Παρόλο που μεγάλο μέρος των νοικοκυριών δεν διαθέτουν και δύσκολα θα αποκτήσουν στο μέλλον φωτοβολταϊκά στέγης, με συνέπεια να υπόκεινται σε αυξημένες χρέωσεις για ηλεκτρική ενέργεια, λόγω της οικονομικής επιβάρνυσης που προκαλούν στο σύστημα οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το θέμα των περικοπών από μερίδα οικιακών φωτοβολταϊκών είναι από τα πιο προβεβλημένα στην επικαιρότητα.
Οι διαμαρτυρίες είναι πολύ έντονες από όσους εγκατέστησαν φωτοβολταϊκά στέγης μετά το καλοκαίρι του 2023, με υποχρεωτική χρήση του συστήματος τηλεχειρισμού ripple control, το οποίο επιτρέπει στους Διαχειριστές Μεταφοράς και Διανομής να τα αποσυνδέουν όταν η κατανάλωση δεν δικαιολογεί την παραγωγή από ΑΠΕ.
Οι ιδιοκτήτες φωτοβολταϊκών που τα εγκατέστησαν πριν από τα μέσα του 2023 δεν επηρεάζονται από τις περικοπές, καθώς δεν ήταν υποχρεωτική έως τότε η προσθήκη του μηχανισμού ripple control.
Καθώς το πρόβλημα των περικοπών ενέργειας από οικιακά φωτοβολταϊκά θα επιδεινωθεί τους επόμενους μήνες, έως και τον Ιούνιο, με πιθανότητα επανεμφάνισής του το φθινόπωρο, το Υπουργείο Ενέργειας αναζητά κάποια λύση που θα περιορίζει τις περικοπές αλλά και τις αντιδράσεις.
Μιλώντας τη Δευτέρα σε ημερίδα της ΕΔΕΚ για θέματα ενέργειας, ο αρμόδιος υπουργός, Γιώργος Παπαναστασίου, ανέφερε πως οι περικοπές ενέργειας από φωτοβολταϊκά πάρκα και οικιακά φωτοβολταϊκά είναι απαραίτητες σε αυτή τη φάση για την εξισορρόπηση του συστήματος, λόγω χαμηλής κατανάλωσης ηλεκτρισμού, σε συνδυασμό με την αύξηση της παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές.
Είπε ακόμα πως το υπουργείο, σε συνεργασία με τους Διαχειριστές Μεταφοράς και Διανομής, μελετά τεχνικούς τρόπους που θα επιτρέψουν στους ιδιοκτήτες οικιακών φωτοβολταϊκών να διατηρούν το δικαίωμα να αξιοποιούν τον ηλεκτρισμό που παράγουν τα συστήματά τους για ιδία χρήση στα νοικοκυριά τους, χωρίς να το διοχετεύουν στο ηλεκτρικό σύστημα.
Για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει, είπε, να εγκατασταθούν πιο έξυπνα συστήματα στα οικιακά φωτοβολταϊκά, ώστε να μπορεί ο Διαχειριστής να αποκόπτει με τηλεχειρισμό τη σύνδεση των συστημάτων με το δίκτυο, για να διασφαλίζεται η προστασία του δικτύου, αλλά ταυτόχρονα να μπορεί ο ιδιοκτήτης να αξιοποιεί τον ηλεκτρισμό του για τις δικές του ανάγκες.
Η απάντηση της ΑΗΚ
Με χθεσινή της ανακοίνωση, η ΑΗΚ επανέλαβε πως το φαινόμενο των περικοπών ενέργειας από φωτοβολταϊκά δεν είναι φαινόμενο που αντιμετωπίζει μόνο η Κύπρος. «Παρουσιάζεται σε όλες τις χώρες που έχουν μικτή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και συμβατικές μονάδες και οι οποίες φροντίζουν για τη σταθερότητα των δικών τους συστημάτων με τον ίδιο τρόπο».
Στην ίδια ανακοίνωση, η ΑΗΚ επικαλείται στοιχεία από τον ανεξάρτητο Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς, σύμφωνα με τα οποία «κατά το 2024 η απώλεια παραγωγής λόγω περικοπών σε μικρά εμπορικά και οικιακά φωτοβολταϊκά συστήματα ήταν της τάξης του 1% της δυνητικής ετήσιας παραγωγής τους. Με βάση τις προβλέψεις του ΔΣΜΚ, για το 2025 εκτιμάται ότι το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί σε 4-5% και αυτό οφείλεται στη μεγάλη αύξηση του αριθμού των φωτοβολταϊκών συστημάτων, κυρίως των μικρών εμπορικών και οικιακών».
Η ΑΗΚ προσθέτει πως «για μια μέση κατοικία στην οποία υπάρχει εγκατεστημένο φωτοβολταϊκό σύστημα 4KW (όπως στο «Σχέδιο ΦΒ για Όλους»), με μέση ετήσια παραγωγή 6,500 KWh, η συνολική μείωση 5% στην ετήσια παραγωγή ισοδυναμεί με απώλεια 12 ευρώ τη διμηνία, ενώ η εξοικονόμηση στον λογαριασμό ηλεκτρισμού λόγω του φωτοβολταϊκού συστήματος είναι 240 ευρώ τη διμηνία (με κόστος ηλεκτρισμού στα 0.23 ευρώ/KWh)».
Και καταλήγει με το εξής: «Σε κάθε περίπτωση, όσοι από τους καταναλωτές έχουν εγκαταστήσει Φωτοβολταϊκό Σύστημα στα υποστατικά τους, έχουν σημαντικά οφέλη στην κατανάλωση της ηλεκτρικής ενέργειας, κάτι που αποτυπώνεται στον λογαριασμό τους. Επίσης, πρέπει να τονισθεί ότι όσοι έχουν εγκατεστημένο σύστημα net metering, δηλαδή οι περισσότεροι οικιακοί καταναλωτές, έχουν ήδη “φυλάξει” την περίσσεια της παραγόμενης ενέργειας τους στο δίκτυο. Έτσι, στην περίπτωση αποκοπής του ΦΒ συστήματος, αυτόματα χρησιμοποιούν τον ηλεκτρισμό που έχουν ήδη “αποθηκεύσει” στο δίκτυο».