Τρόπους για να ξεπεραστούν τα συνταγματικά και νομικά εμπόδια που προκύπτουν σε σχέση με τις νομοθετικές ρυθμίσεις για κατάργηση των πολλαπλών συντάξεων καθώς την παράλληλη καταβολή σύνταξης και μισθού σε ενεργεία κρατικούς αξιωματούχους αναζητούν τα μέλη της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών.

Όσο πιο βαθιά μπαίνουν στις συζητήσεις στο πακέτο των προτάσεων νόμου, τόσο περισσότερο διαπιστώνουν πως είναι δύσκολο εγχείρημα η κάλυψη των υφιστάμενων κρατικών αξιωματούχων, λόγω των αποφάσεων του Δικαστηρίου, το οποίο θεωρεί τις συντάξεις ως περιουσιακό στοιχεία αλλά και του ζητήματος της προσδοκίας για την εξασφάλιση σύνταξης.

Μετά το «όχι» που έλαβαν και πάλι από την Νομική Υπηρεσία, η οποία υποστήριξε πως οι προτάσεις νόμου δεν καταργούν τις πολλαπλές συντάξεις ενώ η αποστέρηση της σύνταξης είναι αντισυνταγματική, διεξάγονται διαβουλεύσεις μεταξύ των βουλευτών για να εξευρεθεί μια φόρμουλα η οποία δεν θα είναι ευάλωτη σε περίπτωση που κάποιοι προσφύγουν στη δικαιοσύνη.

Για τον σκοπό αυτό, ο βουλευτής των Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης, επεξεργάζεται τροπολογία, για να ενσωματωθεί στο πακέτο των προτάσεων νόμου, έτσι ώστε η ρύθμιση θα εφαρμόζεται για τους νέους αξιωματούχους που θα εκλεγούν ή θα διοριστούν.

Δηλαδή, βάσει των προτάσεων νόμου, μέχρι την 1η Ιουνίου 2026 θα κατοχυρώνονται πλήρως τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των αξιωματούχων, τα οποία θα λαμβάνουν στο 60ο έτος της ηλικίας τους ενώ τα υπόλοιπα δικαιώματα θα τα λάβουν στο 65ο έτος.

Επίσης, όλες οι συντάξεις των αξιωματούχων θα συνυπολογίζονται και οι δικαιούχοι θα λαμβάνουν τα 2/3 της υψηλότερης σύνταξης. Εξάλλου όσοι αξιωματούχοι είχαν επαγγελματική σύνταξη αυτή θα συντρέχει.

Ο βουλευτής των Οικολόγων θεωρεί πως με την συγκεκριμένη αλλαγή αντιμετωπίζονται τα ζητήματα που έθεσαν τα δικαστήρια, δηλαδή της προσδοκίας αλλά και ότι η σύνταξη αποτελεί περιουσιακό στοιχείο. Η τροπολογία θα τεθεί ενώπιον των βουλευτών στην επόμενη συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τεχνοκράτες του υπουργείου Οικονομικών επιχειρούν να κωδικοποιήσουν τις προτάσεις νόμου, παραθέτοντας τις πιθανές επιπτώσεις που προκύπτουν από την εφαρμογή τους.

Αρμόδια κυβερνητική πηγή, δήλωσε, στον «Φ» πως σε περίπτωση έγκρισης των κομματικών προτάσεων θα είναι δύσκολη η εφαρμογή τους καθώς πρόκειται για περίπλοκες ρυθμίσεις, οι οποίες όπως μας λέχθηκε, αντί να άρουν τα προβλήματα θα δημιουργήσουν περισσότερη σύγχυση.

Στο μεταξύ πέραν του πιο πάνω νομοθετικού πακέτου θα εγκριθούν και οι προτάσεις με τις οποίες αυξάνεται η παραχώρηση σύνταξης στους αξιωματούχους στο 65ο έτος από το 60ο έτος που είναι σήμερα αλλά και η εθελοντική αποποίηση της σύνταξης.

Όσον αφορά, τα νομοσχέδια της κυβέρνησης, ούτε θέλει να τα συζητήσει η πλειοψηφία των κομμάτων καθώς θεωρούν πως από τις πολλαπλές συντάξεις θα πάνε στα πολλαπλά φιλοδωρήματα. Ο ΔΗΣΥ επιμένει οι προτάσεις νόμου θα πρέπει να εγκριθούν πριν από το Πάσχα.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά, ανέφερε πως θα πρέπει να τερματιστούν τα απαράδεκτα και προκλητικά φαινόμενα των πολλαπλών συντάξεων, και η ταυτόχρονη καταβολή μισθού και σύνταξης, θα πρέπει να τερματιστούν.

Υποστήριξε πως το κυβερνητικό νομοσχέδιο δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα για τους εν ενεργεία αξιωματούχους ούτε αγγίζει το θέμα της ταυτόχρονης καταβολής μισθού και σύνταξης.

«Τουναντίον, στους υφιστάμενους εκλελεγμένους και διορισμένους αξιωματούχους, δίνει περισσότερα. Η δική μας πολιτική ηθική δεν επιτρέπει να ψηφίσουμε κάτι τέτοιο» κατέληξε.