η παραχώρηση μακροπρόθεσμων δανείων για κάλυψη βασικών αναγκών στέγασης. Το 2017, ο ρόλος το Οργανισμού διευρύνθηκε για να καλύψει και άλλους τομείς βασικών αναγκών της οικογένειας, όπως είναι οι σπουδές των παιδιών και η υγεία. Πλέον, ο Οργανισμός παραχωρεί δάνεια για την αγορά ή ανέγερση κατοικίας, αγορά οικιστικού οικοπέδου, ανακαίνιση και ενεργειακή αναβάθμιση κατοικίας ως επίσης και για τον εξοπλισμό της. Επίσης, παραχωρεί δάνεια για σκοπούς σπουδών και υγείας.