Κλειδώνει την ερχόμενη Δευτέρα στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών η απόφαση των βουλευτών – μελών ότι το ζήτημα των πολλαπλών συντάξεων για τους κρατικούς αξιωματούχων θα κλείσει πριν από το Πάσχα.
Αυτό θα επιδειωχθεί να γίνει μέσω των κομματικών προτάσεων νόμου, καθώς όλα τα κόμματα έχουν βάλει ταφόπλακα στα κυβερνητικά νομοσχέδια, με τα οποία καταργούνται οι πολλαπλές συντάξεις και αντικαθίστανται με την παραχώρηση εφάπαξ μετά την αποχώρηση του αξιωματούχου από τη θέση του. Προβλέπεται και φορολόγηση του φιλοδωρήματος με 15%
Το συγκεκριμένο ζήτημα προκαλεί τριγμούς ανάμεσα στην Κυβέρνηση και τα συγκυβερνώντα κόμματα, τα οποία ξεκάθαρα απέρριψαν τα νομοσχέδια που ετοίμασε το Υπουργείο Οικονομικών.
Η Κυβέρνηση εμφανίζεται ιδιαίτερα ενοχλημένη με τη στάση που τηρούν τα κόμματα και δη αυτά της συμπολίτευσης, καθώς, σύμφωνα με αρμόδια πηγή, θεωρεί πως μέσα από λαϊκισμούς έχουν υπονομεύσει την προσπάθεια που έκανε για ρύθμιση του θέματος το αρμόδιο υπουργείο.
Χαρακτηριστικές ήταν και οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Μάκη Κεραυνού, ο οποίος, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις των κομμάτων για τα νομοσχέδια, έκανε λόγο για λαϊκισμό και για συμφέροντα που θίγονται. Επίσης, ανέφερε πως «όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια», τονίζοντας πως οι κυβερνητικές προτάσεις είναι ο μόνος τρόπος για να ρυθμιστεί ορθά, νομικά και συνταγματικά το θέμα των πολλαπλών συντάξεων.
Κομματικό μέτωπο
Από την άλλη, τα κόμματα, σχηματίζοντας κοινό μέτωπο, υποστηρίζουν πως με τα νομοσχέδια δεν επιλύεται το πρόβλημα για τους υφιστάμενους κρατικούς αξιωματούχους, οι οποίοι σήμερα λαμβάνουν πολλαπλές συντάξεις. Επισημαίνουν πως με τις προτάσεις της Κυβέρνησης δημιουργούνται δύο ταχυτήτων κρατικοί αξιωματούχοι, οι οποίοι θα απολαμβάνουν πολλαπλά φιλοδωρήματα αντί πολλαπλών συντάξεων.
Παρόλο που κατά τη σύσκεψη των αρχηγών και εκπροσώπων κομμάτων στη Βουλή είχε αποφασιστεί πως οι δώδεκα προτάσεις νόμου θα πρέπει να μετουσιωθούν σε μία, αυτό όπως μας λέχθηκε δεν είναι εφικτό, καθώς με τις προτάσεις τροποποιούνται διάφορες νομοθεσίες. Συνεπώς, τη Δευτέρα, τα κόμματα στην Επιτροπή Οικονομικών θα συγκεκριμενοποιήσουν τις προτάσεις νόμου που θα τεθούν ενώπιον της Ολομέλειας. Οι βουλευτές θα έχουν στη διάθεση τους συνολικά πέντε εβδομάδες πριν από το Πάσχα για να εγκρίνουν τη φόρμουλα με την οποία θα μπει τέλος στις πολλαπλές συντάξεις.
Η φόρμουλα που προκρίνεται
Η λύση που προκρίνουν τα κόμματα βασίζεται σε παρόμοια ρύθμιση που έγινε για τους δημόσιους υπαλλήλους το 2012 και η οποία ήταν νομικά θωρακισμένη. Παράλληλα, η φόρμουλα που προτείνουν φαίνεται να καλύπτει τόσο τους υφιστάμενους όσους και τους μελλοντικούς αξιωματούχους.
Συγκεκριμένα, η ρύθμιση θα προβλέπει ότι από την ημερομηνία που θα καθορίζει ο νέος νόμος οι αξιωματούχοι του κράτους, εκλελεγμένοι και μη, θα παίρνουν το ποσοστό της σύνταξης όπως κατοχυρώθηκε με την προηγούμενη νομοθεσία, που αντιστοιχεί στη θητεία που έκαναν. Για παράδειγμα, αν ένας βουλευτής την ημέρα που θα αλλάξει ο νόμος έχει εκτίσει τα 4/5 της θητείας του, θα πάρει τα 4/5 της σύνταξης στα 60 του έτη και το 1/5 στα 65 του χρόνια.
Επίσης, εάν βουλευτής έχει εκτίσει το 1/3 της θητείας του τότε στην ηλικία των 60 χρόνων θα πάρει το 1//3 της σύνταξης και τα 2/3 στα 65 του χρόνια.
Δηλαδή, με αυτό τον τρόπο, διασφαλίζονται τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα που θα κατοχυρώσουν μέχρι την 1η Ιουνίου του 2026. Ουσιαστικά, οι προτάσεις των κομμάτων δεν επηρεάζουν κανέναν που μέχρι την 1η Ιουνίου 2026 κατέχει αξίωμα, πλην όσων είναι εν ενεργεία και δεν θεμελίωσαν πλήρως τη σύνταξη τους.
Οι βουλευτές θεωρούν πως με τη συγκεκριμένη πρόταση ικανοποιείται το κριτήριο της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου του 2012 για θεμελίωση της προσδοκίας της σύνταξης. Παράλληλα, υποστηρίζουν πως με τις προτάσεις τους, προστατεύεται και δεν επηρεάζεται το δικαίωμα σε θεμελιωθείσα σύνταξη για υπηρεσία σε θέση στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και/ή σε οποιοδήποτε άλλο αξίωμα, το οποίο ο δικαιούχος κατείχε πριν από την ψήφιση του προτεινόμενου νόμου, η οποία θα καταβάλλεται επιπροσθέτως.
Σε προηγούμενες τοποθετήσεις τους, εκπρόσωποι της Νομικής Υπηρεσίας είχαν εκφράσει επιφυλάξεις για τη συγκεκριμένη ρύθμιση, καθώς θεωρούσαν πως εφόσον κάποιος θεμελίωσε σύνταξη δεν μπορείς να του την αποστερήσεις επειδή διορίστηκε ως κρατικός αξιωματούχος. Επιπρόσθετα θεωρούν πως δεν μπορεί να γίνει παρέμβαση στα συνταξιοδοτικά δικαιώματα τα οποία θεμελίωσαν οι αξιωματούχοι μέχρι το 2012, χρονολογία κατά την οποία ψηφίστηκε ο νόμος για συνταξιοδοτικά δικαιώματα δημοσίων υπαλλήλων.