Μια νέα εποχή ξεκίνησε χθες, όσον αφορά στον ρόλο και τη σημασία του κοινωνικού διαλόγου, αλλά και της συμμετοχής των κοινωνικών εταίρων στη συνδιαμόρφωση πολιτικών, αναφορικά με αποφάσεις που εμπίπτουν στο οικονομικό και κοινωνικό πεδίο.

Το Σύμφωνο για τον Κοινωνικό Διάλογο (European Pact for Social Dialogue), το οποίο υπέγραψαν την Τετάρτη στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι ευρωπαϊκές οργανώσεις εργοδοτών και εργαζομένων, αναβαθμίζει τον ρόλο των Κοινωνικών Εταίρων στη διαμόρφωση των κοινωνικών πολιτικών και των πολιτικών απασχόλησης και αγοράς εργασίας.

Μέσω του Συμφώνου, επαναβεβαιώνεται ότι ο κοινωνικός διάλογος αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Μοντέλου (European Social Model) και ότι διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, στην αύξηση της παραγωγικότητας, στη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας και στη διασφάλιση κοινωνικής δικαιοσύνης.

Επιπλέον, επιβεβαιώνεται ότι ο κοινωνικός διάλογος παραμένει ουσιαστικό εργαλείο για τη διασφάλιση της προσαρμογής των αγορών εργασίας στην ψηφιακή και την κλιματική μετάβαση και ότι οι εργαζόμενοι θα αποκτήσουν τις κατάλληλες δεξιότητες.

Το Σύμφωνο θεσπίζει πλαίσιο με συγκεκριμένες ενέργειες που πρέπει να αναληφθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους Κοινωνικούς Εταίρους για την ενίσχυση του κοινωνικού διαλόγου και την προώθηση ισχυρότερης διαβούλευσης με τους Κοινωνικούς Εταίρους.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΟΕΒ, είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι για πρώτη φορά η ΕΕ διορίζει «Απεσταλμένο για τον Κοινωνικό Διάλογο» (European Social Dialogue Envoy), αποστολή του οποίου θα είναι η ορθή λειτουργία του κοινωνικού διαλόγου με διεξαγωγή ουσιαστικής και έγκαιρης διαβούλευσης με τους Κοινωνικούς Εταίρους (meaningful and timely consultations). Παράλληλα, θα διοχετεύει τις ανησυχίες των Κοινωνικών Εταίρων που απορρέουν από τον κοινωνικό διάλογο σε εθνικό επίπεδο, στα θεσμικά όργανα της ΕΕ, αναβαθμίζοντας την ευαισθητοποίηση σχετικά με τον κοινωνικό διάλογο εντός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

◗ Μιλώντας στον «Φ», ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ, Μιχάλης Αντωνίου ανέφερε ότι η Ομοσπονδία συμμετέχει εδώ και καιρό στη διαμόρφωση του συγκεκριμένου συμφώνου. Με την υπογραφή του από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόσθεσε, αναβαθμίζεται ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων στη συνδιαμόρφωση της κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής με επίκεντρο την αγορά εργασίας και ταυτόχρονα αποδίδεται ο ρόλος που αρμόζει στον κοινωνικό διάλογο.

◗ Ο ΓΓ της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας, ο οποίος επίσης συμμετείχε στις εργασίες διαμόρφωσης και υπογραφής του συμφώνου, ανέφερε στον «Φ» ότι σε μια περίοδο που η ΣΕΚ και οι υπόλοιπες συνδικαλιστικές οργανώσεις τόνιζαν τη σημασία του κοινωνικού διαλόγου και την ανάγκη διατήρησης ενός σωστού πλαισίου συζήτησης μεταξύ Κυβέρνησης και εταίρων, ήρθε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υπογράψει το εν λόγω Σύμφωνο και να αναβαθμίσει τη σημασία του και το ρόλο των κοινωνικών εταίρων. Ο κ. Μάτσας υπενθύμισε ότι το θέμα του κοινωνικού διαλόγου είχε τεθεί και στην πρόσφατη συνάντηση του Προεδρικού, με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να τονίζουν στον Πρόεδρο την ανάγκη βελτίωσης του.