Οι επιπτώσεις σε κυπριακά τυροκομεία, σε περίπτωση που επιβληθούν δασμοί στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, αναμένεται πως θα είναι μικρές και διαχειρίσιμες.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Τυροκόμων Κύπρου, Μάριος Κωνσταντίνου, είπε στον «Φ» πως οι εξαγωγές χαλλουμιού στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής περιορίζονται στους 1.000 τόνους τον χρόνο, με αξία περίπου επτά με οκτώ εκατομμύρια ευρώ.

Αν και τα ποσά δεν είναι ευκαταφρόνητα, εντούτοις, όπως συμπλήρωσε ο κ. Κωνσταντίνου, στις ΗΠΑ εξάγεται μόλις το 3% των συνολικών εξαγωγών χαλλουμιού και γι’ αυτό η εξάρτηση των κυπριακών τυροκομείων από τη συγκεκριμένη αγορά θεωρείται σχετικά μικρή. Ενδεικτικό των μεγεθών είναι το γεγονός πως οι εξαγωγές χαλλουμιού σε όλο τον κόσμο τα τελευταία χρόνια ξεπερνούν σε αξία τα 300 εκατομμύρια ευρώ.

Όπως είπε, σε περίπτωση που οι προειδοποιήσεις του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, γίνουν πράξη και επιβληθούν τελικά δασμοί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν πρόκειται να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό τις εξαγωγές από τα τυροκομεία.

17 ευρώ το κιλό στις ΗΠΑ

Ερωτηθείς σχετικά με την τιμή πώλησης του χαλλουμιού στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Τυροκόμων Κύπρου ανέφερε πως, τη δεδομένη στιγμή, για το μεικτό χαλλούμι η τιμή βρίσκεται κοντά στα 17 ευρώ το κιλό. Στην Κύπρο πωλείται προς περίπου 11 ευρώ το κιλό, αλλά αναλόγως της περιεκτικότητας σε αιγοπρόβειο γάλα η τιμή αυξάνεται ανά κιλό.

Ο κ. Κωνσταντίνου επεξήγησε πως αυτή η διαφορά στη τιμή οφείλεται κυρίως στα υψηλά μεταφορικά, αφού το προϊόν πρέπει να μεταφερθεί στις ΗΠΑ με ψυγεία, ενώ σε αυτά τα έξοδα προστίθενται και οι αμοιβές άλλων μεσαζόντων.

Απαγορεύεται εκτός Κύπρου

Τώρα, ερωτηθείς σχετικά με το εάν υπάρχουν τυροκομεία στο εξωτερικό που παράγουν χαλλούμι ΠΟΠ, διευκρίνισε πως κάτι τέτοιο απαγορεύεται. Για να θεωρείται χαλλούμι θα πρέπει να παραχθεί στην Κύπρο, όπως είπε, λέγοντας την ίδια ώρα πως το χαλλούμι προστατεύεται και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως ανέφερε, οι καταναλωτές στο εξωτερικό μπορεί να βρουν το χαλλούμι στα ράφια υπεραγορών και καταστημάτων με διαφορετική συσκευασία ή επωνυμία εταιρείας σε σχέση με τη συσκευασία που πωλείται στην Κύπρο, ωστόσο, όπως επεξήγησε αυτό δεν σημαίνει αυτομάτως πως πρόκειται για παράνομο προϊόν, αφού εάν αυτή η συσκευασία φέρει τις απαραίτητες σημάνσεις με τον σωστό κωδικό από Κύπρο, τότε το χαλλούμι είναι αυθεντικό και παράχθηκε στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Φτάνει σε 50 χώρες το χαλλούμι

Οι εξαγωγές χαλλουμιού τα τελευταία χρόνια έχουν αποκτήσει μεγάλη ώθηση, ιδιαίτερα λόγω του ΠΟΠ, με το κυπριακό παραδοσιακό προϊόν να φτάνει πλέον σε 50 και πλέον χώρες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Τυροκόμων Κύπρου, η ετήσια παραγωγή χαλλουμιού ξεπερνά τους 45.000 τόνους και οι 41.000 τόνοι γίνονται εξαγωγή.

Οι πωλήσεις χαλλουμιού ανέρχονται πλέον σε πάνω από 350 εκατομμύρια ευρώ, με τα περίπου 313 εκατομμύρια ευρώ να προέρχονται από τις εξαγωγές.

Η μεγαλύτερη αγορά για το χαλλούμι είναι η βρετανική, αφού περίπου το 45% των εξαγωγών φτάνει στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ακολουθούν η Σουηδία, η Αυστραλία, η Γερμανία και η Ελλάδα, οι οποίες συνολικά απορροφούν περίπου το 24% των εξαγωγών χαλλουμιού.