Ούτε χθες κατέληξαν σε αποφάσεις τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών για το πολύκροτο θέμα των συνταξιοδοτικών ωφελημάτων των κρατικών αξιωματούχων. Και δεν είναι γνωστό πόσο καιρό θα χρειαστούν ακόμα για να οδηγήσουν συγκεκριμένες προτάσεις στην Ολομέλεια για ψήφιση νέων νόμων.
Αυτό που επιβεβαιώθηκε στη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών είναι ότι η πλειοψηφία των κομμάτων εξακολουθεί να απορρίπτει το κυβερνητικό νομοσχέδιο για κατάργηση των συντάξεων σε αξιωματούχους και αντικατάστασή τους με ένα εφάπαξ φιλοδώρημα και ευνοεί την ψήφιση των προτάσεων νόμου που κατέθεσαν βουλευτές, τις οποίες όμως η Κυβέρνηση θεωρεί αντισυνταγματικές και προειδοποιεί ότι αργά ή γρήγορα θα ακυρωθούν από το Ανώτατο.
Επιπλέον, χθες διευκρινίστηκε από κυβερνητικής πλευράς ότι το νομοσχέδιο που προβλέπει κατάργηση της σύνταξης σε κρατικούς αξιωματούχους, έναντι της παραχώρησης φιλοδωρήματος, συνεπάγεται επιπλέον ότι οι αξιωματούχοι που θα υπηρετήσουν μετά από ενδεχόμενη ψήφιση του νόμου θα λάβουν αυξήσεις στους μισθούς τους, ύψους 6.8%. Και αυτό γιατί, εάν εγκριθούν τα νομοθετήματα, θα μειωθούν οι εισφορές που καταβάλλουν σήμερα.
Ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών Ανδρέας Ζαχαριάδης, απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών ανέφερε πως σήμερα οι αποκοπές στις απολαβές των αξιωματούχων είναι της τάξης του 9,8%, ενώ με το προτεινόμενο πλαίσιο η αποκοπή θα περιοριστεί στο 3%.
Αναλυτικά, σύμφωνα με στοιχεία που προώθησε το Υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή, με το ισχύον νομικό πλαίσιο οι αποκοπές που γίνονται είναι οι εξής:
- περιοδικές εισφορές με ποσοστό 3% των εκάστοτε ετήσιων συντάξιμων απολαβών
- αποκοπές για σκοπούς διασφάλισης της βιωσιμότητας των συστημάτων συνταξιοδότησης των αξιωματούχων, με ποσοστό 6,8% επί των μηνιαίων συντάξιμων απολαβών τους.
- Σύμφωνα με το υπουργείο, η συνολική αποκοπή ανέρχεται σήμερα στο 9,8% επί των ετήσιων συντάξιμων απολαβών των αξιωματούχων. Με το νομοσχέδιο, οι αξιωματούχοι θα καταβάλλουν ποσοστό 3% επί των μηναίων απολαβών τους, σύμφωνα με τη γενικότερη ρύθμιση που εφαρμόζεται για το σύνολο των αξιωματούχων που λαμβάνουν φιλοδώρημα.
Το Υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει πως με το προτεινόμενο νομοθετικό πλαίσιο τα υφιστάμενα ωφελήματα αφυπηρέτησης θα παρουσιάσουν μείωση της τάξης του 65% με 70% για τους αξιωματούχους που θα υπηρετήσουν μελλοντικά. Συγκεκριμένα, με την κατάργηση της σύνταξης και την παραχώρηση του φιλοδωρήματος, η μείωση των ωφελημάτων για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα είναι της τάξης του 80%, του Προέδρου της Βουλής από 37,3% μέχρι 45,2%, για τους Υπουργούς και Υφυπουργούς 49% και για τους βουλευτές από 74,2% μέχρι 81,7%. Αρμόδια κυβερνητική πηγή μιλώντας στον «Φ» ανέφερε πως στον υπολογισμό των μειώσεων των συνταξιοδοτικών ωφελημάτων των αξιωματούχων λήφθηκε υπόψη και η μείωση των εισφορών που θα καταβάλλουν.
Αλλαγές στο νομοσχέδιο
Πάντως, οι 98 κρατικοί αξιωματούχοι οι οποίοι σήμερα λαμβάνουν είτε πολλαπλές συντάξεις, είτε σύνταξη και μισθό, δεν πρόκειται να επηρεαστούν καθόλου από τις προτάσεις της Κυβέρνησης, καθώς οι ρυθμίσεις που προτείνονται θα εφαρμοστούν για τους μελλοντικούς αξιωματούχους.
Μάλιστα, κάποιοι από αυτούς θα κατοχυρώσουν πρόσθετα συνταξιοδοτικά ωφελήματα σε περίπτωση που επανεκλεγούν στο μέλλον. Σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών το Γενικό Λογιστήριο, σήμερα, 28 αξιωματούχοι του κράτους λαμβάνουν μισθό και τουλάχιστο μία σύνταξη. Συγκεκριμένα, 8 από αυτούς, με την αποχώρηση τους από το σημερινό τους αξίωμα δεν θα λάβουν επιπλέον σύνταξη. Σύμφωνα με τον Γενικό Λογιστή Ανδρέα Αντωνιάδη, από τους 28 εν ενεργεία αξιωματούχους, 16 λαμβάνουν σύνταξη ως πρώην δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ τέσσερις που λαμβάνουν μισθό και σύνταξη σήμερα θα κατοχυρώσουν και επιπρόσθετη σύνταξη στο αξίωμα που βρίσκονται σήμερα.
Όπως είπε ο κ. Αντωνιάδης, άλλοι 70 αξιωματούχοι λαμβάνουν πέραν της μίας σύνταξης. Ο Γενικός Λογιστής επισήμανε πως οι περιπτώσεις που είναι πολυσυνταξιούχοι λαμβάνουν τουλάχιστον δύο συντάξεις. Από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών, άφησε ανοικτό παράθυρο να υπάρξουν περαιτέρω αλλαγές στο νομοσχέδιο σε σχέση τους υφιστάμενους αξιωματούχους. Όπως είπε, για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις θα έρθουν σε επαφή με τη Νομική Υπηρεσία για να αποφευχθούν ευνοϊκότερες ή δυσχερέστερες, όπως είπε, ρυθμίσεις.
Δεν θέλουν το νομοσχέδιο
Η πλειοψηφία των κομμάτων αντιμετωπίζει αρνητικά τα δύο νομοσχέδια και επιμένει στην έγκριση των προτάσεων νόμου των βουλευτών. Θεωρούν πως τα νομοσχέδια για κατάργηση των συντάξεων σε μελλοντικούς αξιωματούχους θα αποτρέψουν τους πολίτες να ασχολούνται με την πολιτική, καθώς δεν θα έχουν στο μέλλον κανένα ωφέλημα. Οι βουλευτές επιμένουν στην κατάργηση των πολλαπλών συντάξεων, περιλαμβανομένων αυτών των υφιστάμενων αξιωματούχων.
Η ρύθμιση που προωθείται από βουλευτές προβλέπει ότι από την ημερομηνία που θα καθορίζει ο νέος νόμος οι αξιωματούχοι του κράτους, εκλελεγμένοι και μη, θα παίρνουν το ποσοστό της σύνταξης όπως κατοχυρώθηκε με την προηγούμενη νομοθεσία, που αντιστοιχεί στη θητεία που έκαναν. Οι προτάσεις των κομμάτων δεν επηρεάζουν κανέναν που μέχρι την 1η Ιουνίου 2026 κατέχει αξίωμα, πλην όσων είναι εν ενεργεία και δεν θεμελίωσαν πλήρως τη σύνταξη τους.
Σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία εξετάστηκαν οι τρόποι για να ξεπεραστούν τα συνταγματικά εμπόδια που εντοπίζονται στις προτάσεις νόμου, δεδομένης και της χθεσινής τοποθέτησης της εκπροσώπου της Νομικής Υπηρεσίας, η οποία υποστήριξε εκ νέου πως, βάσει της δικαστικής απόφασης στην υπόθεση Κουτσελίνη, η αποστέρηση της σύνταξης είναι αντισυνταγματική.
Την ερχόμενη εβδομάδα θα ξεκαθαρίσει το θέμα στην Επιτροπή Οικονομικών, καθώς θα καθοριστούν οι προτάσεις νόμου που θα τεθούν ενώπιον του Νομοθετικού Σώματος, σε σχέση με τις ρυθμίσεις που αφορούν τους υφιστάμενους αξιωματούχους. Κάποιοι νομικοί κύκλοι έχουν ήδη διαμηνύσει στη Βουλή πως οι ρυθμίσεις που προτείνουν δεν συγκρούονται με το Σύνταγμα, καθώς κατοχυρώνονται τα συνταξιοδοτικά ωφελήματα των αξιωματούχων μέχρι την ημέρα που θα εγκριθεί η νέα νομοθεσία.
Δεδομένη, πάντως, θεωρείται η έγκριση των προτάσεων με τις οποίες αυξάνεται η παραχώρηση σύνταξης στους αξιωματούχους στο 65ο έτος, από το 60ο έτος που είναι σήμερα αλλά και η εθελοντική αποποίηση της σύνταξης.
Οι θέσεις των κομμάτων
Η πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών και βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου δήλωσε πως σήμερα στην Κύπρο έχουμε ένα σύστημα που επιτρέπει την καταβολή διαφορών συντάξεων, κάτι το οποίο είναι άδικο. Όπως είπε, το ΔΗΚΟ διαφωνεί με την καταβολή πολλαπλών συντάξεων και την παράλληλη καταβολή μισθού.
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά, ανέφερε πως με το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης δεν θα λυθεί το ζήτημα των πολλαπλών συντάξεων, επισημαίνοντας πως το θέμα θα πρέπει να κλείσει πριν από το Πάσχα. Είπε, επίσης, πως πολλές προτάσεις νόμου δεν είναι αντισυνταγματικές.
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Καυκαλιάς εξέφρασε τη διαφωνία του κόμματος με τα νομοσχέδια, καθώς, όπως είπε, αυτά δεν καταργούν τις πολλαπλές συντάξεις και την ταυτόχρονη καταβολή μισθών και συντάξεων, ενώ δημιουργούν διαφορετικών ταχυτήτων δημόσιους αξιωματούχους.
Η ΔΗΠΑ, από την άλλη, έχει μοιραστεί στα δύο. Ο βουλευτής Μαρίνος Μουσιούτας, εκφράζοντας τη δική του θέση, υποστήριξε πως με τα νομοσχέδια καταργούνται οι πολλαπλές συντάξεις και ο κάθε αξιωματούχος θα λαμβάνει ένα φιλοδώρημα όταν αποχωρεί. Σε σχέση με τις προτάσεις νόμου, είπε πως περιλαμβάνουν αντισυνταγματικά στοιχεία. Ο επίσης βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης, δήλωσε πως υπάρχουν κενά και στρεβλώσεις στα κυβερνητικά νομοσχέδια και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις οι στρεβλώσεις είναι πιο προκλητικές από το τι ισχύει σήμερα. Ο βουλευτής των Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης, σημείωσε πως τα νομοσχέδια δεν επιλύουν το πρόβλημα, επισημαίνοντας πως οι προτάσεις νόμου μπορούν να οδηγηθούν στην Ολομέλεια.
Τι θα πάρει ο Χριστοδουλίδης
Σε σχέση με την περίπτωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη και ερωτηθείς αν σε περίπτωση που ψηφιστεί το νομοσχέδιο θα του αφαιρεθεί το δικαίωμα σε σύνταξη δημοσίου υπαλλήλου, ο κ. Αντωνιάδης είπε ότι «σε κανένα δεν θα αφαιρεθεί».
«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το 2028 συμπληρώνει την πρώτη θητεία με το υφιστάμενο συνταξιοδοτικό, ενώ με το νέο συνταξιοδοτικό, με τη δεύτερη του θητεία, αν επανεκλεγεί, ισχύει το φιλοδώρημα (εφάπαξ) αλλά στο τέλος της θητείας του το 2033, με την αποχώρηση του», πρόσθεσε. «Όλα θα τα πάρει με την αποχώρηση του», σημείωσε.
Ανέφερε επίσης ότι στην περίπτωση που επανεκλεγεί ο κ. Χριστοδουλίδης, δεν θα λάβει εφάπαξ το 2028, που λήγει η πρώτη του θητεία, γιατί δεν αποχωρεί από την προεδρία.